Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες της η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που θα γίνει στις 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).
Η καμπάνια προπαγάνδισης βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εθελοντές του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» φτιάχνουν και τοποθετούν αεροπανό σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, οργανώνουν αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις με μοίρασμα φυλλαδίων σε περιοχές της Αττικής, ενώ συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων χέρι με χέρι.
Για την 11η Γιορτή ηχογραφείται ραδιοφωνικό σποτ, ενώ ήδη εφημερίδες, ενημερωτικά και καλλιτεχνικά sites δημοσιεύουν το κάλεσμα της διοργάνωσης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αντιρατσιστικής Γιορτής. Πάνω από 50 συλλογικότητες έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή με περίπτερα που θα στηθούν στους χώρους της 11ης Γιορτής, ενώ η διεθνής κουζίνα με γεύσεις από πολλές χώρες προέλευσης μεταναστών της Ασίας και της Αφρικής θα είναι πιο πλούσια από ποτέ.
Κεντρικές συζητήσεις
Λίγες μέρες μετά την 4η επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στον απόηχο των μεγάλων αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία αντιφασίστριας διαδηλώτριας στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, στα πάνελ της 1ης μέρας της Γιορτής θα κυριαρχήσει η διεθνής αντίσταση στην ακροδεξιά και το φασισμό, με καλεσμένους διεθνείς ακτιβιστές από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Αυστραλία.
Πριν από λίγες μέρες, φασίστες τραυμάτισαν αριστερούς αντιφασίστες στην Παγανή της Λέσβου, αποθρασυμένοι από την προληπτική καταστολή με την έφοδο εκατοντάδων αστυνομικών στη φυλακή της Μόριας με στόχο τη σύλληψη προσφύγων και μεταναστών των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί. Παράλληλα κλιμακώνει καθημερινά τις επιθέσεις στα δικαιώματα όλων μας, με επιδείξεις αυταρχισμού όπως η πρόσφατη απαγόρευση διαδηλώσεων κατά την επίσκεψη Μακρόν, διαμορφώνοντας ένα κλίμα που οδηγεί ακόμα και σε δικαστικές αποφάσεις έκδοσης Κούρδων αγωνιστών στην Τουρκία όπου η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο, όπως πρόσφατα του 30χρονου Φαγιάζ Μπαϊράμ, στελέχους του HDP, πολιτικού πρόσφυγα που μένει στην Ελλάδα. Για την αντιπροσφυγική πολιτική Ελλάδας-ΕΕ και την αντίσταση στον θεσμικό ρατσισμό θα συζητήσουμε τη δεύτερη μέρα της 11ης Γιορτής, με καλεσμένους ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς, μέλη οργανώσεων δικαιωμάτων και στελέχη της ελληνικής Αριστεράς.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων της Γιορτής συμπληρώνεται με δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική πολιτική στους εργατικούς χώρους και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ πλούσιο θα είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γιορτής με συναυλίες, προβολές, θεατρικό εργαστήρι, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου.
Ο Καρί Πίτερσεν-Σμιθ από το Black Lives Matter
Την πρώτη μέρα της Γιορτής, θα έχουμε την τύχη να συζητήσουμε με αγωνιστές του διεθνούς κινήματος. Από τις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη της ακροδεξιάς επί Τραμπ κατέληξε στη δολοφονία στο Σάρλοτσβιλ αλλά και την ελπιδοφόρα αντεπίθεση του αντιφασιστικού κινήματος. Από την Ισπανία, όπου η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη για να επιβληθεί κλίμα ισλαμοφοβίας και τρομοϋστερίας, συνάντησε ως εμπόδιο μαζικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις. Από την Αυστραλία, μια χώρα που «πρωτοπορεί» στις πολιτικές αποτροπής και στον εγκλεισμό προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά που έχει ζήσει και αντιρατσιστικές νίκες. Στη σελ. 16 υπάρχει άρθρο της Λιζ Γουόλς για την κατάσταση στην Αυστραλία. Εδώ, δημοσιεύουμε την ομιλία του Καρί Πίτερσεν-Σμιθ, από το Black Lives Matter, στην πρόσφατη μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση στη Βοστόνη.
"Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει «θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά». Σήμερα εμείς θα κάνουμε τους οπαδούς της λευκής ανωτερότητας να κρυφτούνε ξανά! Αν ξέρετε το παραμικρό γι’ αυτήν τη χώρα, θα ξέρετε ότι η λευκή ανωτερότητα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Θα ξέρετε πως αυτή η χώρα χτίστηκε σε κλεμμένη γη από κλεμμένους ανθρώπους. Τώρα που έχουν φίλους στον Λευκό Οίκο, βγαίνουν έξω ανοιχτά και διαδηλώνουν με δάδες και χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Τους λέμε πως αν έρθετε στη Βοστόνη, θα πορευθούμε ως το Κόμον (σ.σ. το σημείο της φασιστοσύναξης) και θα σας σβήσουμε τα χαμόγελα απ’ τις φάτσες σας.
Εμείς είμαστε η αντίσταση. Θυμάμαι μερικούς μήνες πριν τη Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει περήφανη που είναι στην αντίσταση. Αλλά ξέρουμε ότι η αντίσταση δεν είναι κάτι που λες, είναι κάτι που κάνεις. Είμαστε η αντίσταση την οποία περιμέναμε. Θα σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου. Γιατί ξέρουμε πώς είναι να βαδίζεις μόνος αν είσαι μαύρος, μελαψός, κουίρ, γυναίκα. Ξέρουμε πώς είναι να βαδίζεις μόνος και λέμε πως δεν χρειάζεται κανένας να βαδίζει μόνος.
Θυμάμαι το περασμένο Σάββατο, μετά την τρομακτική επίθεση στο Σάρλοτσβιλ. Μαζευτήκαμε μερικοί στο Κόμον και μίλησαν αρκετοί άνθρωποι, αλλά οι δύο ομιλητές που έμειναν στο μυαλό μου ήταν Εβραίοι και είπαν: Μεγάλωσα μαθαίνοντας για το Ολοκαύτωμα και αναρωτιόμουν, αν ξανασυμβεί κάτι τέτοιο θα με κρύψει κανένας; Ποιος θα με κρύψει;
Και είμαι εδώ για να πω ότι όχι μόνο θα σε κρύψω αν είσαι Εβραίος, όχι μόνο θα σε κρύψω αν είσαι χωρίς χαρτιά, όχι μόνο θα σε κρύψω αν είσαι μουσουλμάνος, αλλά δεν θα χρειαστεί να κρύβεσαι.
Λέω πως θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι δεν θα χρειαστεί να κρυφτείς, και το ίδιο θα κάνετε όλοι σας.
Έχουμε μάθει να φυλάει ο καθένας τα νώτα του. Λέω πως από δω και πέρα ο ένας θα φυλάει τα νώτα του άλλου.
Αυτοί οι φασίστες διάλεξαν τη λάθος πόλη. Θα διαδηλώσουμε και θα τους δείξουμε τι γνώμη έχει η Βοστόνη για τη λευκή ανωτερότητα. Θα τους δείξουμε πως δεν είμαστε εδώ μόνο για να σταθούμε εναντίον τους, αλλά και για να υποστηρίξουμε κάποια πράγματα που θέλουμε.
Είμαι σοσιαλιστής, θέλω τη μαύρη απελευθέρωση, έναν κόσμο χωρίς καπιταλισμό, χωρίς σύνορα κ.ο.κ. Αν σας αρέσει αυτό, να διαδηλώσετε μαζί με τους σοσιαλιστές. Αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε στα πάντα για να ενωθούμε και να παλέψουμε με τους ναζί. Είμαστε το μεγαλύτερο, ευρύτερο μέτωπο και θα τους δείξουμε σήμερα πως αν νομίζουν πως μπορούν να έρθουν στη Βοστόνη, θα χάσουν, και θα χάνουν πάντα στη Βοστόνη!"
