ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ:
Για την ντροπιαστική σύμπλευση με το Ισραήλ έχουμε ξαναγράψει. Όμως τώρα ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο. Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Πάνος Καμένος υπέγραψε με τον Ισραηλινό ομόλογό του συμφωνία που επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να μετακινείται ελεύθερα μέσα στην ελληνική επικράτεια (και το αντίστροφο). Πρόκειται για χωρίς προηγούμενο σύσφιγξη στρατιωτικών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια συμφωνία το Ισραήλ έχει υπογράψει μόνο με τις ΗΠΑ! Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν όμορφα λόγια για τους «δεσμούς των δύο λαών», τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας και την ανάγκη εμβάθυνσής της, αλλά και την κοινή ανησυχία τους για την «τρομοκρατική απειλή». Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν συμφώνησε μόνο σε αυτά. Καθώς ο Ισραηλινός ομόλογός του έκανε το κλασικό ισραηλινό παραλήρημα για την «μεγάλη ιρανική απειλή», ο Καμένος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι… εντός εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων! «Αν ένας ιρανικός πύραυλος φτάσει στη Μεσόγειο, μπορεί να σημάνει το τέλος των κρατών στην περιοχή» (!).
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ
Οι χαμηλόμισθοι με λίγα χρόνια ασφάλισης, όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη και οι ήδη συνταξιούχοι είναι αυτοί που θίγονται περισσότερο από τα πρώτα μέτρα της μεγάλης ανατροπής στο Ασφαλιστικό, η οποία ξεκίνησε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη. Ειδικότερα, σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30/6/15, θα δίδεται η σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί. Το συγκεκριμένο μέτρο καταργεί τα εγγυημένα από το κράτος κατώτατα όρια και μειώνει έως 45% τα ποσά των συντάξεων, για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές. Από 1/1/2023 θα ισχύουν ως όρια για πλήρη σύνταξη τα 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και για τη μειωμένη τα 62 με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). Εκτός από τη γνωστή αύξηση στις εισφορές περίθαλψης και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ακόμη και ένας χαμηλοσυνταξιούχος θα χάσει, εμμέσως, πάνω από μια επικουρική σύνταξη), δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις επικουρικές, αν δεν βρεθούν έως τον Οκτώβριο «δημοσιονομικά ισοδύναμα» για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Και επειδή όλη αυτή η αντιασφαλιστική λαίλαπα, μόνο κλάματα φέρνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους, το σχετικό χαρτοφυλάκιο ανατέθηκε σε έναν κωμικό, μπας και βγει και λίγο γέλιο. Πράγμα πολύ δύσκολο...
ΔΙΑΦΘΟΡΑ
«Ως αντίμετρο, απέναντι στα όσα οδυνηρά προβλέπει το μνημόνιο 3, η κυβέρνηση προτάσσει συστηματικά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα, λεφτά θα βρεθούν από την Ενίσχυση της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το νομοσχέδιο για την «εθελούσια»(!) αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό και μερικές όμορφες (και χιλιοειπωμένες από προηγούμενες κυβερνήσεις) διακηρύξεις για «θεσμικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Χωρίς να υποτιμάμε τις καλές προθέσεις των εμπνευστών τέτοιων κινήσεων, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, που δεν μας αφήνουν να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι για την επιτυχία της παραπάνω αποστολής, που θυμίζει την αλήστου μνήμης «κάθαρση» του «βρόμικου ‘89», μια επιχείρηση που κατέληξε σε φιάσκο για την Αριστερά. Η αμνηστία για καταθέσεις που προέρχονται από «περίεργες» δραστηριότητες ή απλώς από φοροαποφυγή των πλουσίων -και μάλιστα με «εθελοντική συμμετοχή» τους και χαμηλό συντελεστή φορολόγησης (ακούγεται το 15%)- δεν αναμένεται να αποδώσουν και πολλά στα κρατικά ταμεία, σε αντίθεση με τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του ΦΠΑ. Για την αποτελεσματικότητα της αστικής Δικαιοσύνης από την άλλη και σε ποιο πλευρό στέκεται, υπάρχει πείρα ετών. Το πιο πιθανό είναι οι «φωτοβολίδες» για τις παλαιότερες υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ ή της ΑΤΕ, να σβήσουν γρήγορα. Οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του πλούτου, οι μίζες σε μια χώρα χιλιάδων αστέγων, δεν είναι ζήτημα «ανικανότητας», καλής ή κακής διαχείρισης. Είναι ζήτημα αποφασιστικής σύγκρουσης με την οικονομική ελίτ και τους μηχανισμούς της στο κράτος. Και τέτοια πρόθεση, δεν διαφαίνεται στο Μαξίμου.