Υεμένη:
Μετά από μήνες συγκάλυψης, Βρετανός στρατηγός παραδέχθηκε ότι στη φονική εκστρατεία της στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί βρετανικές βόμβες διασποράς (από τα πλέον δολοφονικά για αμάχους όπλα). Αλλά ούτε μία ρητορική καταδίκη δεν υπήρξε. Αντίθετα ο στρατηγός υπενθύμισε πως «είναι ουσιώδες για την ασφάλειά μας να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία»…
Γαλλία
Νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές αναδείχθηκε ο Μπενουά Αμόν, εκπρόσωπος της πτέρυγας του κόμματος που είχε διαφωνήσει με την πολιτική Ολάντ. Συγκέντρωσε το 36%, έναντι 31% του Μανουέλ Βαλς («Σαρκοζί των Σοσιαλιστών»). Με τον έτερο «αριστερό» υποψήφιο Μοντεμπούρ να συγκεντρώνει ένα 17,5%, ο Αμόν έχει σοβαρές πιθανότητες νίκης στο δεύτερο γύρο. Πρόκειται για δημοσκοπική ανατροπή, ενδεικτική των διαθέσεων της βάσης του ΣΚ, που αρνείται τη θεωρία πως το κόμμα πρέπει «να πάει προς τα δεξιά», αν θέλει να νικήσει. Αλλά πρόκειται για εξέλιξη στο εσωτερικό ενός χρεοκοπημένου κόμματος, που βυθίζεται δίκαια στις δημοσκοπήσεις, καθώς η συμμετοχή εκλογέων στις προκριματικές είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το καλύτερο που έχει αυτός ο κόσμος να κάνει, είναι να στραφεί στην ανεξάρτητη, από το ΣΚ, Αριστερά…
Αίγυπτος
Πριν από μερικούς μήνες, το καθεστώς Σίσι αποφάσισε να παραχωρήσει στη Σαουδική Αραβία δύο νησάκια –των οποίων η κυριότητα αφορά τον έλεγχο κρίσιμων διόδων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αν και ο Σίσι ισχυρίζεται πως ιστορικά ανήκουν στους Σαούντ και ο αιγυπτιακός στρατός «τα προστάτευε μεταβατικά», η κοινή γνώμη, και πολλοί νομικοί, αντιλαμβάνονται πως επρόκειτο για «δώρο» στον Οίκο των Σαούντ, που στηρίζει με δισεκατομμύρια τη χούντα. Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε παράνομη την παραχώρηση. Αφενός, οι διαδηλώσεις ενάντια στην παραχώρηση ήταν οι μαζικότερες που έχει ζήσει η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα και η απόφαση δείχνει ότι το καθεστώς, ακόμα και τώρα, έχει λόγους να φοβάται. Αφετέρου, η Αίγυπτος έχει μπει σε τροχιά διαφοροποίησης από τους Σαούντ (στηρίζει ψηφίσματα της Ρωσίας για τη Συρία στον ΟΗΕ), και το «βαθύ δικαστικό κράτος» ενδεχομένως στέλνει σχετικό μήνυμα…