Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ: Την ώρα που η εφημερίδα μας έμπαινε για εκτύπωση στο τυπογραφείο αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το κίνημα. Το νομοσχέδιο, παρά τα όποια κενά, είναι σε θετική κατεύθυνση και ανοίγει το δρόμο για να υπάρξει μια πραγματικά δημόσια ΕΡΤ.
Ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να αποκατασταθεί πλήρως το μαύρο που είχε πέσει στην ΕΡΤ είναι η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που δούλευαν στην ΕΡΤ όταν έκλεισε και οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο απλά θα μοριοδοτηθούν όταν γίνουν προσλήψεις στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Από τον σχετικό διάλογο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φαίνεται ότι στα θετικά είναι και η πλήρης επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ, των τριών τηλεοπτικών καναλιών, όλων των ραδιοφώνων και όλων των ΕΡΑ, του ιντερνετικού χώρου, των μουσικών συνόλων και της Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται πλήρως το αίτημα των εργαζομένων της ΕΡΤ 3 για πλήρη αυτοτέλεια και αυτοδυναμία του καναλιού.
1η Μάη: Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις
Συμπληρώνονται 129 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών, ντόπιων και μεταναστών, στις ΗΠΑ το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ώρου. Οι αγώνες των εργατών χρειάζεται να επανέλθουν στο προσκήνιο. Είναι αυτοί οι αγώνες που κέρδισαν χρόνια τώρα μεγάλες κατακτήσεις.
Είναι αυτοί οι αγώνες που στην Ελλάδα τη διετία 2010-2012 οδήγησαν στην απονομιμοποίηση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και εκτόξευσαν τα εκλογικά ποσοστά της Αριστεράς, φέρνοντας τελικά πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Είναι αυτοί οι αγώνες που επέβαλαν την απαίτηση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για επαναπρόσληψη των απολυμένων και των διαθεσίμων στο Δημόσιο, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, για επανακρατικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων οργανισμών, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών. Είναι αυτοί οι αγώνες που έκαναν τα παραπάνω μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τον έφεραν στην κυβέρνηση.
Η πρώτη κόκκινη Πρωτομαγιά, μετά τις εκλογές του Γενάρη, μπορεί με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση να παίξει αυτό το διάστημα καταλυτικό ρόλο. Ως απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών και των καπιταλιστικών «θεσμών». Με την απαίτηση να σταματήσει η κυβέρνηση να πληρώνει το κρατικό χρέος. Με την απαίτηση να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα της ΔΕΘ και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με την απαίτηση να μη θυσιαστεί ο λαός αλλά οι υπαίτιοι της κρίσης: οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.
Αυτή η συγκέντρωση απαιτούσε πράγματα που δυστυχώς ως τώρα δεν έχουν γίνει, όπως η έγκαιρη ενεργοποίηση των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στους χώρους δουλειάς, που θα έβαζε την πίεση για μια ενωτική συγκέντρωση και δεν θα καταλήγαμε πάλι σε 3 διαφορετικές (Μουσείο, Σύνταγμα και Χαυτεία). Παραμένει όμως η δυνατότητα να υπάρξει η ενεργοποίηση των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά, ώστε να εκφραστεί εκεί που πραγματικά μετράει και που γίνεται ξεκάθαρο στα μάτια όλων, δηλαδή στο δρόμο, η στήριξη του κόσμου στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με εξορμήσεις σε πλατείες και χώρους δουλειάς, με ντουντούκες που θα καλούν τον κόσμο στη διαδήλωση, με προσυγκεντρώσεις από νωρίς σε κάθε γειτονιά που θα καταλήγουν στις 10.30 στα Χαυτεία. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και δυνατό. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο, ανατρέποντας τη λιτότητα, με αγώνες και αλληλεγγύη, μη υποκύπτοντας στους εκβιασμούς της τρόικας.
Ακόμη κι αν όλα αυτά δεν γίνουν μέχρι την 1η Μάη, απαιτούν εγρήγορση και οργανωτικότητα για τη συνέχεια. Για να ξαναδυναμώσουν οι εργατικές κινητοποιήσεις και να θέσουν ξεκάθαρα το ζήτημα. Από την κρίση μπορεί να βγει μόνο η μία πλευρά νικήτρια. Η εργατική τάξη, ο λαός, με τους αγώνες του, με την παύση πληρωμών του χρέους, με το δρόμο να ανοίγει για να ανατρέψουμε πλήρως τη λιτότητα, για να τα πάρουμε όλα πίσω, για το σοσιαλισμό.
