Νομική Αθήνας:
Για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Νομική, τα σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτός από τον κοινό βηματισμό που είχαν κατά τη διάρκεια του έτους και την κοινή εκλογική κάθοδο, συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ αριστερών σχημάτων ΝΟΠΕ. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που συμπυκνώνει τις μετωπικές πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν και δίνει ένα ξεκάθαρο ενωτικό στίγμα ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Συνδιοργανώτριες δικτυώσεις είναι η Αριστερή Ενότητα Νομικής, η ΡΑΠαΝ ΣΑΦΝ (ΕΑΑΚ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 10-11 Μάη στο χώρο της Νομικής και θα περιλαμβάνει πολιτικές συζητήσεις, μπαζάρ βιβλίου, προβολή ταινίας, μεταναστευτικές κουζίνες και ρεμπέτικο γλέντι. Είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο υποχώρησης του κινήματος και κάμψης της πολιτικοποίησης η Αριστερά να ξαναζωντανέψει το πανεπιστήμιο ως κοινωνικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται η ενίσχυση όλων στο φεστιβάλ.
Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πάτρα
Έπειτα από μια σειρά μαζικών παραστάσεων τόσο στο Τμήμα όσο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου σχετικά με το ζήτημα της εξεταστικής (καθώς είχε φτάσει σε σημείο να είναι διάρκειας 2,5 βδομάδων!), καταφέραμε η εξεταστική να διεξαχθεί με ανθρώπινους όρους, καθώς η διάρκεια της θα είναι 4 βδομάδων.
Στο σύλλογο των Μηχανολόγων Μηχανικών, τα σχήματα της ΑΡ.ΕΝ. και του Αντιλόγου (ΕΑΑΚ) θα συμμετέχουν από κοινού στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ανατρεπτικής Συνεργασίας(ΑΡ.Α.ΣΥΝ) ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από μια σειρά κοινών διαδικασιών και δράσεων, η οποία έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος ανά κοινωνικό χώρο.
Στα πλαίσια του κοινού εκλογικού κατεβάσματος, αποφάσισαν τα σχήματα να διοργανώσουν εκδήλωση την Πέμπτη 11 Μαΐου, με τίτλο: «Μετά το Πανεπιστήμιο τι;», στην οποία θα μιλήσουν δύο νέοι μηχανικοί, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να περιγράψουν την επαγγελματική κατάσταση και την εργασιακή προοπτική των Μηχανολόγων Μηχανικών.
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων –Σύρος
Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου το τελευταίο διάστημα προωθεί ένα αίτημα που για τον σύλλογό μας ήταν αντικείμενο διεκδίκησης εδώ και 10 χρόνια. Την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως ένα πρώτο βήμα για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο για εμάς πως ακόμα και με τη θεσμική αναγνώριση για την αναγκαιότητα της Πολυτεχνικής, η συνολική κατεύθυνση της κυβέρνησης (αλλά και των διοικήσεων των πανεπιστημίων) είναι αντίθετη με την ύπαρξη ισχυρών πτυχίων που προσφέρουν συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα. Κι αυτό διότι συμφωνούν απαρέγκλιτα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
Ταυτόχρονα, με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση παραμένουν και όλες οι ελλείψεις του προηγούμενου διαστήματος σε υποδομές, διδακτικό προσωπικό και φοιτητική μέριμνα. Ενόψει των φοιτητικών εκλογών, οφείλουμε να συσπειρώσουμε κόσμο γύρω από την αγωνιστική διεκδίκηση των αυτονόητων και κυρίως μέσα από την ενωτική και μετωπική δράση της Αριστεράς.