Φύλλο Νο 323 (5 Νοέμβρη 2014)

Αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Η Δεξιά ισχυρίζεται ότι η Επανάσταση του 1917 ήταν ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα που αποδεικνύει ότι οι επαναστάσεις οδηγούν στην τυραννία. Παρόμοια επιχειρήματα έγιναν όλο και περισσότερο αποδεκτά και από ένα μέρος της Αριστεράς που πίστευε ότι το αποτυχημένο «σοβιετικό» κράτος ενσωμάτωνε την κληρονομιά της Επανάστασης του 1917. Κάθε άλλο παρά αντιδημοκρατική, η Ρωσική Επανάσταση ήταν το πρώτο παράδειγμα στην ιστορία που εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας όπου ζούσαν. Η επανάσταση επομένως ανέδειξε την προοπτική ενός πολύ διαφορετικού και πολύ πιο δημοκρατικού είδους κοινωνίας.

«Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη»

Οι διώξεις της κυβέρνησης στους αριστερούς-ές δημάρχους, τα προβλήματα των νέων δημοτικών αρχών με τους προϋπολογισμούς και τις διαλυμένες υπηρεσίες, οι πλημμύρες και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας που είχαμε με τον Χ. Βρεττάκο, δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Αντωνίου.

Στα σύντομα...

Σφαλιάρα άρπαξε και ο Δένδιας, ο οποίος την τελευταία ημέρα του στο υπ. Ανάπτυξης «σκέφτηκε» λύση για τα «κόκκινα» δάνεια. Ωστόσο το προσαρμοσμένο στα μέτρα των τραπεζιτών υβρίδιο που πρότεινε, γνώρισε την καταγγελία των καταναλωτικών οργανώσεων αλλά ταυτόχρονα και τις ριπές χλεύης από πολλά συστημικά ΜΜΕ.

Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος - Ισραήλ: Αντιδραστική συμμαχία

Ενώ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα παραμένουν επικίνδυνα συγκεντρωμένα στην ανατολική Μεσόγειο, το υπό διαμόρφωση «κουαρτέτο» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος εντείνει τις συνομιλίες και τους σχεδιασμούς του.

Έμπολα: Τα κλειστά σύνορα θα θεραπεύσουν τον ιό;

Ο  ιός Εμπολα συνεχίζει να σκοτώνει στις φτωχές χώρες της Δυτ. Αφρικής.

Συναίνεση: Συνταγή ήττας για την Αριστερά

Το καθεστώς δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην προοπτική της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αφενός επιχειρεί να απλώσει «γέφυρες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να ενισχύσει μια μετριοπαθή πολιτική στροφή της ηγεσίας του. Αφετέρου, γνωρίζοντας τις αντιφατικότητες και τη δυσκολία στον έλεγχο του κόσμου της ριζοσπαστικής Αριστεράς (τόσο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του γενικότερου κοινωνικού χώρου που τον στηρίζει), επιδιώκει να βάζει εκ προοιμίου όρια στην πολιτική δυναμική του: αυτό είναι το νόημα της επιχείρησης «εθνική συνεννόηση», μιας πολιτικής διεργασίας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προοπτική μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προοπτική που ακυρώνει κάθε ριζοσπαστικό περιεχόμενο που έχει –ή που μπορεί να αποκτήσει– το πολιτικό σχέδιο διεκδίκησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Συναίνεση: Συνταγή ήττας για την Αριστερά

Το καθεστώς δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην προοπτική της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αφενός επιχειρεί να απλώσει «γέφυρες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να ενισχύσει μια μετριοπαθή πολιτική στροφή της ηγεσίας του. Αφετέρου, γνωρίζοντας τις αντιφατικότητες και τη δυσκολία στον έλεγχο του κόσμου της ριζοσπαστικής Αριστεράς (τόσο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του γενικότερου κοινωνικού χώρου που τον στηρίζει), επιδιώκει να βάζει εκ προοιμίου όρια στην πολιτική δυναμική του: αυτό είναι το νόημα της επιχείρησης «εθνική συνεννόηση», μιας πολιτικής διεργασίας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προοπτική μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προοπτική που ακυρώνει κάθε ριζοσπαστικό περιεχόμενο που έχει –ή που μπορεί να αποκτήσει– το πολιτικό σχέδιο διεκδίκησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ακραία ταξική κυβέρνηση

Μέχρι τώρα τα ψέματα ήταν χαρακτηριστικό της ελληνικής κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας.

Γενική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη: Κρίσιμη η οργάνωσή της για την επανενεργοποίηση του εργατικού κινήματος

Μετά τις επανειλημμένες πιέσεις που ασκήθηκαν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ τόσο από την ΑΔΕΔΥ όσο και από αρκετές «μικρές» κλαδικές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε γενική απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη.

Νόμος είναι το δίκιο… του εργοδότη

Επιχείρηση ακύρωσης της συνδικαλιστικής δράσης

Κοινή σύσκεψη

Πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας.

Πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις

Με πρωτοφανή σκληρότητα η κυβέρνηση προχωρά σε εκκαθαρίσεις εργαζομένων που, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις του νόμου για την αξιολόγηση.

Κυριακάτικη αργία

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Νοέμβρη από εμποροϋπάλληλους και συμπαραστάτες.

Απεργία στα λιμάνια

Την Πέμπτη 6 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

ΕΡΤ

Συγκέντρωση μπροστά στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή πραγματοποιούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, την Παρασκευή 7 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα.

