Ιαπωνία:
Ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα αναπτύσσεται στους δρόμους της Ιαπωνίας. Η ασιατική χώρα είχε κατοχυρώσει στο σύνταγμά της μια επίσημη πασιφιστική πολιτική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα η κυβέρνηση, επικαλούμενη «τις νέες παγκόσμιες συνθήκες», προωθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στον ιαπωνικό στρατό να εμπλακεί σε μάχη, όταν ένας σύμμαχος δέχεται επίθεση. Σε απάντηση, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις και η κορυφαία διαδήλωση στο Τόκιο συγκέντρωσε 120.000 ανθρώπους που φώναζαν «όχι πολεμική νομοθεσία» και ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά το 1960, ενάντια τότε σε μια συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ…
Ινδία
Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, που υποσχόταν «βροχή» ξένων επενδύσεων για να τονωθεί η οικονομία της χώρας, επιχειρεί να προχωρήσει σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα απάντησαν καταρχήν με μια 24ωρη γενική απεργία. Είχε τεράστια επιτυχία σε όλους τους κλάδους (από τις τράπεζες ως τις συγκοινωνίες κι από τα ορυχεία ως τα εργοστάσια και την οικοδομή). Σύμφωνα με τον γραμματέα του Κογκρέσου των Συνδικάτων, συμμετείχαν 150 εκατομμύρια εργάτες. Σύμφωνα με τους βιομήχανους, η 24ωρη απεργία τους κόστισε 3,7 δισ. δολάρια. Μια μικρή επίδειξη δύναμης του «κοιμώμενου γίγαντα» στην Ασία…
Αίγυπτος
Απελευθερώθηκε μετά από μια τεράστια καμπάνια αλληλεγγύης ο Μοχάμεντ Σολτάν, φυλακισμένος στην Αίγυπτο για 21 μήνες, απεργός πείνας για 16, και –επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, όπου είναι η οικογένειά του– δήλωσε: «Η ιστορία μου είναι σταγόνα στον ωκεανό του συνεχιζόμενου αγώνα. Είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης ιστορίας. Της ιστορίας της αραβικής άνοιξης. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται, από την Αίγυπτο στη Συρία και στο Ιράκ, οπουδήποτε ο γιος ενός αγρότη δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη ζωή του. Όσο οι γιοι των δικαστών γίνονται δικαστές και οι γιοί των προέδρων γίνονται πρόεδροι… η απελευθέρωσή μου είναι δική σας νίκη… Ας συνεχίσουμε να παλεύουμε όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και εδώ στις ΗΠΑ, όπως με το Occupy και με το Black Lives Matter. Όπως έλεγα στους αξιωματούχους της ασφάλειας όλους αυτούς τους μήνες, “δείτε τα γκρίζα μαλλιά σας, το μέλλον μάς ανήκει”»…