Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μιγκέλ Ουρμπάν, ευρωβουλευτής του Podemos, βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο Μιγκέλ ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές των τελευταίων μηνών. Αυτές τις μέρες ήταν και πάλι στην Αθήνα, μαζί με αντιπροσωπεία του Podemos, συμμετέχοντας στην καμπάνια του ΟΧΙ. Η ομιλία του στη μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος ξεσήκωσε τα πλήθη, ενώ η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Podemos στο νοσοκομείο Σωτηρία, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στη γειτονιά των Αμπελοκήπων και στο Κερατσίνι, στο εκλογικό κέντρο και σχολείο του Παύλου Φύσσα, ήταν απόδειξη ότι το Podemos στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση δίνοντας όμως προτεραιότητα στις διαδικασίες βάσης.
Μιγκέλ, ξανά εδώ στην Αθήνα να γιορτάζεις μαζί μας μια μεγάλη νίκη. Πώς σου φαίνονται τα αποτελέσματα και τι σημαίνουν για την Ισπανία και πιο ειδικά για το Podemos;
Πιστεύω ότι το μήνυμα είναι καθαρό. Η καλύτερη επιλογή πάντα είναι να ερωτάται ο λαός. Ξέρεις, δεν υπάρχουν γενικά θαρραλέες κυβερνήσεις, υπάρχουν θαρραλέοι λαοί, λαοί που οργανώνονται και που υποχρεώνουν την κυβέρνησή τους να κάνει αυτό που πρέπει. Και αυτό το έδειξε σήμερα ο ελληνικός λαός. Υπήρχε μια συζήτηση που γινόταν με τεχνικούς όρους τις τελευταίες μέρες. Μια εκτίμηση ότι θα κέρδιζε το «ναι». Πράγματι, υπήρχε καθαρός εκβιασμός, μια ξεκάθαρη απειλή, και τελικά ο λαός αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση, να της δώσει μια ξεκάθαρη εντολή: δεν θα ανεχτούμε άλλες περικοπές. Πραγματικά πρόκειται για θαυμάσιο αποτέλεσμα, το οποίο συμπληρώνει τη νίκη της 25ης Γενάρη. Είναι όμως και ένα μήνυμα σε αυτούς που πρότειναν ένα ΟΧΙ και ΟΧΙ που στην πραγματικότητα σήμαινε ναι, διότι και σε αυτούς η βάση έστειλε ένα μήνυμα: ότι το ΟΧΙ ήταν μια μάχη πολύ σημαντική για το λαό και από αυτήν δεν μπορείς να απέχεις. Για την Ισπανία, το μήνυμα είναι επίσης ξεκάθαρο. Είναι αναγκαίο να ρωτάς το λαό. Το λαό που είναι ο μόνος σου σύμμαχος. Στην Ισπανία δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εκλογές εάν δεν στηριχτούμε στο λαό και στη λαϊκή ενότητα για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτήν τη διάθεση αλλαγής σε εκλογική νίκη. Αυτό είναι ένα επίσης σημαντικό μάθημα για το Podemos.
Εγώ είμαι εδώ θέλοντας να δείξω τη στρατευμένη μου διεθνιστική αλληλεγγύη. Στην Ελλάδα παίζεται το μέλλον της Ευρώπης. Η νίκη της 25ης Γενάρη άνοιξε δρόμους αλλαγής για όλη την Ευρώπη. Οι απέναντι δεν θέλουν συμφωνία, θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Και η απάντηση είναι δημοκρατία. Όμως όχι δημοκρατία μόνο ως πολιτικό δικαίωμα, αλλά και σε οικονομικό πρόγραμμα. Και με αυτή την έννοια η κυβέρνηση μπορεί να διευρύνει περισσότερο το πρόγραμμά της.
Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά τα ΜΜΕ έσπευσαν να τα παρουσιάσουν ως απόδειξη της απομόνωσης της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι έτσι;
Κοίτα, εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετική ιστορία, με διαφορετική πολιτική κουλτούρα και παράδοση. Όμως υπάρχει κάτι που μας ενώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θέληση αλλαγής απέναντι στην πολιτική των περικοπών και το Podemos επίσης εκφράζει αυτήν τη διάθεση ενάντια στις περικοπές και τη λιτότητα. Αυτό μας κάνει να έχουμε ένα πρόγραμμα που μοιάζει, οικονομικά, κοινωνικά, έχουμε ένα κοινό σχέδια για μια διαφορετική Ευρώπη. Η καλύτερη απόδειξη ότι στηρίζουμε είναι ότι είμαστε εδώ. Το Podemos οργανώνει και στηρίζει συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, και έχει εκδώσει πολλές ανακοινώσεις στήριξης. Όλα αυτά τα κάνουμε παρότι γνωρίζουμε πως η στήριξή μας στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει πολιτικό κόστος στις εκλογές. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό όμως.
