Σε ένα νέο γύρο επίθεσης στο ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η συγχώνευση-κλείσιμο 50 (από τα 130) «μικρών και μεσαίων» νοσοκομείων και στο αρχικό κείμενο η πρώτη ιδιωτικοποίηση μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, του Ερυθρού.
Ο κόσμος υποχρεώνεται να πληρώνει περισσότερα με τη συμμετοχή στις εξετάσεις και να ταλαιπωρείται στις ουρές και τις λίστες αναμονής για υπηρεσίες χειρότερης ποιότητας, καθώς έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό (πάγωμα προσλήψεων, μαζικές συνταξιοδοτήσεις) και τα υλικά είναι κακής ποιότητας και με βασικές ελλείψεις.
Το χτύπημα στα νοσοκομεία έρχεται παράλληλα με την πλήρη διάλυση του κράτους πρόνοιας. Με μια αιφνιδιαστική απόφαση σε μια νύχτα, μεταφέρουν την Πρόνοια από το υπουργείο Υγείας στο Εργασίας, με στόχο να ξεπουληθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία των προνοιακών ιδρυμάτων, ενώ οι εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση.
Να συνυπολογίσουμε σε αυτά τη μείωση των παροχών με την καθιέρωση του ΕΟΠΥΥ, την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, το ταυτόχρονο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Με όλα αυτά ένα είναι σίγουρο: Αν δεν τους ανατρέψουμε, η κυβέρνηση και η τρόικα είναι αποφασισμένες να μας πεθάνουν. Ακολουθούν το πρότυπο που έχει επιβάλει για την υγεία το ΔΝΤ σε όποια χώρα κυριάρχησε, με αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου όρου ζωής για πολλά χρόνια.
Τα κοράκια της αγοράς ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να μας βάλουν να δουλεύουμε σκληρά, να σακατευόμαστε και να τους χρυσοπληρώνουμε μετά στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να μας γιατρέψουν.
Κινητοποιήσεις
Σε αυτές τις συνθήκες ένα πρωτόγνωρο, μαζικό και ελπιδοφόρο μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων στην υγεία και της κοινωνίας (με απεργίες και επισχέσεις εργασίας, με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις, με καταλήψεις των διοικήσεων και των εισπρακτικών μηχανισμών) εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, καταφέρνοντας ως τώρα να αναχαιτίσει τα σχέδια κυβέρνησης-τρόικας.
Η κατάληψη του υπουργείου Υγείας για 15 μέρες από εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία μαζί με τους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας πέτυχε ένα ακόμα βήμα συντονισμού συλλόγων νοσοκομείων, επιτροπών αγώνα, υγειονομικών και εργαζόμενων στην ψυχική υγεία, ειδική αγωγή και πρόνοια και υποχρέωσε την ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει σε 24ωρη απεργία.
Η πρώτη κινητοποίηση εργατικών σωματείων πέραν των υγειονομικών για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ) έγινε επίσης στα μέσα Φλεβάρη.
Το κίνημα της οργής, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, υποχρέωσε το υπουργείο να χορηγήσει ανθυγιεινό επίδομα 150 ευρώ σε νοσηλευτικό προσωπικό, εργαστήρια, ακτινολογικό, ΕΚΑΒ και 70 ευρώ σε τεχνική υπηρεσία, εστίαση και ιματισμό.
Οι επισχέσεις εργασίας ειδικευόμενων γιατρών σε πολλά νοσοκομεία υποχρέωσαν το υπουργείο να καταβάλει τα δεδουλευμένα εφημεριών, την πληρωμή τους με τακτικό τρόπο κάθε μήνα και τη μικρότερη μείωση του ωρομίσθιου των εφημεριών.
Κάρυστος
Η λαϊκή εξέγερση στην Κάρυστο, με αφορμή την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας –Νοσοκομείου Καρύστου– από το οποίο έφυγαν 3 γιατροί για να καλύψουν τις εφημερίες του «διασυνδεόμενου» νοσοκομείου Χαλκίδας που απέχει 120χλμ, ανέτρεψε τις αποφάσεις. Ένα εξαγριωμένο πλήθος 500 κατοίκων εισέβαλε στο γραφείο του υποδιοικητή Ηλία Πέτση, ο οποίος μάλιστα ξυλοκοπήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος και κρατήθηκε σε ομηρία για μιάμιση μέρα στο γραφείο του. Η πολιορκία λύθηκε με την υπόσχεση του Λοβέρδου για την αναβάθμιση του νοσοκομείου.
Η μάχη ζωής ή θανάτου ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας μπορεί να κερδηθεί, αν ο αγώνας γίνει, με αποφασιστικό τρόπο, υπόθεση όλης της κοινωνίας.