Μεγάλη άνοδος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΕΕ
Στις 22 Απρίλη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ.
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ενωτικής Αριστεράς σημείωσαν μεγάλη άνοδο, τριπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό τους και τις ψήφους που πήραν και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Η Συνδικαλιστική Αλλαγή είχε στο παρελθόν αναφορά στην ΠΑΣΚΕ, ενώ η Ανατροπή και η Υπέρβαση προέρχονται από πιο συντηρητικά κόμματα και ακροατήρια, παρόλο που προσπαθούν να εμφανιστούν ως «ανεξάρτητοι». Τώρα βέβαια (βοηθούσης και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) οι διαφορές μεταξύ τους έχουν μειωθεί, ενώ και οι μεταγραφές μεταξύ των τριών παραπάνω συνδυασμών ήταν, πριν από τις εκλογές, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Συνολικά καταγράφουν φθορά, χάνοντας 287 ψήφους η Συνδικαλιστική Αλλαγή, που χάνει ύστερα από αρκετά χρόνια την αυτοδυναμία, και 169 ψήφους μαζί οι δύο συντηρητικές παρατάξεις.
Μεγάλη πτώση είχε και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ), που έχασε και τις δύο έδρες που είχε στο ΔΣ με πτώση 168 ψήφων. Είναι σαφές ότι μεγάλο τμήμα εργαζομένων, απογοητευμένο από τη δράση των παρατάξεων που συμμετείχαν στο ΔΣ, δεν προσήλθε να ψηφίσει, ενώ υπάρχει και μείωση του προσωπικού του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει τη σημαντική επιτυχία της Αριστερής Κίνησης (ΜΕΤΑ).
Η άνοδος της Αριστερής Κίνησης δεν συνδέθηκε με ευκαιριακές συμμαχίες με δυνάμεις από τις παλιές παρατάξεις του δικομματισμού, ούτε και με υποσχέσεις ή υπόνοιες για κυβερνητικό συνδικαλισμό. Βασίστηκε σε μια συνέπεια και προσήλωση στους αγώνες, ως όπλο για να απαντήσουμε απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Τα ποσοστά μας αυξήθηκαν κυρίως στην Αθήνα, όπου παρεμβαίνουμε πιο πολλά χρόνια και με μεγαλύτερη μαζικότητα και η καταγραφή μας στους αγώνες είναι πιο φανερή.
Με τη λογική των αγώνων θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, για να κερδίσουμε πίσω αυτά που χάσαμε την περίοδο της κρίσης, αλλά και για να χτίσουμε συλλογικά μια πιο δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση.
Χρήστος Βαγενάς, εκπρόσωπος της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ
Απεργία στο Νεώριο
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από τη Δευτέρα 20/4 οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου «Νεώριο Νέα ΑΕ» στη Σύρο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους τελευταίους 4 μήνες. Πρόκειται για 400 εργαζόμενους, 250 μόνιμους και 150 έκτακτους, που πήραν την απόφαση σε μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στις 17/4.
Για να σταματήσουν την απεργία, οι εργαζόμενοι απαιτούν την εξόφληση των μισών τουλάχιστον δεδουλευμένων τους (δηλ. 2 από τους 4 μήνες που τους οφείλονται συνολικά). Μάλιστα συνεχίζουν με περίσσια αποφασιστικότητα μετά και την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Σύρου, που έκρινε νόμιμη την απεργία τους. Μια απόφαση που βοήθησε στο να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να στήσει η εργοδοσία. Όμως το βασικό εργαλείο για να τελειώσει οριστικά η ασυδοσία των εργοδοτών είναι η επανακρατικοποίηση των ναυπηγείων. Μια κρατική ναυπηγική και κατασκευαστική βιομηχανία είναι η μόνη λύση ώστε από τη μια να μπορούν να κατασκευαστούν πλοία που θα καλύπτουν οι ανάγκες μετακίνησης σε όλα τα νησιά και τα λιμάνια της χώρας με ασφάλεια και από την άλλη να δώσει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους στην επισκευή, σε λιμενεργάτες και ναυτεργάτες.