Ανακεφαλαίωση τραπεζών: Μια μεγάλη αναδιάρθρωση εις βάρος των λαϊκών τάξεων

Η κυβερνητική και συστημική προπαγάνδα που συνοδεύει τη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών επαναλαμβάνει στερεότυπα τους μύθους και τις απάτες των προηγούμενων: ότι «σώζονται οι τράπεζες» (για πολλοστή φορά «οριστικά») και μαζί τους «σώζονται οι καταθέσεις», ότι «η βοήθεια στις τράπεζες θα γίνει ρευστότητα για την οικονομία».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, η νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών συνιστά μια μεγάλη αναδιάρθρωση σε βάρος των λαϊκών τάξεων, της οποίας οι πραγματικοί στόχοι είναι: 
1. Να ελεγχθεί και απορροφηθεί η διαθέσιμη ρευστότητα και όχι για να «διοχετευτεί ρευστότητα στην οικονομία». 
Απορροφώντας 10-20 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια για να μείνουν οι ιδιώτες στο παιχνίδι, κυρίως όμως «αποστραγγίζοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ρευστότητα, μέσω των μέτρων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. 
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, με τα μέτρα για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος θα προσθέσει έναν ακόμη μηχανισμό «εγκλωβισμού» της διαθέσιμης ρευστότητας των νοικοκυριών. 
2.Να απαλλοτριωθεί η ιδιωτική περιουσία των λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα να απαλλοτριωθεί ένα ακόμη μέρος από τις αποταμιεύσεις τους. Με την απειλή των πλειστηριασμών και με την τρομοκρατία από τα distress funds, τα λαϊκά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν είτε να πληρώσουν από τη μικρή τους αποταμίευση είτε να χάσουν τα σπίτια τους. Οι καταθέσεις θα «σωθούν» για να λεηλατηθούν με έμμεσο τρόπο! 
3.Να γίνει μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα, μέσα από τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με πολλαπλούς στόχους: Πρώτο, τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, δεύτερο, τη δημιουργία νέων «τζακιών» και την ανασύνθεση του πολιτικοεπιχειρηματικού μπλοκ εξουσίας, τρίτο, τη μεταφορά της πίεσης από τους χρεωμένους επιχειρηματίες στους εργαζόμενούς τους: χρεοκοπία και κανιβαλισμός επιχειρήσεων, αλλά και χρεοκοπία εργαζομένων για να σωθούν κάποιες απ’ αυτές. 
4.Να διασφαλιστεί η ιδιωτικοποίησή τους. Παρότι είναι το Δημόσιο που θα διαθέσει για άλλη μια φορά πακτωλό κεφαλαίων για τη στήριξή τους, για να αποφύγουν οι ιδιώτες το dilution («αραίωμα»), δηλαδή για να μη μειωθεί το μετοχικό τους ποσοστό υπέρ του Δημοσίου, η συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα γίνει με την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων κατά 75% (τα περιβόητα co-cos). Επιπλέον, οι κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίστηκαν χαμηλότερα των πραγματικών (στα όρια αντοχής των ιδιωτών επενδυτών), ενώ το Δ.Σ. του ΤΧΣ θα ελέγχεται απόλυτα από το «κουαρτέτο» των δανειστών…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία