Μετά την επιτυχία της 20ής Οκτώβρη
Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στις 20/10 στο ενωτικό κάλεσμα δεκάδων συλλογικοτήτων για μια αντιρατσιστική-αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Η διαδήλωση της Αθήνας ήταν μια ηχηρή και επιτυχημένη παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης και της Αριστεράς ύστερα από αρκετό καιρό, ανυψώνοντας το ηθικό ενός σημαντικού δυναμικού που επιμένει να αντιστέκεται στην αυταρχική λιτότητα, στον πόλεμο και το ρατσισμό. Αυτή η έκφραση μαζικής αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της εξαθλίωσης, που στοιβάζονται σε δραματικές συνθήκες σε στρατόπεδα και άλλους χώρους εγκλεισμού, ήταν η καλύτερη απάντηση στο κλίμα ρατσιστικής υστερίας που καλλιεργούν οι κρατούντες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Η αναντικατάστατη δυναμική της ενωτικής δράσης και του συντονισμού διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων –σε συνδυασμό με καλά οργανωμένες καμπάνιες, με επαρκή χρόνο να ξεδιπλωθούν, έξω από αυτοαναφορικές αντιλήψεις και «αγχωτικές» πρωτοβουλίες που αναπαράγουν την εσωστρέφεια και την απογοήτευση– αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.
Ξεκινώντας από τα Προπύλαια, με παλμό και συνθήματα, οι χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν από τα γραφεία της ΕΕ και κατέληξαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή και τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο.
Στη δυναμική πορεία τον τόνο έδωσαν πολλοί πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Λαυρίου, του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, που βρέθηκαν στα ίδια μπλοκ με ντόπιους αγωνιστές. Το «παρών» έδωσαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, αντιρατσιστικές συλλογικότητες όπως η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σαν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Συντονισμό για το Προσφυγικό Σωματείων - Φοιτητικών Συλλόγων - Συλλογικοτήτων και το City Plaza, ενώ σημαντική παρουσία είχαν οργανώσεις και κόμματα της πολιτικής Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Ανάλογες δράσεις έγιναν και σε μια σειρά άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Λέσβο, Ξάνθη, Ιωάννινα), παρόλο που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την ίδια δυναμική με την κινητοποίηση της Αθήνας.
Ρατσιστικές πολιτικές
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν στην πολιτική της «αναχαίτισης» των προσφυγικών ροών. Το κύμα της ξενοφοβίας, με αιχμή την ισλαμοφοβία, αυξάνεται πανευρωπαϊκά και ενισχύει τα κόμματα της ακροδεξιάς. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον πόλεμο κατά των φτωχών διαδραματίζει και η κυβέρνηση Τσίπρα, ειδικά μετά την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω από 60.000 πρόσφυγες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες κράτησης στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα. Οι απελάσεις, ο παρατεταμένος εγκλεισμός, η γραφειοκρατική ομηρία και η απελπισία που γεννά η απουσία προοπτικής μετεγκατάστασης (ή έστω ανθρώπινης διαβίωσης στην Ελλάδα) οδηγούν φυσιολογικά σε εξεγέρσεις προσφύγων και επεισόδια στα hotspots στη Μόρια, στο Βαθύ της Σάμου και αλλού.
Η περιθωριοποίηση των προσφυγικών πληθυσμών ή στην καλύτερη περίπτωση η ακραία εργασιακή εκμετάλλευση είναι η μοίρα όσων καταφέρνουν να φτάσουν τελικά στον ευρωπαϊκό «παράδεισο». Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο του μνημονίου και του «ανθρωπιστικού» ρατσισμού έχει δημιουργήσει το έδαφος για την επανεμφάνιση των φασιστών με το μανδύα των «αγανακτισμένων» κατοίκων ή γονέων.
Μοναδικό ανάχωμα απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις και στους ρατσιστικούς διαχωρισμούς των «από πάνω» παραμένει η αποφασιστική πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, ντόπιων και προσφύγων. Ο κοινός αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε δομές φιλοξενίας στις πόλεις, ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, την υγεία και την εργασία, ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία, είναι τα δίκαια αιτήματα που επείγει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, συσπειρώνοντας γύρω από αυτά τον κόσμο και τις συλλογικότητες του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, σωματεία, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Εκδηλώσεις της ΚΑΡ
Με βάση την παραπάνω κατεύθυνση, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό (ΚΑΡ) σε όλη την Ελλάδα. Σειρά είχε η Θεσσαλονίκη, όπου στις 22/10 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμος ενάντια στους πρόσφυγες και τους φτωχούς», με ομιλητές το Χρήστο Σταυρακάκη και τη Γιάννα Γαϊτάνη (πρώην βουλευτή και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων της ΛΑΕ). Η ανταλλαγή ζωντανών εμπειριών από διάφορες δράσεις στο μέτωπο του Προσφυγικού ήταν από τα δυνατά σημεία της εκδήλωσης, που συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και ανθρώπων διαφορετικής προέλευσης: μαθητές-τριες, φοιτητές-τριες, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες-ιδες, διανοούμενους/ες, εργαζόμενους/ες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλληλέγγυους/ες, πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη της Αριστεράς.
Ακολουθεί η εκδήλωση της ΚΑΡ στην Πτολεμαΐδα (Κυριακή 30/10, στις 18.30, στο Δημαρχείο) με τίτλο «Πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες ή οι τραπεζίτες;», ενώ αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται και στην Πάτρα.