Νέα από τους εργατικούς χώρους
Τα μνημόνια δολοφονούν εργάτες
Μια εργαζόμενη νεκρή και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 1 Δεκέμβρη, στα Everest της πλατείας Βικτωρίας. Η Βασιλική Παραστατίδου, ηλικίας 42 ετών, που εργαζόταν ως υπάλληλος στο κατάστημα, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο. Οι υπόλοιποι τραυματίες δεν διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατάστημα ισχυρίζεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή σε φιάλες οξυγονοκόλλησης που είχε μαζί του ψυκτικός ο οποίος πραγματοποιούσε εργασίες στο υπόγειο. Ο ισχυρισμός της εταιρείας όσο βάσιμος κι αν είναι δεν μπορεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα. Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τις εταιρείες που γεμίζουν τις φιάλες; Είχε ελέγξει η διαχειρίστρια εταιρεία των Everest αν οι φιάλες που χρησιμοποίησε ο ψυκτικός είχαν όλα τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά (αριθμό μητρώου, ημερομηνία ελέγχου φιάλης, στοιχεία του εργοστασίου κατασκευής της φιάλης κ.ά.) ώστε να δώσει την τελική έγκριση στον ψυκτικό να προχωρήσει στην εκτέλεση της εργασίας του; Η μεταφορά και η τοποθέτηση των φιαλών στο υπόγειο του καταστήματος έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο (δεμένες σταθερά με αλυσίδα ή κολάρο για να αποφευχθεί η μετατόπισή τους ή η πτώση τους);
Οι φιάλες είχαν παραμείνει και προηγούμενες μέρες στο υπόγειο του καταστήματος και αν ναι είχε προβλεφθεί αυτό να μην είναι κοντά σε πηγές θερμότητας και εύφλεκτα υλικά που σε καταστήματα όπως το Everest είναι αρκετές; Γνώριζαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας ότι το οξυγόνο όταν εξέλθει με πίεση από τις φιάλες και έρθει σε επαφή με λίπη τα κάνει να αναφλέγονται; Υπήρχε εξαερισμός στο υπόγειο και λειτουργούσε κανονικά; Υπήρχε πυρασφάλεια και πυροσβεστήρας στο χώρο όπου εκτελούνταν οι εργασίες;
Είμαστε σίγουροι ότι η εταιρεία είχε αφήσει στην τύχη τους σχεδόν όλα τα παραπάνω, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν είχαν σταματήσει εντός του καταστήματος εργασίες που παράγουν θερμότητα. Είμαστε βέβαιοι επίσης ότι όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτιμάει να δίνει λεφτά στους δανειστές και να σβήνει τα χρέη του κεφαλαίου αντί να στελεχώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όσο εφαρμόζει μνημόνια δηλαδή, τόσο περισσότερους νεκρούς θα έχουμε. Άλλωστε δεν πέρασαν ούτε 3 μέρες από τη δολοφονία της εργάτριας στα Everest και ακολούθησε το «ατύχημα» στα Ορυχεία Μαυροπηγής Κοζάνης της ΔΕΗ, όπου δεν υπάρχουν οδικοί κανόνες κυκλοφορίας των φορτηγών και ένας 60χρονος εργάτης σε εργολάβο της ΔΕΗ παρασύρθηκε από φορτηγό και παραμένει νοσηλευόμενος με σπασμένα πλευρά, κατάγματα στη λεκάνη και θλάσεις στους πνεύμονες.
Τα χέρια του Τσίπρα και των βουλευτών του είναι βαμμένα με το αίμα της 42χρονης τόσο όσο και των εργοδοτών και θα συνεχίσουν να βάφονται με αίμα όσο εφαρμόζουν μνημόνια και όσο ψηφίζουν νόμους όπως ο πρόσφατος που προβλέπει την κατάργηση των ελέγχων ασφαλείας (υγειονομικών, πυρασφάλειας, περιβαλλοντικών) για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων (όπου και σημειώθηκε η θανατηφόρα έκρηξη της Βικτώριας).
44ο καταστατικό συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Αφήνουν χωρίς κάλυψη χιλιάδες εργαζόμενους
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τα κατορθώματά της από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η προερχόμενη από την ΠΑΣΚΕ παράταξη του πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Θέμη Μπαλασόπουλου, η ΣΥΝΑΝ, συνέχισε απτόητη να υπονομεύει το συνδικαλιστικό κίνημα, στο 44ο καταστατικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη.
