Με το κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων της κυβέρνησης «παρασύρονται» 1.765 υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μείωση από 30 έως και 70% του υπηρετούντος προσωπικού.
Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η επίθεση ενάντια σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που είχε ξεκινήσει με τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, τα Συμβούλια Διοίκησης, το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 200 εργαζομένων την προηγούμενη χρονιά, την υποχρηματοδότηση μέχρι και 70%, τη μείωση διδακτικού προσωπικού (κατάργηση καθηγητών ΠΔ/407) .
Σήμερα οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων διαλύουν άμεσα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν σήμερα οι βασικές εργασίες των ιδρυμάτων γίνονται με δυσκολίες, στο μέλλον θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Ήδη το ΤΕΙ Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, με διευρυμένες συγκλήτους έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ αρκετές άλλες ετοιμάζονται για ίδια απόφαση.
Η επιθετικότητα της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει και πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι οι μελλοντικές απολύσεις καθηγητών θα φτάσουν το 40%. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επίθεση δεν θα σταματήσει, μέχρι να ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, να απαξιωθούν τα πανεπιστήμια, και εμμέσως να σπρώχνεται η νεολαία στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια επιχειρηματιών.
Ήδη από την Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων έχουν ανακοινωθεί απεργίες (10-14/9 και 16-20/9), καθώς και διοργάνωση κοινών συνελεύσεων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας κάθε ιδρύματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, ΕΜΠ κ.α.
Συγκεκριμένα το ΕΜΠ είναι κλειστό από τις 5/9 και γίνονται παράλληλα συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων, που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των διοικητικών. Την Παρασκευή 6/9 πραγματοποιήθηκε ανοικτή Παμπολυτεχνειακή συνέλευση, όπου συντονίστηκαν καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές.
Στο μέλλον το εργατικό απεργιακό μέτωπο θα φουντώσει και μαζί του οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια. Οι αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων οφείλουν να είναι άμεσες και να συντονιστούν με όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά και με τις Αντιστάσεις των υπόλοιπων κλάδων.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΠΚΣ) πρέπει να συμβάλλουν στην έναρξη των Φοιτητικών Συνελεύσεων, για να παρθούν αγωνιστικά πλαίσια, ειδικά στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Δυναμική απεργιακή διαδήλωση
Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με μια πολύ ζωντανή απεργιακή συγκέντρωση στις 10/9. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαζί με φοιτητές, ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, κατευθυνόμενοι προς τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι οι οποίοι κατέβαιναν για πρώτη φορά στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τις καινούριες διαθεσιμότητες των 1.765 εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα είναι στον κατάλογο της 16ης Σεπτέμβρη. Όλοι δήλωναν πως ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί εργαζόμενοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατέβαιναν στο δρόμο.
Πολλοί εργαζόμενοι είχαν φτιάξει αυτοσχέδια πλακάτ που έγραφαν: «Δεν είμαστε νούμερα – Είμαστε άνθρωποι». Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που ήθελαν να πορευτούν με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων Ευβοίας, που λίγο παρακάτω είχαν τη δική τους συγκέντρωση.
Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι 13 Σεπτέμβρη, ενώ στις 16/9 θα συνεχίσουν με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες.
Η Ιωάννα Κόντε, πρόεδρος του σωματείου διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΙ Αθήνας, μας είπε πως η συνέλευση των εργαζομένων στα ΤΕΙ ήταν η πιο μαζική που είχε γίνει ποτέ και πως προετοιμάζουν κάλεσμα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς για συντονισμό σε όλα τα ΤΕΙ. «Τώρα είναι η στιγμή να ανατρέψουμε την κυβέρνηση» μας δήλωσε.
Ο Ζαχαρίας Τριγάζης, από τον πανελλήνιο σύλλογο διοικητικών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μας δήλωσε πως το κλίμα είναι πολύ καλό στους συναδέλφους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν την κατεδάφιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η συμμετοχή σε αυτή την πρώτη μέρα απεργίας δείχνει ότι αυτό το φθινόπωρο θα είναι πολύ καυτό και ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνονται όλο και πιο μαζικές.