Πλησιάζοντας προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η συζήτηση για τη συγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη.
Το πρώτο ζήτημα είναι να συζητηθεί διεξοδικά στην Πανελλαδική για το πώς οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τη δύσκολη, αλλά αναγκαία, δουλειά στησίματος σωματείων στον ιδιωτικό τομέα, πρωτοβουλιών αγώνα μαζί με καθηγητές και εργαζόμενους στις σχολές, για το πώς θα τσακίσουν το φασισμό στα σχολεία κλπ.
Αυτή η συζήτηση έχει υποτιμηθεί, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κουβέντα στα οργανωτικά. Όμως η συσπείρωση και η οργανωμένη παρέμβαση στους χώρους της νεολαίας είναι το άλφα και το ωμέγα της διαδικασίας που έχουμε ξεκινήσει. Τα καθήκοντα αυτά φυσικά δεν μπορούν να αποτελούν μια ξεχωριστή πολιτική και στρατηγική των νέων, αλλά χρειάζεται να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα όλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Επόμενο ζήτημα είναι το πώς συγκροτείται οργανωτικά η νεολαία. Και σε αυτό το επίπεδο οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικό να συμμετέχουν στις τοπικές συνελεύσεις των γειτονιών ως ενεργά μέλη. Αυτό το γεγονός, πέρα από να δίνει ζωντάνια και μαζικότητα, θα κρατά σε άμεση επαφή εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές, ώστε από κοινού να λαμβάνουν αποφάσεις και να παρεμβαίνουν στην κοινωνία, κάνοντας πιο αποτελεσματικό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά η νεολαία χρειάζεται να έχει και τις δικές της διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στις σχολές. Και εκεί όμως τα κριτήρια συγκρότησης δεν μπορούν να είναι «συνδικαλιστικά». Οι συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ σχολών θα πρέπει να αγκαλιάζουν το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Φοιτητές, πανεπιστημιακούς, διοικητικό προσωπικό ακόμα και τους εργαζόμενους των συνεργείων, όπου είναι εφικτό. Μια οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ φοιτητών σε μια σχολή που θα ξαναμαζεύει τον κόσμο της ΑΡΕΝ, δεν έχει να προσθέσει τίποτα καινούριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός, και όχι συνδικαλιστικός, φορέας χρειάζεται μέσα από τις δομές που επιλέγει να στέλνει πολιτικό μήνυμα. Στις σχολές είναι απαραίτητη η χάραξη ενός κοινού σχεδίου φοιτητών-εργαζομένων και μια κοινή συνέλευση θα είναι ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Μένει ακόμα να καταλήξουμε με ποιο οργανωτικό μοντέλλο βαδίζουμε προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ως νεολαία. Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη εκπροσώπησης της νεολαίας. Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με την εκλογή νέων ηλικιακά αντιπροσώπων από τις τοπικές συνελεύσεις των γειτονιών (πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται) είτε μέσα από τοπικές ΣΥΡΙΖΑ σχολών, στις οποίες θα συμμετέχουν φοιτητές-εργαζόμενοι.
Όσον αφορά τους ΣΥΡΙΖΑ σχολών, επειδή ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί από κοινού, θα πρέπει να βρεθεί μια προσωρινή φόρμουλα, ώστε να εκλεγούν αντιπρόσωποι σπουδαστές. Μέσα από συνελεύσεις φοιτητών ανά πόλη ή εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορούν να αναδειχθούν αντιπρόσωποι. Εξάλλου η τελική μορφή που θα έχουν οι συνελεύσεις νέων είναι αντικείμενο συζήτησης της ίδιας της πανελλαδικής.
Σε κάθε περίπτωση σε όλες τις διαδικασίες που έχουμε μπροστά μας θα πρέπει να διαφυλάσσεται η δημοκρατία στο εσωτερικό, ο πλουραλισμός και να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση των συνιστωσών.
Στο μεταξύ οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί κεντρική πολιτική εκδήλωση την Παρασκευή 16 Νοέμβρη, όπου θα συζητηθούν τα διδάγματα του 1973 σε σχέση με τους αγώνες του σήμερα και την πάλη για δημοκρατία, με ομιλητές τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αντώνη Νταβανέλλο και Χρήστο Γιοβανόπουλλο. Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται για την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, στην Πάτρα.
Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν με πανό στην πορεία του Πολυτεχνείου, με αφίσα και ανακοίνωση και θα έχουν μια μαζική παρουσία σε όλο το τριήμερο.