Δύο νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση στη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα στις δύο άκρες του Δήμου Χαϊδαρίου. Το πρώτο στη Λεωφόρο Σχιστού, στην περιοχή Σκαραμαγκά και το δεύτερο στα όρια των Δήμων Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας, στο πρώην νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών).
Νοσοκομεία
Τα στρατόπεδα θα στεγαστούν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις προνοιακών δομών. Στο Σκαραμαγκά βρίσκεται κτηριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ, μικρό μέρος του οποίου στεγάζει το «Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων». Ο ΟΑΕΔ παραχώρησε την έκταση με χρησιδάνειο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το θεραπευτήριο πήρε εντολή μετακίνησης.
Το Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών) ούτως ή άλλως έκλεισε το καλοκαίρι ως Γενικό Νοσοκομείο και παρέμεινε, σε κάποια από τα κτίρια του συγκροτήματος, το «Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας» που φιλοξενεί τους τελευταίους ασθενείς από τη νόσο του Χάνσεν.
Είναι πολλά τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης του success story, όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Δυτική Αθήνα, ακόμα και ως συμβολισμός, ξεπερνά για μία φορά ακόμα τα όρια και της πιο αρρωστημένης φαντασίας.
Τον τελευταίο χρόνο η επίθεση που έχουν δεχτεί τα νοσοκομεία και η περίθαλψη έχει αλλάξει εντελώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η περιοχή είχε δύο νοσοκομεία, το Αγία Βαρβάρα και το πολλά υποσχόμενο πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο. Παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις μπορούσε κανείς να αισθάνεται μια ασφάλεια για τη ζωή του, αν βρισκόταν στην ανάγκη.
Το κλείσιμο του Αγία Βαρβάρα, σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους γύρω δήμους, οδήγησαν το Αττικό σε πάνω από 100% πληρότητα. Αν σ’ αυτό προστεθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, η πιθανότητα να εξυπηρετηθεί ένας ασθενής, σήμερα στην περιοχή, μειώνεται δραματικά.
Όμως τίποτα δεν μένει αναξιοποίητο. Αυτό που ερήμωσε ο Άδωνης, θα το ζωντανέψει ο Δένδιας, γιατί ζούμε πλέον στην κοινωνία που κλείνει νοσοκομεία για ν’ ανοίξει φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Συμβολισμός
Είναι διπλός όμως ο συμβολισμός. Το Χαϊδάρι έχει πίσω του μια μαρτυρική ιστορία που σχετίζεται με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφού στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής λειτούργησε ένα τέτοιο στην περιοχή. Χιλιάδες αγωνιστές φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί. Είναι μάλιστα τόσο συνυφασμένη αυτή η εμπειρία με την ιστορία της πόλης, που το έμβλημα του Δήμου Χαϊδαρίου είναι το κτίριο των μελλοθανάτων του στρατοπέδου (Μπλοκ 15), από το οποίο ξεπηδά ένα ανθισμένο τριαντάφυλλο. Θα το ξαναζήσουμε;
Γνωρίζουμε ήδη τις συνθήκες με τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες σ’ αυτά τα στρατόπεδα, όμως εκείνο που ανακαλύπτουμε, βλέποντας την προετοιμασία για το άνοιγμα των δύο νέων «Δομών φιλοξενίας», είναι ότι όλο το νομικό πλαίσιο υπογραμμίζει τη ρατσιστική και φασιστική πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστες και όχι μόνο.
Με δύο τροπολογίες-εκτρώματα, δημιουργήματα των Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου και Παπουτσή, προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση για τα κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτιρίων και η κατασκευή νέων, χωρίς ν’ απαιτείται άδεια δόμησης, κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης της περιοχής».
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να στοιβάζουν ανθρώπους όπου θέλουν, σε εντελώς ακατάλληλους για διαμονή χώρους (βλέπε containers), χωρίς να φροντίσουν ούτε για την εξυπηρέτηση στοιχειωδών ανθρώπινων αναγκών, ούτε καν για την πυρασφάλεια του χώρου.
Το αντιφασιστικό μέτωπο Χαϊδαρίου, «Χαϊδάρι αντιφασιστικό Μπλοκ 15», ξεκίνησε καμπάνια ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Προ.Πο., με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στο Χαϊδάρι, ούτε πουθενά, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η πόλη έχει γεμίσει με πανό ενάντια στα στρατόπεδα από φορείς και συλλογικότητες της πόλης. Δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες των δυτικών Δήμων οργανώνουν ήδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «Λοιμωδών» την Τετάρτη 26/3/2014 στις 18:30μμ, ενώ θα προγραμματιστούν παρεμβάσεις για το θέμα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Η δημοτική κίνηση «Πολίτες σε δράση-Οικολόγοι Πράσινοι», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο φορές, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και αδιαφορία, στη συνέχεια όμως και όταν έγιναν αισθητές από τους κατοίκους οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα διαμαρτυρίας και οι τρεις δήμαρχοι των όμορων Δήμων έστειλαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν τέτοιες δομές στην περιοχή τους.
Όμως αυτό δεν φτάνει. Οι δήμαρχοι και οι επικεφαλής των συνδυασμών είναι πρόθυμοι να στραφούν ενάντια στα δύο στρατόπεδα, εξάλλου βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το πρόβλημα όμως δεν θα λυθεί ζητώντας να μην ανοίξουν τα στρατόπεδα στο Χαϊδάρι για να μην υποβαθμιστεί η περιοχή, ούτε αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες ως ανεπιθύμητους. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια τους.
Το «Χαϊδάρι αντιφασιστικό Μπλοκ 15» πήρε την πρωτοβουλία οργάνωσης αντιφασιστικής πορείας από τα δύο «μελλοντικά στρατόπεδα» προς το Δημαρχείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η διπλή πορεία θα γίνει το Σάββατο 5/4/2014 στις 11:30 πμ και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις συλλογικότητες και τα κινήματα της Δυτικής Αθήνας για συνδιοργάνωση και συμμετοχή. Η κάθε συλλογικότητα με τη δική της προσέγγιση, τα συνθήματα και τα υλικά της. Γιατί το ρατσισμό και το φασισμό μόνο η κίνηση του κόσμου μπορεί να τα σταματήσει.
Μας αφορά
Στο Χαϊδάρι έχουμε πολύ λίγους μετανάστες, επίσης δεν έχουμε φασιστικούς πυρήνες. Τα κρούσματα ρατσιστικής και φασιστικής βίας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Πολλές φορές φαίνεται όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, ή και στην Αθήνα ακόμα, να αφορούν κάποιους «άλλους». Όμως αυτό που κάποτε ήταν καθεστώς για τους ξένους εργάτες (η ανασφάλιστη εργασία, τα μεροκάματα της πείνας, ο υποσιτισμός και τα προβλήματα στέγης, οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση), σήμερα είναι δεδομένα για όλους και κυρίως για τους νέους. Γιατί ο φασισμός έρχεται πρώτα για τους άλλους, μετά για σένα.