Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στον ΟΗΕ ερμηνεύτηκε ως «βήμα πίσω» από στις απειλές του ενάντια στο Ιράν. Αν και ζητά επίμονα από τις ΗΠΑ συγκεκριμένη ημερομηνία «κόκκινη γραμμή», ο ίδιος απέφυγε να την ορίσει.
Η «κόκκινη γραμμή» θα είναι η ημέρα που το Ιράν θα είναι σε θέση να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, είπε γενικόλογα και συμπλήρωσε ότι θεωρεί τη στρατιωτική απειλή ως το καλύτερο μέσο «για να λυθεί ειρηνικά το ζήτημα». Πίσω από την αναδίπλωση βρίσκεται η υποχρέωση του «μαντρόσκυλου» τελικά να συνυπολογίσει τις επιθυμίες του αφεντικού του πριν κάνει κάτι. Ο Νετανιάχου θα υποχρεωθεί να περιμένει να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές.
Όσο για το «αφεντικό», έχει να σκεφτεί πολλά πράγματα δύο και τρεις φορές, πριν προχωρήσει ενάντια στο Ιράν. Στο Αφγανιστάν, οι Αφγανοί κυβερνητικοί στρατιώτες πυροβολούν τους Αμερικανούς εκπαιδευτές τους, ενώ οι Ταλιμπάν αλωνίζουν. Η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται στην ιρανική σφαίρα επιρροής. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι, απάντησε γελώντας «εξαρτάται τι εννοείτε σύμμαχος» στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος χώρα. Ο ηγέτης της «τρομοκρατικής» Χαμάς ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στο συνέδριο του κόμματός του. Η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη είναι κατεστραμμένη.
Όλα αυτά κάνουν επιφυλακτικό μεγάλο τμήμα του αμερικανικού κατεστημένου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τα παραδοσιακά «γεράκια», που θεωρούν πως η απάντηση σε αυτές τις «προσβολές στην αμερικανική ισχύ» είναι η παλιά καλή «καουμπόικη» εξωτερική πολιτική που μπορεί να τινάξει όλη τη Μέση Ανατολή στον αέρα…