Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μαθητές θα είναι κομμάτι των ξεσηκωμών που είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα.
Με ταμπούρλα, κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα τις τελευταίες βδομάδες οι μαθητές κατεβαίνουν στο δρόμο. Αυτό που κάνει τις φετινές μαθητικές κινητοποιήσεις τόσο ξεχωριστές είναι ότι τα αιτήματα αφορούν τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων.
Πρωτοστάτες των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, επειδή από την αρχή της σχολικής χρονιάς κόπηκε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία. Η δικαιολογία φυσικά είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Θυμίζουμε ότι πέρσι, με την ίδια δικαιολογία, καταργήθηκε το μεσημεριανό γεύμα στα ίδια σχολεία.
Η μεταφορά με σχολικά λεωφορεία είναι απαραίτητη, αφού τα ελάχιστα μουσικά σχολεία, που υπάρχουν στην Αθήνα, εξυπηρετούν όλη την Αττική και οι μαθητές πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε σχολείο. Πρόκειται για ανάγκη που δεν μπορούν να καλύψουν οι γονείς της πλειοψηφίας των παιδιών.
Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά, που με κόπο εξασφάλισαν μια θέση στα μουσικά, να αλλάξουν σχολείο. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα μουσικά σχολεία Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που κάνει τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις ιδιαίτερες, είναι ότι μαζί με τα παιδιά κινητοποιούνται γονείς και καθηγητές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι και υποκινητές καταλήψεων, συγκεντρώσεων και άλλων δράσεων.
Όμως οι μαθητές των μουσικών σχολείων δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα πολλά σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη, επειδή οι μαθητές διεκδικούν το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού φέτος το υπουργείο λέει πως «δεν έχει άλλο».
Σε πολλές περιπτώσεις επίσης οι μαθητές κινητοποιούνται λόγω της πρωτοφανούς τρομοκρατίας που ασκείται μέσα στα ίδια τα σχολεία από τους διευθυντές, οι οποίοι φέτος έχουν πάρει εντολές για μεγάλη αυστηρότητα. Οι αποβολές μοιράζονται με το παραμικρό, οι εκδρομές κόβονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει επιτραπεί ακόμα η εκλογή 15μελών, για να μην οργανωθούν οι «ταραξίες».
Η κατάσταση στα σχολεία είναι εκρηκτική και, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μαθητές θα είναι κομμάτι των ξεσηκωμών που είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα.
Οι «Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα» στην Αθήνα, αλλά επίσης στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, από την αρχή της χρονιάς έχουν μοιράσει υλικό στα σχολεία, συμμετέχουν και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις, προσπαθώντας κάτι δύσκολο, αλλά απαραίτητο. Να οργανώσουν την κοινή δράση μαθητών και εργαζομένων, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή των μαθητών στις απεργίες.
Ο αγώνας θα είναι μεγάλος και δύσκολος, για να μην περάσει το μνημόνιο ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά.