Βήματα προς τη συγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Με βάση τη συζήτηση μεταξύ των νέων των ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ίδιας της απόφασης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά και επίσημα η διαδικασία συγκρότησης της νεολαίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Εύα Παπατζανή, Κατερίνα Σεργίδου

Το πιο πιθανόν είναι ότι μέσα στον Δεκέμβρη θα γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας για να εκλέξει κάποια βασικά όργανα και έναν κανονισμό λειτουργίας, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο μέλλον με ένα ιδρυτικό συνέδριο, στα πρότυπα της διαδικασίας που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση για το τι νεολαία θέλουμε είναι ανοιχτή εδώ και καιρό, και η προσπάθεια δοκιμάζεται καθημερινά από το κατά πόσο έχουν γίνει ή όχι βήματα ουσιαστικής παρέμβασης. Η πραγματικότητα είναι ότι με εξαίρεση τα δύο πετυχημένα φεστιβάλ της νεολαίας στην Αθήνα και κάποιες προσπάθειες στην επαρχία, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε επίπεδο πραγματικής σύνδεσης με τη νεολαία.

Η συγκρότηση των νέων δεν θα πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία, επικεντρωμένη σε οργανωτικά ζητήματα για το ποιος αποφασίζει τη συγκρότησή της, το κόμμα ή η νεολαία, για το πώς θα εκλεγεί ο γραμματέας, για το αν θέλουμε αυτόνομη νεολαία ή νεολαία τού κόμματος. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μια πολιτική διαδικασία, όπου το πρώτο μας μέλημα να είναι πώς θα ξανακερδίσουμε τη γενιά που απαξιώνει την πολιτική, που δεν επιλέγει να οργανωθεί στην αριστερά, που φοβάται να απεργήσει ή να γραφτεί σε σωματείο, που θέλει, όμως, να αγωνιστεί ενάντια στο φασισμό.

Επομένως, ένα πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση της νεολαίας να ξεκινήσει με μια μεγάλη εξωστρεφή καμπάνια, επικεντρωμένη όχι σε όλα, αλλά πάνω σε 2-3 καυτά ζητήματα: της εργασίας, της ανεργίας, του φασισμού. Μια καμπάνια που θα καλεί, για παράδειγμα, τη νεολαία να οργανωθεί στο χώρο δουλειάς κ.λπ. Μια καμπάνια που θα ξεπερνά τα συμβολικά χάπενινγκ έξω από πολυκαταστήματα που απευθύνονται στον καταναλωτή και θα επικεντρώνεται στο νέο εργαζόμενο και πώς θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τη δύναμή του.

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να λάβει υπόψη της η διαδικασία συγκρότησης νέων, είναι η σχέση των νέων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε η νεολαία να στηρίζει τις αποφάσεις του κόμματος και να συμπεριφέρεται σαν νεολαία συνεπούς αντιπολίτευσης. Εννοούμε τη ζωντανή σχέση της νεολαίας με τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή τα πιο μαχητικά και ενεργά μέλη τοπικών σε πολλές περιπτώσεις είναι νέοι άνθρωποι. Η απόσυρση αυτών των μελών και το κλείσιμο τους σε μικρές ή μεγαλύτερες ξεχωριστές συνελεύσεις νέων αφενός θα νεκρώσει τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα απομονώσει για άλλη μια φορά τη νεολαία από τα πραγματικά προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται η νεολαία να έχει δικές της δομές, διαδικασίες και δράσεις. Ο καλύτερος τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι να βρεθούν φόρμουλες διπλής ένταξης της νεολαίας, και στο κόμμα και στη νεολαία, που θα επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν κανονικά στη ζωή και στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να παρθούν τολμηρά μέτρα που θα ξεπερνούν τα παλιό μοντέλο οργάνωσης της νεολαίας του ΣΥΝ, που ξεκινούσε από το δεδομένο ότι η νεολαία αποτελεί ένα «ξεχωριστό υποκείμενο με δική της στρατηγική». Η νεολαία (εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές) δεν μπορεί παρά να ενώσει τα αιτήματά της με αυτά της κοινωνίας και να παλέψει για μια κοινή στρατηγική, την αλλαγή της κοινωνίας και το σοσιαλισμό.