Πιασμένοι χέρι χέρι με τη μνημονιακή παράταξη της ΝΔ (ΔΑΚΕ) ή αντιμνημονιακή στα λόγια, στάθηκαν απέναντι στην κοινή πρόταση των παρατάξεων της Αριστεράς (ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, ΔΑΣ-ΟΤΑ και Συσπειρώσεων-ΟΤΑ) για την ισότιμη ένταξη όλων των εργαζομένων στους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας σύμφωνα με το Ν.1264/1982, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αποτέλεσμα αυτής τους της στάσης ήταν η πρόταση να μη συγκεντρώσει το απαραίτητο 75% των συνέδρων για να γίνει η καταστατική αλλαγή.
Το χειρότερο όμως αποτέλεσμα ήταν ότι αυτό σημαίνει πως ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συμμετάσχει σε απεργίες και να παλέψει μαζί με τους μόνιμους συναδέλφους του για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενώ οι κυβερνήσεις θα έχουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ανύπαρκτα δικαιώματα, μισθολογικά και εργασιακά, πιέζοντας προς τη μείωση της συλλογικότητας του κλάδου και στη μείωση των αντιστάσεων απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Πιέζοντας προς την ύπαρξη ενός επιτελείου δημοσίων υπαλλήλων χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα δουλεύουν ως εργολαβικοί εργαζόμενοι για τα συμφέροντα ιδιωτών.
Ύστερα από αυτήν την ψηφοφορία ακολούθησε πρόταση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε ούτε από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς για την ένταξη στην ομοσπονδία, τουλάχιστον των εργαζομένων που απασχολούνται στα κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.), στα προγράμματα ΕΣΠΑ (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.), στην υπηρεσία καθαριότητας όπου οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί, που απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις. Μπορεί αυτή η πρόταση να μην έλυνε συνολικά το ζήτημα, αλλά θα γινόταν ένα βήμα μπρος και θα έδινε τη δυναμική προς το συνολικό αποτέλεσμα.
Ο λόγος ανήκει τώρα στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, που χρειάζεται να εκμεταλλευτούν θετικά τη μεγάλη πολιτική νίκη του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ και να εγγράψουν όλους τους εργαζόμενους των δήμων στη δύναμή τους.
Οι ναυτεργάτες απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό
Η απεργία των ναυτεργατών που ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη συνεχίζεται ώς την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη. Η ΠΝΟ, η ομοσπονδία τους, και τα σωματεία τους πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαρκείας προσπαθώντας να αντισταθούν απέναντι στην κατάργηση κάθε εργατικού και ασφαλιστικού δικαιώματός τους, που έχει επιφέρει η εφαρμογή των μνημονίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Ιούνιο και μετά έχει παγώσει η έγκριση συντάξεων, ενώ εφάπαξ δεν έχει δοθεί την τελευταία τριετία. Τελευταίο χτύπημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει και τον τρόπο φορολόγησης των ναυτεργατών, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές τους.
Από τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη και μετά την απόφαση να συνεχίσουν οι κινητοποιήσεις ώς την Παρασκευή, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κατά τα άλλα εχθρικά σε αυτήν ΜΜΕ έχουν αρχίσει την προσπάθεια να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών. Εκτός από τα γνωστά απεργοσπαστικά πλοία, διάταξη των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που δεν κατήργησε η αριστερή στα λόγια κυβέρνηση, άρχισε και πάλι η γνωστή «πιπίλα» για τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα.
Αυτήν τη φορά ξεπέρασαν τα όρια, φορτώνοντας στους ναυτεργάτες και την ταλαιπωρία ορισμένων μαθητών που δεν μπορούν να επιστρέψουν από εκδρομή στην Κρήτη. Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση που δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ παραπάνω φορολογία στους εφοπλιστές δεν τους ζητάει να διαθέσουν λίγα από τα κρατικά χρήματα που παίρνουν για τις άγονες γραμμές να τα διαθέσουν ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν αεροπορικά από την Κρήτη;
Μα γιατί έχει διαλέξει πλευρό. Είναι με τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Όχι με τους εργάτες και το λαό.