Τ ο Σαββατοκύριακο, 5-6 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η 7η Γιορτή του «Κυριακάτικου σχολείου» και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Παρά το κρύο –που κάποιες ώρες ήταν αποτρεπτικό– εκατοντάδες (χιλιάδες;) άντρες, γυναίκες και παιδιά (όλων των ηλικιών) μετανάστες και Έλληνες, τίμησαν και στήριξαν τη γιορτή, που έχει πια καταξιωθεί σαν γιορτή των μεταναστών, σαν γιορτή ενάντια στο ρατσισμό, το σεξισμό, τις διακρίσεις και το φασισμό.
Και φέτος οι κουζίνες από όλο τον κόσμο, οι εκθέσεις με φωτογραφίες και αφίσες από τα κινήματα και την αντίσταση απλών ανθρώπων, τα βιβλία και τα τραπεζάκια των συλλογικοτήτων και –κυρίως– οι μουσικές από ντόπιους και διεθνείς μετανάστες έδωσαν ένα γιορταστικό τόνο αλληλεγγύης, μαχητικότητας, αλλά και διασκέδασης.
Διεθνής συζήτηση
Προμετωπίδα της φετινής γιορτής ήταν: «Ο φασισμός έρχεται πρώτα για τους “άλλους”, μετά για όλους».
Τα γεγονότα της επικαιρότητας, από τις εργατικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις, τα κλεισίματα νοσοκομείων και σχολείων, τη δολοφονία του Φύσσα, την τεράστια αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος και την «ανακάλυψη» από κυβέρνηση και ΜΜΕ του ρόλου της Χρυσής Αυγής (που ανάγκασε να μπουν κάποιοι φασίστες φυλακή), μέχρι τον πόλεμο στη Συρία και το γενικότερο θέμα των προσφύγων και μεταναστών έκαναν τις τέσσερις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και επίκαιρες.
* Στη συζήτηση «Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη», κοινή διαπίστωση ήταν ότι για να τσακίσουμε τους φασίστες είναι απαραίτητος ο συντονισμός από αντιρατσιστικά κινήματα, οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα που θα συνδέουν την πάλη ενάντια στην ανέχεια, τη φτώχεια και τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση, με την πάλη ενάντια στο φασισμό και τις ιδέες του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Ο Θανάσης Κούρκουλας (από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»), ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε πως τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ενότητας δράσης στο κίνημα και την Αριστερά, που είδαμε στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, με τη συμμετοχή συνδικάτων, απεργών και επιτροπών αγώνα, πρέπει να γίνει οδηγός για τη συνέχεια του εργατικού κινήματος στην πάλη για την ανατροπή του μνημονίου, ενός αγώνα που θα βάζει ταυτόχρονα «Έξω οι ναζί – Κάτω η κυβέρνηση των μνημονίων που τους ανέχεται».
Οι ομιλητές Francesco Locantore (Ιταλία), Sébastien Chattillon (Γαλλία, μέλος του αντιφασιστικού δικτύου VISA-Solidaires) και Michael Heldt (Γερμανία, αντιφασίστας ακτιβιστής, συνδικαλιστής της IGBCE), μας μετέφεραν την εμπειρία από τις χώρες τους και τόνισαν την ανάγκη τα συνδικάτα να γίνουν μέρος του αντιφασιστικού αγώνα.
Ο Καζίμ Ρούιζ, εκπρόσωπος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας, ανέφερε ότι οι επιθέσεις από τη μεριά των φασιστών και η ρατσιστική αντιμετώπιση από πλευράς αστυνομίας εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, σημειώνοντας πως η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο μετά τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.
Τέλος, με παρεμβάσεις τους, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Σωτήρης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Τάκης Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα), σημείωσαν ότι ο αντιφασιστικός αγώνας αυτή τη στιγμή ξεκινάει από καλύτερη θέση και τόνισαν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, με κοινές δράσεις τοπικά και κεντρικά, τόσο για το ξήλωμα των φασιστών από παντού, όσο και για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που τους ανέχθηκαν και εξέθρεψαν τόσα χρόνια, μαζί με τα μνημόνια και τα μέτρα της λιτότητας, της φτώχειας, της ανέχειας.
