Τα αποτελέσματα των υποψηφίων του Κόκκινου Δικτύου
Η ιστορική νίκη στις εκλογές του 2015 είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή μέρες πριν, σε όλα τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που έδωσε τη μάχη στη γειτονιά, στο χώρο εργασίας, στο πανεπιστήμιο, στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος. Οι εργαζόμενοι μαζεύονταν να ακούσουν, χωρίς να φοβούνται να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους. Οι μικρές συγκεντρώσεις στα καφενεία και στα σπίτια, σε δύσκολους εργασιακούς χώρους, αναδείκνυαν τις αγωνίες του κόσμου, και είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία από τις συζητήσεις στα πάνελ των τηλεοράσεων. Ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων, όπως στα λιμάνια, στη Λυρική, στο μετρό Θεσσαλονίκης, στα νοσοκομεία, ζητούσαν να συναντηθούν με υποψήφιους βουλευτές, ζητώντας να διευρυνθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ιδιαίτερη σημασία μπορεί να έχει για τους αναγνώστες μας το γεγονός ότι ειδικά στους εργασιακούς χώρους και στις πιο λαϊκές γειτονιές, ο κόσμος επέλεξε να «δώσει σταυρό» όχι μόνο στα πιο προβεβλημένα στελέχη αλλά και σε αυτούς και αυτές που θεωρούσε υποψήφιους της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε αυτούς που θεωρούσε «δικούς του».
Πρόκειται για υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα, που δεν είχαν πρόσβαση στα ΜΜΕ (ακόμα και στις εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ), που δεν στηρίχτηκαν από «μηχανισμούς» και που επιλέχτηκαν από τον κόσμο για τη συνέπεια, το ήθος, τις ριζοσπαστικές τους απόψεις, για να «κρατάνε στα δύσκολα» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να αναφέρουμε μερικούς, που ξεχώρισαν από μια μεγάλη πλειοψηφία αξιόλογων αγωνιστών-υποψηφίων.
Στην Περιφέρεια Β’ Πειραιά ο 26χρονος Χρήστος Σταυρακάκης πήρε 8.891 σταυρούς, εμπνέοντας πολλούς νέους ψηφοφόρους αλλά και εργαζόμενους, άνεργους, που δήλωναν ότι θέλουν να ψηφίσουν έναν νέο άνθρωπο που μιλά για σύγκρουση με το σύστημα. Στη Μεσσηνία η Έλενα Ψαρρέα, επίσης νέα εργαζόμενη, εκλέχτηκε τρίτη με 5.984 σταυρούς και θα είναι από τις νεότερες βουλευτίνες του κοινοβουλίου. Ο Αντώνης Νταβανέλος στη Β’ Αθήνας, την πιο δύσκολη περιφέρεια σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους περισσότερους υποψήφιους να είναι πρωτοκλασάτα στελέχη, συγκέντρωσε περίπου 7.800 σταυρούς. Αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς, εργαζόμενοι, αγωνιστές που προέρχονται από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν την υποψηφιότητά του και κυρίως στηρίχθηκε από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φοβούνται τον πλούτο των διαφορετικών απόψεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος αξίζει μια αναφορά στη Μαρία Μπόλαρη, βουλευτή στην Α’ Αθήνας για την περίοδο 2012-2015, και στη Γιάννα Γαϊτάνη, που επανεκλέχτηκε στην Α’ Θεσσαλονίκης. Οι υποψηφιότητες των δύο βουλευτίνων, παρόλο που είχαν ελάχιστη προβολή από κάθε είδους μέσο, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο και χιλιάδες άνθρωποι τις στήριξαν. Η Μαρία Μπόλαρη συγκέντρωσε 15.397 σταυρούς καταλαμβάνοντας την 6η θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας. Δυστυχώς δεν κατορθώνει να εκλεγεί, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κρατήσει την έδρα στην Α’ Αθήνας και όχι αυτή της Άρτας. Αυτή του η επιλογή δυστυχώς αφήνει την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας χωρίς βουλευτή με κινηματικό προφίλ και σχέση με τους εργασιακούς χώρους. Οι υπόλοιποι βουλευτές έχουν ήδη υπουργοποιηθεί ή κατέχουν άλλες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό. Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Γιάννα Γαϊτάνη συγκέντρωσε 14.683 ψήφους και είχε μια πλατιά στήριξη από τμήματα εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες, οι διαθέσιμοι καθηγητές, αλλά και από τμήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Η Γιάννα Γαϊτάνη πολλές φορές μπήκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ για τις δηλώσεις της που έβαζαν πάντα το συμφέρον των εργαζομένων πάνω από κάθε εθνικό συμφέρον.
Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και μια άλλη μεγάλη ιστορική περίοδος ανοίγει, στην οποία πέρα από τα μεγάλα νούμερα θα μετράνε και άλλα πιο μικρά. Πόσοι-ες βουλευτές που προέρχονται κατευθείαν από τον κόσμο θα γίνουν η ριζοσπαστική φωνή της νέας ΚΟ, μεταφέροντας τα αιτήματα του κινήματος και ενισχύοντας τους δεσμούς με τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με το αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας που θα διεκδικεί ανάκτηση των απωλειών και ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή του.