Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση προκαλούν τα μέτωπα που έχει ανοίξει η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-τρόικας: απολύσεις-διαθεσιμότητες, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος και καταστολής των αντιδράσεων.
Ημερ.Δημοσίευσης
Στις 22 Μάρτη παρέρχεται το οκτάμηνο από τον πρώτο κύκλο διαθεσιμοτήτων και απολύονται εκτός από σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες, επίσης 473 καθηγητές. Ακολουθούν μέσα στο 2014 διαθεσιμότητες γυμναστών ολυμπιακής παιδείας και εκπαιδευτικών που λόγω ασθένειας προσφέρουν εργασία σε δομές εκτός σχολικής τάξης. Οι παραπάνω απολύσεις είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από τις νέες 12.500 απολύσεις στο δημόσιο που πρόσφατα εξήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ως όχημα για τις νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες χρησιμοποιείται το μέτρο της αξιολόγησης. Το υπουργείο επιμορφώνει «αξιολογητές» και καλεί εκπαιδευτικούς των δυο βαθμίδων να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας που θα αξιολογήσουν τις σχολικές μονάδες. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οριστικοποιεί τον τρόπο αξιολόγησης συνολικά στο Δημόσιο με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Οργή έχουν προκαλέσει η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του εκπαιδευτικού και μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Παύλου Αντωνόπουλου σε πορεία στις 8 Γενάρη ενάντια στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας και ο τραυματισμός του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρη Καλομοίρη. Αφενός, από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσα από την απόπειρα τρομοκράτησης συνδικαλιστών, το μήνυμα είναι σαφές: αμείλικτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων από τη μια, καταστολή του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας από την άλλη. Αφετέρου, είναι ισχυρή ένδειξη αδυναμίας επιβολής των αλλαγών που επιδιώκουν να περάσουν στην εκπαίδευση και όχι μόνο.
Πρόγραμμα δράσης
Η συμμετοχή συναδέλφων στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και η απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 25/1, το μπλοκάρισμα μαζί με τους δάσκαλους των σεμιναρίων επιμόρφωσης αξιολογητών με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα ψηφίσματα των συλλόγων των σχολείων ενάντια στην αυτοαξιολόγηση, οι συνεχείς κινητοποιήσεις για τους διαθέσιμους συναδέλφους, η άνοδος της Αριστεράς στις εκλογές των ΕΛΜΕ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας για «κύκνειο άσμα» του κλάδου.
Αντίθετα επιβεβαιώνουν την εικόνα ενός συσπειρωμένου συνδικάτου που σταθερά από τον περασμένο Μάη αντιστέκεται στην επιχειρούμενη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ και επικυρώθηκε στη συνέλευση προέδρων, «με κεντρική αιχμή την αποτροπή των απολύσεων» περιλαμβάνει:
• 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
• Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και γενική συνέλευση προέδρων 15 ή 22 Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ένταση και διάρκεια, από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με γονείς και μαθητές.
• Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
• Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Παρασκευή 31 Γενάρη.
• Οι ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, οργανώνουν μέχρι τις 7 Φλεβάρη παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία των νομών για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους.
Συντονισμός
Για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος δράσης η ΟΛΜΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες συμπόρευσης με ομοσπονδίες του Δημοσίου που αντιμετωπίζουν επίσης το ζήτημα των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων.
Στόχος είναι, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, «να συντονίσουμε το επόμενο διάστημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με ιδιαίτερη ένταση και κλιμάκωση την περίοδο τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, υπερασπιζόμενοι τη μόνιμη και σταθερή εργασία, τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».
Ο συντονισμός εργαζομένων του Δημοσίου για την απεργία στις 7 Φλεβάρη μπορεί να βάλει πιέσεις για μια μεγάλη πανεργατική απεργία. Για να ακούσουμε σύντομα το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης, η συμπόρευση και οι παραπάνω πρωτοβουλίες πρέπει να είναι μόνο η αρχή.