Η «νέα» κυβέρνηση, που προκύπτει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, έχει πρόγραμμα και για τη δημόσια υγεία. Δεν πρόκειται για κάτι άλλο από το 3ο Μνημόνιο, με το οποίο οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να ζητάνε κάτι λιγότερο από τη διάλυση της δημόσιας υγείας και τη στροφή στην ιδιωτικοποίηση.
Το 3ο Μνημόνιο δεσμεύει τις ελληνικές αρχές να «συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας», δηλαδή να συνεχίσουν την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, οι «θεσμοί» δεσμεύουν τις «ελληνικές αρχές»: «Για την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης, τόσο των δηµόσιων όσο και των ιδιωτικών, ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία σε µηνιαία/τριµηνιαία βάση. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα τη χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια»...
Αυτή η πορεία σε συνδυασμό με το χτύπημα στην ασφάλιση στην ουσία θα θέσει εκτός δημόσιας υγείας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θα σπρώξει και πολλούς ασφαλισμένους στην πόρτα των καρχαριών του ιδιωτικού τομέα. Το αποτέλεσμα θα είναι να πρέπει να ξοδέψουν σημαντικά ποσά, που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν διαθέτουν πια, για να έχουν ακόμη και απλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήδη ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός σε συνάντησή του με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θ. Δημόπουλο ζήτησε έξτρα χρηματοδότηση του οργανισμού για να μπορεί να λειτουργεί.
Μείωση χρηματοδότησης
Η πορεία της παράδοσης της Υγείας στα αρπακτικά της αγοράς θα ολοκληρωθεί με την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Άλλωστε πού να βρεθούν λεφτά για τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, όταν το 3ο Μνημόνιο προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης στο 1,4 δισ. από το 2016 μέχρι το 2018 και θα περικοπούν περαιτέρω οι παροχές υγείας μέσω της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων «DRG» και των περιορισμών που θα επιβάλουν σε θεραπείες και φάρμακα
Ταυτόχρονα, αν δε βρεθούν ισοδύναμα χαράτσια, θα επανέλθει το καταργηθέν 5ευρο, ενώ για να εφαρμοστούν τα μνημονιακά μέτρα χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Έτσι καταργείται ο νόμος για την απομάκρυνση των διοικητών των νοσοκομείων με απλή υπουργική απόφαση και χωρίς αποζημίωση.
Το νεοφιλελεύθερο πρότυπο υγείας, που προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιβάλουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αγώνες από τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και από όλους μας. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην περάσει η αξιολόγηση στη δημόσια υγεία και στο δημόσιο συνολικότερα, πρέπει άμεσα να πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς που θα καταγγέλλουν όσα προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο για την υγεία και την ασφάλιση και με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που θα απαιτούν την αύξηση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.