Για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο σπουδαίο ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών στους δήμους και τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη αλλά και σε εκατοντάδες άλλους δήμους, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι σχηματισμοί της Unidad Popular (Λαϊκή Ενότητα - UP), δεν είναι μια συγκροτημένη παραδοσιακή πολιτική δύναμη. Πρόκειται για έναν κινηματικό σχηματισμό που είχε όλο το σύστημα εναντίον του, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα κόμματα της Αριστεράς!
Η UP στηρίχτηκε από τo Podemos -αν και όχι πάντα από την ηγεσία του-, από κινηματικές πρωτοβουλίες, από συνδικάτα και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τη Βαρκελώνη, και από την Ενωμένη Αριστερά. Κυρίως η UP ήταν η πολιτική έκφραση των κινημάτων και του κόσμου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πλατείες και αγωνίζεται ενάντια στις εξώσεις αλλά και των ανθρώπων που δημιούργησαν τους κύκλους του Podemos. Στα σχήματα της UP συμμετέχουν πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, αριστεροί ή αυτόνομοι, όμως συμμετέχουν και χιλιάδες άνθρωποι που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Αυτό όμως δεν οδήγησε σε μια αποπολιτικοποίηση, ούτε σε ένα «στρογγύλεμα» του λόγου. Η Αριστερά μέσα στην Unidad Popular, κυρίως η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, έχουν έναν έντονο ταξικό και αντισυστημικό λόγο, μιλούν για «τους από πάνω», για αυτούς που «μας κλέβουν τον πλούτο», για μια κοινωνία «που θα αποφασίζουμε εμείς».
Το πρόγραμμα
Ο έλεγχος των δημοτικών χρεών ήταν βασικό αίτημα όλων των σχηματισμών της UP. Το σταμάτημα των εξώσεων επίσης ήταν κεντρικό στο πρόγραμμά τους, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαδηλώσει και συλληφθεί πολλές φορές υπερασπίζοντας τις κατοικίες των γειτόνων τους. Η Μανουέλα Καρμένα, που κυκλοφορεί με ένα μηχανάκι εδώ και χρόνια ζώντας λιτά, ανακοίνωσε ήδη τα πέντε άμεσα μέτρα για τη Μαδρίτη: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα και οι πόροι για να σταματήσουν οι εξώσεις, να διασφαλιστούν εναλλακτικές κατοικίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς σπίτι, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, νερό και φως για κάθε νοικοκυριό που δεν μπορεί να πληρώσει, ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά ιατρεία, μέτρα για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.
Η Άντα Κολάου, που νοικιάζει ένα μικρό σπίτι στη Βαρκελώνη, προχωράει ακόμα πιο μακριά: Αυστηρός έλεγχος και επανεξέταση όλων των εργολαβιών, εργατικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στο δήμο, προσλήψεις προσωπικού, στέγη, νερό, φως και φαγητό για όλους τους δημότες που το έχουν ανάγκη, σταμάτημα των εξώσεων, φαγητό σε όλα τα σχολεία για όλα τα παιδιά και 80% έκπτωση για τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους στα ΜΜΜ. Ένα ακόμα στοιχείο που υπήρχε στα προγράμματα όλων των σχημάτων ήταν το «όχι» στα προνόμια των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, καθώς και η επαναφορά των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στον έλεγχο του δήμου.
Αλληλεγγύη
Σκοπός της επίσκεψης στην Ισπανία ήταν να μεταφερθεί το παράδειγμα και η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Πράγματι η υποδοχή από τον κόσμο ήταν εντυπωσιακή. Όλοι ήξεραν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για τους εκβιασμούς των δανειστών. Και όλοι με μια φωνή έλεγαν «περιμένουμε πολλά από εσάς, μην κάνετε πίσω». Αρκετούς μήνες τώρα γίνεται προσπάθεια από ένα μέρος του Podemos έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, που όμως συναντά την αντίδραση μέρους της ηγεσίας του Podemos, η οποία δεν θέλει να χρεωθεί τις όποιες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά τις δυσκολίες, η παρουσία ενός μέλους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία σε πολλές γειτονιές έγινε γεγονός και δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, να μας σφίξουν το χέρι συγκινημένοι, να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους.
Στην εργατική πόλη Αλκαλά, σε μια μικρή πλατεία μαζεύτηκαν πάνω από 100 άνθρωποι φωνάζοντας «ΣΥΡΙΖΑ-Podemos Venceremos». Τα συνθήματα άρχισαν να ακούγονται ακόμα πιο δυνατά, όταν ένα φορτηγό με φασίστες σταμάτησε μπροστά από την πλατεία παίζοντας μουσική με πατριωτικούς στίχους. Στο Ρίβας, άλλη μια πόλη στα περίχωρα της Μαδρίτης, πάνω από 300 άτομα μαζεύτηκαν στην εκδήλωση κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ γραμμένα στα ελληνικά και ρωτώντας επίμονα: «Τι θα κάνετε με το χρέος; Εδώ στο δήμο διεκδικούμε να γίνει άμεσα έλεγχος».
Το Λεγανές, μια πόλη με υψηλή ανεργία που έχει αδελφοποιηθεί με το Αιγάλεω, πάνω από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον ιδιαίτερα δημοφιλή ευρωβουλευτή Μιγκέλ Ουρμπάν, την Τάνια Σάντσες και την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων οι υποψήφιοι είχαν φτιάξει σαπούνια, βραχιόλια, σελιδοδείχτες και μπλουζάκια για να καλύψουν οικονομικά την προεκλογική καμπάνια.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης το λαϊκό Κάδις στην Ανδαλουσία. Εκεί ο στόχος ήταν να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης ο Κίτσι, ένας πολύ δημοφιλής δάσκαλος. Το γηπεδάκι του Κάδις γέμισε με πάνω από 1.500 ανθρώπους. Εν μέσω πολλών «όλε», τραγουδιών φλαμένκο, χορών και πανηγυρισμών, παρουσιάστηκε το ιδιαίτερα ριζοσπαστικό πρόγραμμα του συνδυασμού, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Μανώλης Γλέζος με ηχογραφημένο μήνυμα. Εκεί ο πόλεμος που αντιμετώπισε από τη δεξιά και τους Πολίτες (Ciudadanos) ο σχηματισμός του Podemos, ήταν τεράστιος. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχαν κολληθεί σε όλη την πόλη ανυπόγραφες αφίσες με φωτογραφίες των υποψηφίων και με τη λεζάντα: «Αντικαπιταλιστές, αριστεροί, κομουνιστές, αντιρατσιστές μην τους ψηφίσεις» (παρ’ όλα αυτά ο Κίτσι πήγε πολύ καλά και δεν εκλέχθηκε μόλις για λίγες ψήφους).
Προφανώς η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, η έμπνευση, η αυτοοργάνωση, ο ταξικός λόγος, και η μετατροπή μιας σκληρής μάχης σε γιορτή, είναι στοιχεία που έχουμε να μεταφέρουμε και στις δικές μας πόλεις, γιατί οι νίκες δεν προϋποθέτουν αποφασισμένους ηγέτες αλλά απλούς και εμπνευσμένους για το όραμα ανθρώπους.