Σύμφωνα με τις έρευνες στη Γαλλία, σήμερα μόνο μια μειοψηφία, το 36%, θα αποδεχόταν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Για την πλειοψηφία, κυρίως για τους εργαζόμενους, είναι πλέον καθαρό ότι η πολιτική της υπαρκτής ΕΕ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές λιτότητας και κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους διατηρούν αυταπάτες σχετικά με την επανίδρυση της ΕΕ και τις αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του ευρώ…
***
Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται με το υπό διαμόρφωση φορολογικό νομοσχέδιο: Καταργείται το αφορολόγητο όριο για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες (ανάμεσά τους όλοι οι «μπλοκάκηδες»), αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων σε 20% ως 45% (από 5% ως 42% σήμερα), ενώ ο «ενιαίος» φόρος στα ακίνητα σχεδιάζεται για να αποφέρει 3 δισ. ευρώ ετησίως περισσότερα από όλους τους φόρους που θα αντικαθιστά! Την ίδια στιγμή θα μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων: από 25% σε 20% στα μερίσματα των ΑΕ και ενιαίος συντελεστής 20% ή 15% στα κέρδη όλων των εταιρειών. Τόσο καλά…
***
Ακόμα και η Κομισιόν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για την αθλιότητα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα: Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συντάξεις και οι παροχές περίθαλψης είναι πλέον κάτω από τα όρια που θεσμοθέτησε ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης το 1981. Η απόφαση της Κομισιόν δηλώνει ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης απειλούν πλέον σοβαρά τη βιωσιμότητα της ασφάλισης»! Και η κυβέρνηση συζητά την –5η κατά σειρά– μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67…
***
Παρεμπιπτόντως, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στη ΔΕΘ ένα κάποιο Ταμείο Ορυκτού Πλούτου που, από τα κέρδη του (κυρίως από τα θρυλούμενα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου) θα χρηματοδοτηθεί στο μέλλον το ασφαλιστικό. Μοιάζει μια κάποια λύση μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης, αλλά αποτελεί υποχώρηση από την πάγια θέση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», αλλά και από την υποχρέωση των εργοδοτών να πληρώνουν εισφορές…
***
Και για να μη ξεχνιόμαστε. Η Κύπρος ελπίζει ότι θα κερδίζει περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως από την «αξιοποίηση» του θεωρητικά τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή τετραπλάσια αξία από εκείνη του Λεβιάθαν…
***
Και να που οι δρακόντειες περικοπές δαπανών αποδίδουν. Τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, τα έσοδα του δημοσίου ξεπέρασαν τα έξοδα κατά 850 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Λογιστήριο του Κράτους, αν εισπράττονταν οι βεβαιωμένοι φόροι των επιχειρήσεων και «κυρίως ο ΦΠΑ που δεν καταβάλλεται, τότε ήδη ο προϋπολογισμός θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα»! Αφιερωμένο σε όσους αρέσκονται να κριτικάρουν τα μνημόνια κυρίως ως «αναποτελεσματική» πολιτική και όχι σαν άδικη και ταξική πολιτική…
***
Τα «Νέα» σπεύδουν να πανηγυρίσουν. Η εποχή του ακτιβισμού, λένε, τέλειωσε… Σε έναν ορίζοντα διετίας, η οικονομία θα έχει πάρει μπροστά και αυτό θα βοηθήσει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα –τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ– να ανασυνταχθεί… αυτό θα βοηθήσει και τη ΔΗΜΑΡ… θα υπάρχουν περιθώρια για ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου. Μόνο που, δύο σελίδες παρακάτω, ο Στουρνάρας φέρεται να δηλώνει στους Ευρωπαίους ότι δεν αντέχει να κυκλοφορεί άλλο μόνο με αστυνομική φρουρά και να προειδοποιεί ότι αναπτύσσεται «αντίστροφη κοινωνική δυναμική». Μάλλον καταλαβαίνει καλύτερα…