Συγκυβέρνηση δολοφόνων

Το απόγευμα της Παρασκευής 31 Οκτώβρη, ένας 66χρονος απολυμένος σχολικός φύλακας στην Πάτρα έδωσε τέλος στη ζωή του.

Είναι αντιφασιστικός ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Μια παρέμβαση στη συζήτηση μεταξύ εφημερίδων της Αριστεράς

Η Λερναία Ύδρα της «εθνικής συνεννόησης» και η Αριστερά

Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη το editorial του «Βήματος» απευθυνόταν στους «διεκδικητές της εξουσίας» (ονοματίζοντας τους Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα...), υπενθυμίζοντας ότι το καθεστώς δεν συγκροτείται μόνο από τις φανερές δυνάμεις του –διαθέτει και τις ισχυρές «αόρατες δυνάμεις»– που, ενόψει σοβαρής κρίσης, έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Γι’ αυτό, συμβούλευε, πρέπει να κατέβουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κρείττον σιγάν...

Η Ευρωζώνη και η ΕΕ μπροστά σε σοβαρή υποτροπή της κρίσης

Η κρίση επεκτείνεται από την περιφέρεια στο κέντρο και από την οικονομική βάση στο πολιτικό εποικοδόμημα

Η Χρυσή Αυγή και το κράτος

Πριν από λίγες βδομάδες κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Νήσος, η έρευνα του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ: «Το “βαθύ κράτος” στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία». Το βιβλίο, που επιμελείται ο Δ. Χριστόπουλος, αποτελείται από κείμενα των Δ. Κουσουρή, Δ. Χριστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων, Δημοσθένη Παπαδάτου και Αλέξανδρου Σακελλαρίου.

Το Podemos ή θα είναι πραγματικά δημοκρατικό και ριζοσπαστικό ή δεν «θα μπορέσει»

Η ισπανική κοινωνία έχει μπει σε μια διαδικασία μεγάλων και διαρκών αλλαγών, που άλλοτε μοιάζουν με την ελληνική πραγματικότητα και άλλοτε την ξεπερνούν.

Σχηματισμός κυβέρνησης από Die Linke, SPD και Πράσινους στη Θουριγγία

Μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στη Θουριγγία το Die Linke ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης με το SPD και τους Πράσινους, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να προκύψει ο Μπόντο Ράμελοβ ως ο πρώτος «κόκκινος» πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Εξέγερση στην Μπουρκίνα Φάσο

Μια λαϊκή εξέγερση στην Μπουρκίνα Φάσο οδήγησε στην πτώση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος κυβερνούσε επί 27 χρόνια, μετά τη δολοφονία του Τομά Σανκαρά.

Μεξικό: Ο «βρόμικος πόλεμος» δεν τελείωσε το ‘70

Τη δεκαετία του ’70, το μεξικανικό κράτος οργάνωσε τον λεγόμενο «βρόμικο πόλεμο», που εξόντωσε μια ολόκληρη γενιά νέων αγωνιστών.

Οργή στη Γαλλία

Η οργή για τη δολοφονία του νεαρού ακτιβιστή Ρεμί Φρεζ, πιθανότατα από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, συνεχίζει να βράζει στη Γαλλία.

Η νεολαία επειγόντως ξανά στους δρόμους

Διάλυση της Παιδείας, εντατικοποίηση, καταστολή

Σχέδιο νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη: Να αποσυρθεί τώρα!

Στις 6/11 ολοκληρώνεται η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το σχέδιο νόμου «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Να καταδικαστούν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές»

Στις 10/11 θα διεξαχθεί στο Εφετείο η δίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών». Πρόκειται για την υπόθεση «της Πανόρμου», όταν δηλαδή στις 23/1/2010 η παραπάνω συμμορία επιτέθηκε σε αντιφασιστική συγκέντρωση τοπικών φορέων στο Μετρό Πανόρμου. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί συγκεντρωμένοι, με σοβαρότερο τον τραυματισμό 50χρονης γυναίκας από καδρόνι στο κεφάλι. Η συγκέντρωση απέκρουσε την επίθεση και έπειτα η αστυνομία προχώρησε σε 45 συλλήψεις.

Να αθωωθεί ο Θανάσης Κούρκουλας

Όχι στην ποινικοποίηση της αντιφασιστικής δράσης

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας, μετά από συλλογή υπογραφών ορισμένων κατοίκων στα Βασιλικά (που παραπονούνταν ότι οι Ρομά έχουν παραβατική συμπεριφορά και κλέβουν νερό), αποφάσισε πλειοψηφικά, και χωρίς να ερευνήσει το θέμα, να προβεί σε ενέργειες κατεδάφισης αυθαίρετων κατοικιών Ρομά, οι οποίοι διαμένουν σε δική τους ιδιοκτησία. Να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι Ρομα είχαν ζητήσει παροχή νερού, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Μέσα από ρατσιστικές και χρυσαυγίτικες κορώνες ξεχώρισε θετικά η πρόταση της Δέσποινας Καρούση (επικεφαλής του συνδυασμού Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α που στηρίχθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ) να συναντηθούν με τους συγκεκριμένους κατοίκους, πριν προβεί σε οριστική απόφαση ο Δήμος. Η πλειοψηφία το αρνήθηκε. Παρ’ όλα αυτά η συνάντηση θα γίνει, με σκοπό να προλάβουν το θλιβερό γεγονός να εκδιωχθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους. Επειδή η Σαλαμίνα έχει χιλιάδες αυθαίρετα κι επειδή για να υπάρχει δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους Ρομά ό,τι ισχύει και για όλους τους άλλους, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην εκδιωχτούν.