Στις 10/11 θα διεξαχθεί στο Εφετείο η δίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών». Πρόκειται για την υπόθεση «της Πανόρμου», όταν δηλαδή στις 23/1/2010 η παραπάνω συμμορία επιτέθηκε σε αντιφασιστική συγκέντρωση τοπικών φορέων στο Μετρό Πανόρμου. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί συγκεντρωμένοι, με σοβαρότερο τον τραυματισμό 50χρονης γυναίκας από καδρόνι στο κεφάλι. Η συγκέντρωση απέκρουσε την επίθεση και έπειτα η αστυνομία προχώρησε σε 45 συλλήψεις.
Πέραν της ανάγκης για παραδειγματική καταδίκη (των ενηλίκων, γιατί οι ανήλικοι καταδικάστηκαν χωρίς ελαφρυντικά), η συγκεκριμένη υπόθεση γίνεται στην ίδια περίοδο με την κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής. Πέραν της ιδεολογική συγγένειας, το γεγονός πως αρκετοί από τους συλληφθέντες ήταν γνωστοί χρυσαυγίτες (όπως ο μόνος προφυλακισθείς Δημ. Παπαγεωργίου) συνδέει άμεσα τις δύο υποθέσεις. Τέλος, ο συνδυασμός κοινωνικού και δικαστικού αγώνα προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα.
Η τότε περίοδος χαρακτηριζόταν από την επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας του ΛΑΟΣ, ειδικά μετά την επιτυχία τους στις ευρωεκλογές του 2009. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ακροδεξιές ομάδες είχαν όλο το πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και αντίστοιχα έδρασαν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές», βασικά στους Αμπελόκηπους. Ήταν μια δήθεν ανεξάρτητη ομάδα –παράρτημα της Χρυσής Αυγής– που προσπαθούσε να «κλέψει» το στυλ της Αριστεράς και των αναρχικών (παλαιστινιακές μαντίλες, μάσκες «V For Vendetta» κ.ά.), για να στρατολογήσει μπερδεμένους νέους. Ο κύριος πυρήνας τους βρισκόταν στο 16ο Λύκειο Αμπελοκήπων, όπου τρομοκρατούσαν άλλους μαθητές και γενικότερα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.
Σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστούν ξανά αντανακλαστικά υποτίμησης και να συσπειρωθεί ο κόσμος της γειτονιάς, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» 7ου Διαμερίσματος κάλεσε σε ανοιχτή ιδρυτική συνέλευση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων. Σε αυτή εισέβαλαν περίπου 30 μασκοφορεμένοι φασίστες, βρίζοντας και απειλώντας.
Οι μαζικοί φορείς της περιοχής (Β’ ΕΛΜΕ, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Αθλητικός Όμιλος Αμπελοκήπων και πολλοί άλλοι) συντονίστηκαν και οργάνωσαν, δύο βδομάδες αργότερα, αντιφασιστική συγκέντρωση. Εκεί έγινε επίθεση και η σύγκρουση κράτησε περίπου 20 λεπτά. Οι φασίστες όμως είχαν υπερτιμήσει τις δυνάμεις τους και οι δεκάδες συγκεντρωμένοι, μαζί με πολύ κόσμο που έσπευσε επιτόπου, τους απέκρουσαν επιτυχώς.
Η πρόκληση ήταν τόσο μεγάλη, που η Αστυνομία –η οποία ήταν παρούσα, αλλά άφηνε τους φασίστες να επιτίθενται– υποχρεώθηκε αρκετά αργότερα να προχωρήσει σε συλλήψεις, αφού είχαν ήδη απωθηθεί...
Η κοινή απάντηση των σωματείων και των φορέων της περιοχής θεωρείται ακόμα και σήμερα υποδειγματική. Εξασφάλισε τη μαζικότητα, αλλά και τον συμβολισμό και την πολιτική ισχύ –πάνω στα οποία προσέκρουσαν οι φασίστες– και έδωσε αυτοπεποίθηση στους κατοίκους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως προέκυψε από μια προϋπάρχουσα παράδοση κοινών αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων (π.χ. 21 Μάρτη, μέρα κατά του ρατσισμού), όπως και για άλλα θέματα, και δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη παρακαταθήκη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ίδιες δυνάμεις συνεργαστήκαμε σε αντιρατσιστικές συναυλίες με εκατοντάδες κόσμο, σε επιτροπές ενάντια στην αύξηση των τιμών στα εισιτήρια και στα χαράτσια, για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και της απεργίας των καθηγητών κλπ. Όλα τα παραπάνω πάτησαν στην επιτυχή αντιμετώπιση των φασιστών και απαιτούμε να σφραγιστεί και νομικά αυτή η νίκη.
Πέρα από τις κινηματικές διαδικασίες όμως, το γεγονός ότι οι συλληφθέντες έχουν «κρυφτεί» λόγω του κινδύνου άμεσης φυλάκισής τους σε περίπτωση υποτροπής δεν μπορεί να υποτιμάται. Η εδώ αναλογία με την κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής είναι άμεση. Είναι γεγονός ότι τα τάγματα εφόδου έχουν ελαχιστοποιήσει τις επιθέσεις τους μετά τις διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής, οι οποίες επίσης προέκυψαν από την πίεση του κινήματος. Πολύ περισσότερο κάθε καταδίκη πλήττει όχι μόνο το επιχειρησιακό, αλλά και το πολιτικό σκέλος των συμμοριών και δείχνει το πραγματικό πρόσωπο των νεοναζί.
Τελευταίο όμως, και ίσως το σημαντικότερο, είναι ότι η καταδικαστική απόφαση θα εκθέσει σημαντικά όσους έπαιξαν εκλογικά παιχνίδια μαζί τους και θα κόψει τη διάθεση για περαιτέρω διεργασίες. Να υπενθυμίσουμε πως ο προαναφερθείς Παπαγεωργίου εξαργύρωσε την προφυλάκισή του με υποψηφιότητα στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ το 2010. Αν όμως η σημασία να εκτεθεί περαιτέρω το σχεδόν διαλυμένο κόμμα Καρατζαφέρη είναι μικρή, το να κοπούν οι δυνατότητες επιβίωσης της Συγκυβέρνησης μέσω διαχωρισμού και αξιοποίησης μιας όποιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής είναι κομβικό.
Με βάση τα παραπάνω, οι τοπικοί φορείς καλούν ξανά σε μαζική συγκέντρωση στις 10/11 στις 9 πμ στο Εφετείο. Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών» και θα φροντίσουμε με την παρουσία μας να γίνει σαφής ποια είναι η θέληση του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας. Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική απομόνωση όλων των νεοναζί!