Ο μνημονιακός χιονιάς σκοτώνει

Φωτογραφία

Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη από τις αρχές του νέου έτους χτύπησε και την Ελλάδα. Ο φετινός χειμώνας είναι ο σφοδρότερος των τελευταίων ετών. Όμως, σε συνδυασμό με τη μνημονιακή λιτότητα που συντρίβει τα λαϊκά εισοδήματα και τις δομές κοινωνικής προστασίας, γίνεται κυριολεκτικά θανατηφόρος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Από την περασμένη εβδομάδα μετράμε τους πρώτους νεκρούς από την κακοκαιρία, ενώ άστεγοι (ντόπιοι και πρόσφυγες), άνεργοι και φτωχοί προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε οριακές συνθήκες. Ήδη δύο άστεγοι πέθαναν σε Αθήνα και Κρήτη. Στην Αθήνα, περισσότεροι από 1700 άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και το μοναδικό μέτρο γι’ αυτούς είναι η προσωρινή... στρωματσάδα σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό που έμειναν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Μια 78χρονη γυναίκα στην Κομοτηνή πέθανε από τις αναθυμιάσεις από το μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί. Επαρχιακοί δρόμοι και η εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών έκλεισαν για ώρες. Εκατοντάδες χωριά και νησιά βρέθηκαν αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και μεταφορές για μέρες ολόκληρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφοδοσία τους με αγαθά και την ιατρική περίθαλψη. Ο κρατικός μηχανισμός, αποδιοργανωμένος από τις απανωτές περικοπές κονδυλίων για πολιτική προστασία, απλά παρακολουθούσε τα δελτία της ΕΜΥ για την «Αριάδνη». 
Οι θάνατοι από «μαγκάλια», καθώς πάρα πολύ κόσμος αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας των υψηλών τιμών, βρισκόταν στην αιχμή της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, και σωστά. Σήμερα, ο νεομνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια λογική υπερφορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, που έχει μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε επικίνδυνα «ψυγεία» για την υγεία ηλικιωμένων και μη ανθρώπων. Πόσες ασθένειες, πόσες μόνιμες βλάβες και πόσοι θάνατοι που θα εκδηλωθούν στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στο κρύο, δεν θα μετρηθούν ποτέ από καμία επίσημη στατιστική;
Οι θάνατοι από το κρύο είναι κυνικά ταξικά εγκλήματα. Είναι η θυσία ανθρώπινων ζωών στο βωμό των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που την ώρα που επιδοτούν με δισεκατομμύρια τις επιχειρήσεις, αφήνουν αδύναμους ανθρώπους στο δρόμο ή χωρίς θέρμανση να παγώνουν. 
Στο Μεξικό, η εκτίναξη της τιμής των καυσίμων έχει προκαλέσει οργισμένες διαδηλώσεις με αποκλεισμούς δρόμων, συγκρούσεις με την αστυνομία και λεηλασίες πρατηρίων. 
Το εδώ κίνημα αντίστασης, τα συνδικάτα και οι δυνάμεις της Αριστεράς επείγει να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη θέρμανση και να διεκδικήσουν δυναμικά έλεγχο τιμών των καυσίμων, δωρεάν παροχή πετρελαίου θέρμανσης για άνεργους και φτωχούς. Τη δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, της επέκτασης και της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.
Αλλά και μέτρα πραγματικής προστασίας των αστέγων και των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων: Να ανοίξουν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε όλους τους δήμους, για όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Με δυνατότητα στέγασης, παραμονής, σίτισης και θέρμανσης για όλο το χειμώνα, σε κανονικά δωμάτια με κανονικά κρεβάτια. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Λαϊκή Ενότητα καλεί την Τετάρτη 11/1, στις 12.00 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημειώνει στο κάλεσμά της: «Η κατάσταση των αστέγων, των ανέργων, των φτωχών συμπολιτών μας που δεν έχουν θέρμανση, των προσφύγων που ζουν στις σκηνές βουτηγμένοι στο χιόνι, είναι δραματική! Για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα, απαιτούμε να πάρει τώρα μέτρα η κυβέρνηση για την προστασία τους. Πρόσβαση στη θέρμανση για όλους! Ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες!».

Βουλιάζουν στο χιόνι οι ζωές των προσφύγων

Οι πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι έχουν μετατρέψει τα στρατόπεδα προσφύγων σε αληθινή κόλαση για όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτά. 
Στην ηπειρωτική χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου στοιβάζονται χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, η κατάσταση είναι τραγική. Ακόμα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ αναγκάστηκαν να σκύψουν πάνω από το οξύ πρόβλημα και να αναδείξουν το θέμα. Οι ντροπιαστικές εικόνες από τη Μόρια, σκεπασμένη από παχύ στρώμα χιονιού, κάνουν το γύρο του κόσμου. 
Οι πρόσφυγες δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο δριμύ ψύχος, χωρίς επαρκή θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό, με κακής ποιότητας φαγητό και γενικότερα κάτω από άθλιες συνθήκες. Συγχρόνως, στο θανατηφόρο πέρασμα του Έβρου τίποτε δεν έχει αλλάξει. Πριν από λίγες μέρες, οι -14 βαθμοί Κελσίου πάγωσαν την καρδιά 20χρονου Αφγανού πρόσφυγα, που κατέρρευσε εξαντλημένος από το πολύωρο περπάτημα σε χιόνι 20 πόντων. 
Οι σκηνές της ντροπής στις οποίες μένουν οι πρόσφυγες είναι θαμμένες στο χιόνι και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φροντίζει να τους μεταφέρει σε στεγασμένους χώρους. Μέχρι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε την έκκλησή της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, και ανέλαβε τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία ως μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο. Αλλά για τον Μουζάλα και την κυβέρνηση της υποταγής στον «ρεαλισμό», προέχει η διασφάλιση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προαναγγέλλοντας μάλιστα κλειστά κέντρα κράτησης σε Μυτιλήνη, Σάμο και Χίο. 
Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι από τις πολύμηνες κακουχίες άνθρωποι, προσπαθούν να αποφύγουν τα κρυοπαγήματα και βιώνουν στο πετσί τους τη «φιλοξενία» της Ευρώπης-φρούριο και την πολιτική αποκλεισμού και αποτροπής του ελληνικού κράτους. Ύστερα από έναν περίπου χρόνο παραμονής στην Ελλάδα και τόσα εκατομμύρια ευρώ για δημιουργία αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας, πάνω από 2500 πρόσφυγες μένουν σε σκηνές και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ, όταν χιλιάδες άδεια κτίρια ρημάζουν στις πόλεις. 
Το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ο κόσμος των αντιστάσεων και της πραγματικής Αριστεράς, χρειάζεται να παλέψουν ακόμα πιο επίμονα ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ. 
• Να απαιτήσουμε μεταφορά των προσφύγων που τυραννιούνται στα νησιά στην ενδοχώρα, σπάζοντας στην πράξη τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
• Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για όλους τους παραμένοντες πρόσφυγες στις πόλεις, με ανεμπόδιστη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες. 
• Να σταματήσουν οι απελάσεις. Επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου. 
• Δημιουργία διόδων νόμιμης και ασφαλούς διέλευσης από τον Έβρο και άνοιγμα των διαδρόμων προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία