Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε στη Χαλκιδική την κατάργηση κάθε έννοιας «δικαίου» και «δημοκρατίας», στο όνομα των επενδύσεων.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το έργο είναι ότι αυτό θα εξασφαλίσει έσοδα για το κράτος και θα στηρίξει την τοπική οικονομία με 1.200 θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με την El Dorado, θα φτάσουν τις 5.000.
Πρόκειται για επιχειρηματολογία που προσπαθεί να συγκαλύψει την προκλητική ασυλία που παρέχει στην εταιρεία η κυβέρνηση, παραβλέποντας την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει το χρυσορυχείο, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων και επιστημόνων. Εκτός από την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων, η χρησιμοποίηση κυανίου είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Η κυβέρνηση έχει δείξει, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ότι θα στηρίξει την «επένδυση» με κάθε μέσο και κόστος. Το αποτέλεσμα είναι η σκληρή καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων των κατοίκων και αλληλέγγυων από όλη τη χώρα. Εκεί που οι ιδιωτικοί «στρατοί» των σεκιούριτι σταματούν, ξεκινούν οι κατασταλτικές δυνάμεις κάθε είδους του κράτους.
Μετά την τελευταία επίθεση στο εργοτάξιο της El Dorado, μπήκε σε λειτουργία το τελικό σχέδιο κατατρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας. Εισβολές σε σπίτια με συνοδεία ΜΑΤ και ΕΚΑΜ, παρουσία εισαγγελέων, προσαγωγές-εξαφανίσεις κατοίκων, προσαγωγές 15χρονων παιδιών, εκτόξευση δακρυγόνων σε σχολικά προαύλια συνθέτουν την εικόνα ωμής αστυνομικής βίας και καταστολής.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει πως οι χρυσοθήρες είναι σοβαροί επιχειρηματίες που θα αποφέρουν κέρδος στο κράτος και την τοπική κοινωνία παίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Αφού επί μήνες δημοσιεύουν διαφημίσεις-ανακοινώσεις με τις θέσεις της εταιρείας και αποσιωπούν τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, προχώρησαν στις γνωστές «συστημικές υστερίες», μετά την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας.
Με αφορμή τη σύλληψη και το στήσιμο κατηγορητηρίου για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στις επιτροπές των κατοίκων ενάντια στο χρυσορυχείο, ξεκίνησε ένας διμέτωπος αγώνας τόσο ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν στην επένδυση, όσο και ενάντια στην τοπική κοινωνία. Όποιος αντιδρά στην καταστροφή της Χαλκιδικής και της Θράκης (που στο μεταξύ ξεσηκώθηκε για τα σχέδια να φτιαχτεί κι εκεί χρυσορυχείο), βαφτίζεται υπονομευτής του μέλλοντος και των συμφερόντων της χώρας.
Ενδεικτικό της πρεμούρας της κυβέρνησης να στοχοποιήσει το κίνημα αντίστασης και την Αριστερά είναι ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία. Με αυτό τον τρόπο, όποιος αντιδρά στην επένδυση, βαφτίζεται εν δυνάμει τρομοκράτης.
Οι προσπάθειες όμως πέφτουν στο κενό. Μεγάλα συλλαλητήρια αλληλεγγύης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, έκαναν τη συγκέντρωση-παρωδία στις Σκουριές, με επίτιμο προσκεκλημένο τον ακροδεξιό Άδωνη Γεωργιάδη, να φαντάζει αστεία. Παράλληλα ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, που υποστηρίζει την επένδυση με ιδιαίτερο ζήλο, πέρασε δύσκολο απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, βλέποντας την επιχειρηματολογία του να καταρρέει.
Τα γεγονότα στις Σκουριές αποδεικνύουν πώς εννοεί ο Σαμαράς την «ανάπτυξη»: εξασφαλισμένη κερδοφορία του κεφαλαίου, λεηλασία της φύσης και εργασία χωρίς δικαιώματα.
Το μέγεθος των συγκεντρώσεων συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει καταλάβει τι διακυβεύεται στις Σκουριές. Διακυβεύεται το περιβάλλον, η υγεία και η απόπειρα εμπέδωσης της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού σε όλη τη χωρά. Ο αγώνας των κατοίκων είναι αγώνας όλων μας. Η νίκη τους θα είναι και δική μας.