Οι πρώτες αντιδράσεις στην αξιολόγηση ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Απρίλη, ημερομηνία που σύμφωνα με το νόμο 4052/14 οι Γενικές Διευθύνσεις των υπηρεσιών όφειλαν να καταθέσουν τον επιμερισμό των ποσοστώσεων μεταξύ των τμημάτων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούσε σε συγκεντρώσεις και καταλήψεις δημαρχείων με στόχο να αποτραπεί αυτή η προσπάθεια, που είναι το πρώτο βήμα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η σημαντικότερη κινητοποίηση έγινε στην Πάτρα, όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ θα ζητήσουν να γίνει και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Αντίστοιχες συνελεύσεις εργαζομένων έγιναν και σε άλλους δήμους στην Αττική και σε όλη τη χώρα. Δράσεις υπήρξαν και σε άλλους χώρους και κλάδους του Δημοσίου. Συνελεύσεις έγιναν στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Αττικόν. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι κόντραραν την προδοτική απόφαση που επέβαλε η ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ (να παραδώσουν οι εργαζόμενοι κανονικά τα έγγραφα αξιολόγησης) και αποφάσισαν αποχή-απεργία.
Την ίδια απόφαση πήρε ομόφωνα το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ την Τετάρτη 30 Απρίλη, ύστερα από παρέμβαση και πρόταση της παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΜΕΤΑ, καλείται σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων).
Αυτές οι πρώτες κινητοποιήσεις πίεσαν αρκετά, καταρχάς τις Διευθύνσεις Διοικητικού των υπηρεσιών, που ξεκίνησαν συζητήσεις ώστε να μεταφερθεί η ημερομηνία κατάθεσης επιμερισμού των ποσοστών αξιολόγησης τη Δευτέρα 19 Μαΐου, μία μέρα δηλαδή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δείγμα ότι αν ο αγώνας εξαπλωθεί σε όλο το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι συμμετάσχουν μαζικά στην αποχή-απεργία από την αξιολόγηση, μπορούν να νικήσουν.