Η κυβέρνηση Ολάντ, αποφασίζοντας να ενισχύσει με 1.500 στρατιώτες επιπλέον την ήδη υπάρχουσα γαλλική στρατιωτική δύναμη στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κλιμακώνει την ανάμιξη της Γαλλίας στην εμφύλια σύρραξη στη χώρα.
Ημερ.Δημοσίευσης
Ολόκληρο το άρθρο στο Rproject.gr
Η γαλλική επέμβαση έχει να κάνει προφανώς με τους τεράστιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που διαθέτει η χώρας και όχι με το δράμα των κατοίκων της. Ο Ολάντ συνεχίζει πιστά την πάγια τακτική των γαλλικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες να επεμβαίνουν στρατιωτικά στην περιοχή της δυτικής και κεντρικής Αφρικής κατά το δοκούν, για να στηρίξουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Με κυρίαρχο παράγοντα τον ενεργειακό κολοσσό Total, γαλλικές εταιρείες ελέγχουν απόλυτα τους πολύτιμους πόρους της χώρας, κυρίως την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ουρανίου και χρυσού.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε την άδειά του γι’ αυτή την επέμβαση, προσθέτοντας για μία φορά ακόμη τον ΟΗΕ στο κάδρο των ευθυνών για νέα ιμπεριαλιστική εξόρμηση.
Επιπλέον, η ΕΕ ετοιμάζεται να συνδράμει στις περιπέτειες του κράτους-μέλους της με μία ευρωπαική δύναμη που θα αριθμεί 1.000 άνδρες. Η ευρωπαϊκή δύναμη θα αναλάβει το αεροδρόμιο της χώρας, ωστε οι γαλλικές δυνάμεις να επιδοθούν σε «προωθημένες» επιχειρήσεις. Η αντίληψη των ένοπλων επεμβάσεων κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην Κομισιόν, δείχνοντας τη «συγκεκριμένη» μορφή του δόγματος της «αναβαθμισμένης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής».
Η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω των Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, έχει θέσει ήδη το Ελληνικό Στρατηγείο του Ευρω-στρατού στη Λάρισα προς παραχώρηση, ώστε να γίνει το κεντρικό στρατηγείο της ευρωπαϊκής δύναμης που θα σταλεί. Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει σε μια ακόμα πολεμική εξόρμηση να προσφέρει πρόθυμα τις υπηρεσίες της, για να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
Ιδιαιτέρως προβληματική αναδεικνύεται η στάση μεγάλης μερίδας της γαλλικής Αριστεράς, που παραδοσιακά παρουσιάζει «μπερδέματα» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΓ στο κοινοβούλιο άσκησε κριτική στο γαλλικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αλλά κατέληξε να υποστηρίξει μια «πολυμερή» επέμβαση του ΟΗΕ. Ακόμα χειρότερα, ο γραμματέας του Κόμματος της Αριστεράς ανέφερε ως αιτίες στήριξης μιας επέμβασης όχι μόνο τη «νομιμοποίηση που δίνει στη χώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή της ειρήνης», αλλά και την… παρουσία στρατηγικών γαλλικών εγκαταστάσεων ουρανίου στη χώρα. Το NPA και η LO είναι οι δυνάμεις που αντιτίθενται ξεκάθαρα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Δυτική Αφρική αποτελεί ένα από τα φτωχότερα τμήματα της ηπείρου, παρόλο που είναι ίσως το πλουσιότερο από πλευράς πλουτοπαραγωγικών πηγών, καθώς συνδυάζει πλούσια κοιτάσματα σε μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες, όπως και σημαντικές πηγές γεωργίας και αλιείας.
Ο διαχωρισμός των κρατών κατά το δοκούν στη διάρκεια της απο-αποικιοποίησης και η γαλλική έμμεση κυριαρχία, που συνεχίστηκε αδιατάραχτη, αποτελούν τις πρωτογενείς αιτίες των κρίσεων στην περιοχή. Οι Γάλλοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν θα λύσουν τα προβλήματα, αλλά θα τα κάνουν πολύ χειρότερα, για να διαιωνίσουν την εκμετάλλευση της πολύπαθης μαύρης ηπείρου…