Το τρίτο ζήτημα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη εν όψει συγκρότησης και συνδιάσκεψης είναι η παρουσίαση ενός αιχμηρού πολιτικού πλαισίου, που θα θέτει το στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής, θα αμφισβητεί το χρέος, θα σκιαγραφεί ένα μαχητικό πολιτικό πρόγραμμα για τη νεολαία το οποίο θα πρέπει να υιοθετήσει μια κυβέρνηση της αριστεράς. Ένα μαχητικό πολιτικό πρόγραμμα που θα καταργεί όλους τους νόμους που διέλυσαν την παιδεία, επέβαλαν μισθούς πείνας και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους, που θα απαγορεύει τις απολύσεις, που θα εξασφαλίζει γενναία επιδόματα ανεργίας, δωρεάν μεταφορές για όλους τους άνεργους, μαθητές, φοιτητές κλπ.

Το πολιτικό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν μιας γόνιμης αντιπαράθεσης, αλλά και σύγκλισης που δεν θα έχει σκοπό να μινιμάρει τα ζητήματα, αλλά να πάει πιο βαθιά, ακόμα και από τη συζήτηση μέσα στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, για όσους (σωστά ή λανθασμένα) θεωρούν ότι η νεολαία πάντα οφείλει να στέκεται πιο αριστερά από το κόμμα, όλη αυτή η διαδικασία θα είναι μια λαμπρή ευκαιρία για να το αποδείξουν. Οι δυνάμεις του Κόκκινου Δικτύου, όπως ακριβώς δώσαμε τη μάχη στο ΣΥΡΙΖΑ για μια πιο μαχητική και ριζοσπαστική κατεύθυνση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ξέροντας ότι οι νέοι και οι νέες -εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ- που θέλουν να συγκρουστούν με το σύστημα είναι πολλοί.

Η διαδικασία συγκρότησης της νεολαίας δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να χαθούν σε επιτροπές κειμένων και ατέρμονες συνεδριάσεις, αλλά να συγκροτηθούν με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, να κερδίσουν και να εμπνεύσουν τη νεολαία, μιλώντας τη γλώσσα της και εκπέμποντας στο δικό της μήκος κύματος.

 

Θεματική Εργασιακών

Με τις διαδικασίες συγκρότησης των Νέων ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ήδη ξεκινήσει, ανοίγει η συζήτηση στο εσωτερικό των νέων όχι μόνο για την αναγκαιότητα της παρουσίας και οργάνωσης της νεολαίας στους αγώνες που έρχονται, αλλά και για το τι τύπου οργάνωση νέων θέλουμε, τι δομές κλπ. Το φεστιβάλ των Νέων ΣΥΡΙΖΑ άφησε μια παρακαταθήκη σχετικά με τα παραπάνω -και αυτή είναι οι θεματικές που συγκροτήθηκαν εν όψει του φεστιβάλ, με απώτερο στόχο να αποτελέσουν τη βάση των τομέων οργάνωσης των νέων ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η θεματική εργασιακών, η οποία μετά την επιτυχημένη της εκδήλωση, που πραγματοποίησε στα πλαίσια του φεστιβάλ, συνεχίζει τη λειτουργία της και προσπαθεί να οργανώσει την από εδώ και πέρα δράση της.

Στις συνεδριάσεις της θεματικής από πριν το φεστιβάλ, άνοιξαν τα ερωτήματα σχετικά με ποιες είναι οι αναγκαίες, αλλά και αποτελεσματικές μορφές οργάνωσης των νέων επισφαλών εργαζομένων, ποια η κατάσταση των σωματείων και κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν πεδίο δράσης και οργάνωσης των επισφαλών εργαζόμενων, αλλά και ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα νέων δομών (π.χ. δίκτυα ανέργων). Η συζήτηση αυτή συνεχίζεται και υπάρχει πρόθεση να εξελιχθεί και περαιτέρω. Στο τελευταίο συντονιστικό της θεματικής συζητήθηκαν επιπλέον και παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους που πλήττονται συγκεκριμένα, με παραδείγματα την Eθνοdata, τα Jumbo, τους courier αλλά και την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι.

 

Τέθηκε η μεγάλη σημασία της απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6 Νοέμβρη, και η αναγκαιότητα καλέσματος της νεολαίας να συμμετέχει σε αυτήν.

Για το προχώρημα της συζήτησης αλλά και της οργάνωσης όλων των παραπάνω, προγραμματίζεται ένα ακτίφ, την Τρίτη 29 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ., με σκοπό την οργάνωση της καμπάνιας για τη γενική απεργία, αλλά και άλλων δράσεων, καθώς και για το προχώρημα της προαναφερθείσας συζήτησης σχετικά με τους τρόπους οργάνωσης των νέων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία