«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ»;
Το νομοσχέδιο του υπουργείου «Άμυνας» με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Όπως συμβαίνει με κάθε σχεδόν νομοθέτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Δ. Βίτσας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ριζοσπαστική τομή», γιατί λέει ρυθμίζει τις μεταθέσεις οπλιτών με δίκαιο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, στο άρθρο 1 διαβάζει κανείς: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας κατά Κλάδο Διεύθυνσης των ΕΔ, αποφασίζει και υλοποιεί τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και διαθέσεις του προσωπικού των κατηγοριών της προηγούμενης παραγράφου. Η παραπάνω αρμοδιότητα δύναται να μεταβιβάζεται στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασής της». Διατύπωση που μάλλον στη διατήρηση του ρουσφετιού και του «βύσματος» παραπέμπει. Με άλλη διάταξη, τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα μπορούν να στελεχωθούν με γιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους, εντείνοντας την εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων και βάζοντας το στρατό να καλύπτει τα κενά του κοινωνικού κράτους. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και η εναλλακτική θητεία συνεχίζει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, κόντρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στα θέματα οικονομικής πολιτικής πάλι, υπάρχει πλήρη ταύτιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
ΟΛΠ
Έως σήμερα Τετάρτη 20/1 ή λίγο αργότερα αναμένεται να έχει κατατεθεί από την Cosco η νέα βελτιωμένη προσφορά για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς που έχει ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η βελτιωμένη προσφορά και γίνει αποδεκτή από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, θα ακολουθηθεί η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τη Βουλή. Ο μάνατζερ Πιτσιόρλας, που αγωνίζεται επίμονα «για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον κρατισμό», προχωρά ακάθεκτος στην επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά, η διαδικασία είναι τόσο αδιαφανής και ο «διαγωνισμός» τόσο μεθοδευμένος, που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΟΛΠ, αλλά και ο Θ. Δρίτσας (που με «πόνο ψυχής» διαχειρίζεται αυτή την κομβική ιδιωτικοποίηση), κράτησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς του Ταμείου. Η Cosco, με αυτό το σκάνδαλο και με οικονομική προσφορά που αντιστοιχεί περίπου σε δέκα ετήσια ενοίκια της θυγατρικής της ΣΕΠ, κερδίζει τα ενοίκια τριάντα ετών για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, ενώ αγοράζει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά χωρίς να πληρώσει επιπλέον τίμημα. «Νόμιμες» και «τακτοποιημένες» δουλειές, με δραματικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στο λιμάνι.
ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ
Διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Πολ Ράιτ, η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός), ανέστειλε τη μεταλλευτική της δραστηριότητα στη Χαλκιδική, χρησιμοποιώντας ως «ομήρους» εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα έργα της (ο ακριβής αριθμός τους αυξομειώνεται ανάλογα με το βαθμό της «οδύνης» του εκάστοτε καναλιού για την «επίθεση στην επιχειρηματικότητα»). Στο όνομα της κερδοφορίας εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων, εδώ και χρόνια συντελείται ένα έγκλημα με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Χαλκιδικής. Ο ισχυρός άνδρας της πολυεθνικής εταιρείας, ορμώμενος από το «δίκιο» του κρατικοδίαιτου «επενδυτή», εκβιάζει ανοιχτά την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να συνεχίσει να θησαυρίζει χωρίς άδειες, χωρίς ελέγχους και χωρίς να καταβάλλει ούτε ευρώ σε φόρους. Παρά τους λεονταρισμούς του Σκουρλέτη και τα καθυστερημένα πρόστιμα (που καλώς «έπεσαν»), η κυβέρνηση δείχνει να καίγεται για την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης και όχι για την ακύρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το μαχητικό κίνημα κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής, όμως, επιμένει, παρά την καταστολή και την κατασυκοφάντηση των ΜΜΕ. Διοργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις (όπως την Κυριακή 17/1) και προειδοποιεί: «Το μήνυμα που στέλνουμε προς την κυβέρνηση, την Eldorado Gold, προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ξεκάθαρο: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή, αν δε διώξουμε την εταιρεία».