Μαζική συμμετοχή είχε η συζήτηση με θέμα «Διάλυση σχολείων και νοσοκομείων: Αγώνας υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών για όλους ή “μόνο για Έλληνες” σε βάρος των μεταναστών;». Στη συζήτηση παρενέβησαν η Έφη Γαρίδη, εκπαιδευτικός, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», ο Γιάννης Βαρδουνιώτης (Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά).
Ο Μπιλάλ Καμάρ (αντιπρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά) τόνισε το πόσο πιο δύσκολες έγιναν οι συνθήκες στα σχολεία για τους μετανάστες μαθητές και τους γονιούς τους, αλλά και το πόσο η ανεργία έχει πλήξει και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα πολλοί να αργοπεθαίνουν, αφού μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς περίθαλψη.
Η Έφη Φλώρου, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων-Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κοινωνικού τους Ιατρείου, τόνισε ότι τα κλεισίματα και οι καταργήσεις νοσοκομείων οδηγούν σε αποκλεισμό ακόμη και από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Τέλος, ο Γ. Ρουμπάνης απηύθυνε χαιρετισμό από την Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος και ενημέρωσε για τις δράσεις της Κίνησης ενάντια στη διάλυση των σχολείων της περιοχής και πως τη συνέδεσαν με τον αγώνα ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Πρόσφυγες
Στη συζήτηση «Απειλή του πολέμου στη Συρία και προσφυγικά ρεύματα: Τα ψέματα της θεωρίας της “χωρητικότητας” και ο αγώνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», που έγινε την Κυριακή με συντονίστρια τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, συμμετείχαν: ο Dario Loperno (Ελβετία), ο Δημήτρης Σαμίρ (Σύριος ακτιβιστής), ο Αρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος) και η Μάνια Μπαρτσέφσκι (υπεύθυνη Δικαιωμάτων Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ).
Πέρα από το ενδιαφέρον και την τραγική επικαιρότητα του ζητήματος (4.000.000 ξεσπιτωμένοι Σύριοι μέσα κι έξω από τη χώρα τους), αποδομήθηκε ο μύθος της μη «χωρητικότητας» στην ΕΕ (δηλαδή ότι θέλουμε να είμαστε ανθρωπιστές, αλλά «δεν χωράν» άλλοι πρόσφυγες Σύριοι κ.ά.).
Επίσης ο Σύριος ομιλητής εξέφρασε το παράπονο των Συρίων για τη στάση της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην εξέγερση του συριακού λαού και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επέμβαση στη Συρία. Δικαιολογημένο νομίζω.
Ομοφοβία
Η συζήτηση με θέμα «Ομοφοβία-τρανσφοβία: το αντιδραστικό συμπλήρωμα του ρατσισμού και του σεξισμού» είχε εξαιρετική συμμετοχή (πολλές-οί την παρακολούθησαν όρθια) και ενδιαφέρον. Συντόνιζε η Γιάννα Γαϊτάνη (βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ομιλήτριες-ές ήταν η Μαρίνα Γαλανού (σωματείο υποστήριξης Διεμφυλικών), η Στέλλα Μπελιά (Rainbow), η Νέλη Καούνη (Colour Youth) και ο Αντώνης Σιγάλας (ΟΛΚΕ). Επίσης έγιναν πολλές παρεμβάσεις από συλλογικότητες και άτομα.
Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν η ένταση της καταπίεσης μέσα στην κρίση και η συνείδηση-διάθεση να προχωρήσουμε όλες-οι μαζί οι καταπιεσμένοι ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος της και τα ματρόσκυλά της (φασίστες).
Με ένταση μπήκαν τα ζητήματα που αφορούσαν τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και των οικογενειών τους, όπως και η ανάγκης να αλλάξει η παιδεία και η νοοτροπία (ακόμα και μέσα στην Αριστερά) απέναντι στους-στις ομοφιλόφυλους και τρανς.
Υπήρξαν κριτικές (και σωστά) απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράστηκαν απαιτήσεις, αλλά και διάθεση μαζικής αντίδρασης, που έδειχνε την αρχή του τέλους του φόβου.
Σαν γενικό συμπέρασμα και αίσθηση βγήκε η ανάγκη όλων μας για συλλογική-συντονισμένη δράση για να ξεμπερδεύουμε το γρηγορότερο –πριν μας ισοπεδώσουν– με το φασισμό και τις κυβερνήσεις των μνημονίων, που καταστρέφουν τις ζωές (σε κάθε τους έκφραση) ντόπιων και μεταναστών…