Συμμετείχες στις διαδικασίες ελέγχου του χρέους στην Ελλάδα. Ένα σχόλιο για τη συμμετοχή σου.
Δεν συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία, παρά μόνο στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Ντανιέλ Αλμπαρασίν συμμετείχε στην τεχνική ομάδα και έχει πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι αυτή η εμπειρία θα μεταφερθεί και στην Ισπανία, διότι οι δήμοι είναι καταχρεωμένοι. Εμείς προτείνουμε μια διαδικασία ελέγχου του χρέους σε όλα τα επίπεδα: δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό. Έχουμε μαζέψει πολύ υλικό και τεχνογνωσία από τη δουλειά που έγινε με επικεφαλής τον Ερίκ Τουσέν, και τα αποτελέσματα είναι πολύτιμα.
Στην Ελλάδα γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τη ρήξη με την Ευρωζώνη, τα εναλλακτικά σενάρια κ.λπ. Εσύ τι πιστεύεις;
Η ρήξη δεν είναι σίγουρα εύκολη απόφαση. Αν αποφασίσεις να την κάνεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές συνέπειες. Όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ένα καλό βήμα για οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από εδώ και πέρα. Με μια τέτοια λαϊκή εντολή και από θέση ισχύος μπορείς και να διαπραγματευτείς, και να πας σε ρήξη. Να διαπραγματευτείς από καλύτερη θέση ή να προχωρήσεις σε ρήξη από καλύτερη θέση. Ανοίγονται πολλές επιλογές από εδώ και πέρα. Αυτό που ελπίζουμε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξοδέψει, να μη χάσει αυτήν τη λαϊκή στήριξη. Φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι όλοι όσοι μιλούσαν για εθνική ενότητα και συμφωνίες θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις προτάσεις τους και να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο λαό παρά στους τεχνοκράτες.
Και ένα σχόλιο για την Ισπανία. Το πρωί της Δευτέρας 6 Ιούλη δημοσιεύτηκε ένα μανιφέστο υπογεγραμμένο από 500 ανθρώπους εκλεγμένους σε ηγετικές θέσεις του Podemos αλλά και εκλεγμένους σε δήμους και περιφέρειες. Το όνομά σου είναι ανάμεσα σε αυτών που ζητούν ένα διαφορετικό εκλογικό μοντέλο εσωτερικά. Τι ακριβώς υποστηρίζετε;
Πράγματι, προτιμάμε μια διαφορετική εκλογική διαδικασία. Η πρόταση της πλειοψηφίας της ηγεσίας ήταν μέχρι το τέλος του Ιούλη να έχουμε ψηφίσει τις λίστες των υποψηφίων μας για τις εθνικές εκλογές. Η πρόταση είναι να ψηφίζουμε όλοι-ες απευθείας για τις υποψηφιότητες σε εθνικό επίπεδο. Εμείς προτείνουμε μια άλλη, πιο δημοκρατική διαδικασία. Ζητάμε οι εκλογές να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα, έτσι ώστε η κάθε περιοχή να έχει λόγο για τους υποψήφιους της. Επίσης ζητάμε να γίνουν λίγο αργότερα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο εσωτερικό μας για το πώς κατεβαίνουμε στις γενικές εκλογές. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες συλλογικότητες στα ψηφοδέλτιά μας, σε μια λογική λαϊκής ενότητας, κάτι που είναι ζητούμενο για το Podemos. Στις περιοχές που η Λαϊκή Ενότητα πήγε καλά, η πίεση για να ακολουθήσουμε αυτό το μοντέλο και στις εθνικές θα είναι μεγάλη και πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι εσωτερικές μας διαδικασίες μπλοκάρουν το σχέδιο της λαϊκής ενότητας, γιατί δεν εμπνέουν κι άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν. Επίσης είναι σημαντικό να πούμε ότι το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας είναι πολύ πλούσιο διότι περιλαμβάνει τα αιτήματα πολλών συλλογικοτήτων και κινημάτων.