Κλαδικές συμβάσεις: Σε συναντήσεις με τους εργοδότες βρίσκεται το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, με βάση τη σύμβαση κάθε κλάδου το 2009. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί, την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση της δυνατότητας για υπογραφή συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις Κλαδικές Συμβάσεις, την εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στη Vodafone
Το πρωί της Τρίτης 17 Φεβρουαρίου, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συνεχιζόμενες απολύσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας και την αυθαίρετη συμπεριφορά των προϊσταμένων στο κτίριο της εταιρείας στον Κηφισό.
Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα απολύσεις εργαζομένων από τα τηλεφωνικά κέντρα, με την αιτιολογία ότι δεν ανταποκρίνονται στους ρυθμούς εργασίας και με απειλές από τους προϊστάμενους ότι, αν διεκδικήσουν τη θέση εργασίας τους, «μπορεί να έχουν νομικές συνέπειες». Η ασυδοσία της διοίκησης είναι κτηνώδης. Δεν της αρκεί η αύξηση της δουλειάς και η εντατικοποίηση της εργασίας, ούτε οι αυθαιρεσίες των προϊσταμένων και το ελεύθερο που τους έχει δώσει να μην εφαρμόζουν τους νόμους και τις συμβάσεις. Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπό τη μόνιμη απειλή της απόλυσης.
Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αρνηθούν την απόλυση, να μην υπογράψουν κανένα χαρτί και να απευθυνθούν στους εκπροσώπους του Σωματείου Vodafone-Πάναφον για την οργάνωση του αγώνα για την διασφάλιση της θέσης εργασίας τους.
Το σωματείο, εκτός από την κινητοποίηση, συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν η εργοδοσία δεν υποχωρήσει, θα προχωρήσουν στις αρχές Μαρτίου σε 24ωρη απεργία, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στη WIND και με άλλα σωματεία του χώρου των τηλεπικοινωνιών, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τις εργασιακές συνθήκες στην εταιρεία, καθώς και για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και από το Σωματείο Εργαζομένων WIND, έξω από καταστήματα της εταιρείας. Στο Περιστέρι οι κινητοποιήσεις έγιναν μαζί με την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Περιστερίου και σε Ζωγράφου και Ιλίσια μαζί με τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου και την πρωτοβουλία κατοίκων Καισαριανής.
Κέντρο Αγώνα στη Θεσσαλονίκη: Το ξαναστήσανε και το γλεντήσανε
Το Σάββατο 14 Φλεβάρη ξαναστήθηκε στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Αγώνα το οποίο εξαφάνισε προ ημερών, ο και με τη βούλα πια μνημονιακός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μπουτάρης. Πρόκειται για το Κέντρο Αγώνα που είχαν στήσει, μετά μάλιστα από σχετικό αίτημα της ΕΔΟΘ, οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της πόλης και όχι μόνο.
Σχολικοί φύλακες, απεργοί της Κόκα Κόλα, μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, καθηγητές σε διαθεσιμότητα και εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μαζί με πλήθος κόσμου που τους συμπαραστάθηκε, ξανάστησαν το Κέντρο Αγώνα, που εξαφάνισε την Τρίτη 10 Φλεβάρη η δημοτική αρχή για λόγους… αισθητικής. Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 93,4, χαρακτήρισε «τσαντίρι» και «παράπηγμα» το Κέντρο Αγώνα.
Όμως ο κόσμος, που τόσους μήνες συμπαραστέκεται στον αγώνα όλων των εργαζομένων, είχε διαφορετική άποψη και τους βοήθησε να το ξαναστήσουν γλεντώντας και εκφράζοντας την… «αγάπη» τους, λόγω ημέρας, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Μαζί τους συμπαραστάτες στο στήσιμο και το γλέντι ήταν και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
14ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Στροφή αριστερά - Μεγάλη άνοδος του ΜΕΤΑ
Μεγάλη πτώση σημείωσε ο μνημονιακός-εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το τριήμερο 9-11 Φεβρουαρίου. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, που το 2009 στο 12ο Συνέδριο έλεγχαν το 80% της Ομοσπονδίας και το 2012 (13ο Συνέδριο) το 64%, περιορίζονται πια στο 49,8%, παίρνοντας οριακά την πλειοψηφία στο νέο Γενικό Συμβούλιο (18 από τις 33 έδρες).
Οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ εξαντλήθηκαν στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησαν να οικειοποιηθούν τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Υποτίμησαν πλήρως το συνέδριο και δεν πρότειναν πρόγραμμα δράσης.
Το ΜΕΤΑ-Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ψηφοδέλτιο (ΑΑΑ, διάσπαση της ΠΑΣΚΕ) που λειτούργησε ως ανάχωμα στο να εκφραστούν πιο μαζικά οι εργαζόμενοι μέσα από τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς. Το 2012 η παράταξή μας είχε 7,6% με 59 ψήφους και 3 έδρες και το 2015 έλαβε 18,5% με 140 ψήφους και 6 έδρες.
Το ΜΕΤΑ πρότεινε την συμπόρευση των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων πάνω σε ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης με βασικούς άξονες την ελεύθερη πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ, την αύξηση των δαπανών για την υγεία, τις προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με προτεραιότητα να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, την επανάκτηση στο δημόσιο όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών και την έξωση των εργολάβων, την άμεση αύξηση των πληρωμών για υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και ένα νέο μισθολόγιο με αύξηση των αποδοχών ιδιαίτερα για τις ΥΕ και ΔΕ κατηγορίες.
Δυστυχώς η συμπόρευση δεν έγινε κατορθωτή. Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και συμπορεύτηκε με τις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, για να μην νομιμοποιηθούν οι αριστεροί σύνεδροι από τα Λεχαινά, επειδή συμμετείχαν στις εκλογές και συμβασιούχοι... Το αποτέλεσμα ήταν τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς, εκτός του ΜΕΤΑ (ΠΑΜΕ, Συσπειρώσεις, Ταξική Πορεία), να καταγράψουν μικρές απώλειες σε ψήφους και έδρες. (Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στο www.rproject.gr)