Θεματικά εργαστήρια
Στο χώρο της γιορτής εκτός από τις κεντρικές συζητήσεις θα υπάρξουν και δύο θεματικά εργαστήρια. Την πρώτη μέρα στο χώρο των κινημάτων πόλης & της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Kαλοδεχούμενοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ανεπιθύμητοι οι φασίστες. Ποια αντιρατσιστική πολιτική για τις τοπικές κοινωνίες;». Συμμετέχουν ακτιβιστές και αυτοδιοικητικά στελέχη από αυτοδιοικητικές παρατάξεις, κινήματα πόλης και τοπικές συλλογικότητες.
Τη δεύτερη μέρα θα γίνει το θεματικό εργαστήρι: «Αντιρατσισμός και αντιφασισμός στους χώρους δουλειάς». Συμμετέχουν ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.
Για το εργαστήρι της πρώτης μέρας η Κατερίνα Θανοπούλου, ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής δήλωσε στην ΕΑ:
«Στις μέρες μας υπάρχει μια έντονη επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και σε ακραίες περιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού δόγματος (η περίπτωση Τραμπ είναι ενδεικτική), επέλαση η οποία εντείνει φαινόμενα νεοφασισμού και προφανώς ρατσιστικών συμπεριφορών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες φτωχοποίησης και φόβου. Σε αυτό το δύσβατο τοπίο, οι μαζικές εισροές προσφύγων και η έλλειψη δημοκρατικού πλαισίου στην ΕΕ επιβαρύνουν τα φαινόμενα των διακρίσεων, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και σε βίαιες, εγκληματικές και απάνθρωπες συμπεριφορές.
Θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να συμβάλει, έστω και μέσα από τον συγκεκριμένο ρόλο της, στην άρση ορισμένων εμποδίων και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, με στόχο συνολικά το σεβασμό στην ετερότητα και τη δικαιωματικά ίση μεταχείριση;
Σίγουρα το πρόβλημα είναι βαθύτερο και άκρως πολιτικό, όμως άτομα, παρατάξεις, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να βρουν κοινούς κώδικές και αρχές και να λειτουργήσουν καταλυτικά στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναπτυχθούν κινήματα που θα βάζουν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας το δικαίωμα του πολίτη –συνολικά– σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, μπορεί και επιβάλλεται να λειτουργήσουν μετωπικά στη διεκδίκηση κεντρικών πολιτικών αλλαγών που θα βάζουν τη ζωή και την αξιοπρέπεια πάνω και πέρα από μνημόνια, χρέη και πολιτικές αποκλεισμού και περιθωρίου.
Το κάλεσμα συμμετοχής στην Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, δίνει ένα πρώτο εχέγγυο ελεύθερης διαβούλευσης και δημιουργίας ενός τέτοιου πλαισίου δράσεων και κινήσεων.
Θέματα που ξεκινούν από τη φοίτηση όλων των παιδιών στα δημόσια σχολεία μέχρι το δικαίωμα στη στέγαση και φυσικά την εργασία μπορούν να ανοίξουν και να συνδέσουν τη διάσταση του ρατσισμού με τα θέματα της αυτοδιοίκησης.
Μένει όλοι να δώσουμε το παρών»
Χώρος προσφύγων και αλληλεγγύης
Στη φετινή 11η Γιορτή, την τιμητική τους θα έχουν πρόσφυγες που μένουν σε δομές της Αττικής, με χώρο όπου θα προβάλλονται φωτογραφίες και βίντεο από το ταξίδι και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς και υλικό από διασωστικές ομάδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται τα περίπτερα συλλογικοτήτων αλληλεγγύης από την Αττική, που έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και αντιστάθηκαν στην απόπειρα ΜΚΟποίησης της αλληλεγγύης. Μαζί με δεκάδες περίπτερα κοινοτήτων μεταναστών που ζουν στη χώρα, καθώς και οργανωμένων προσφυγικών οργανώσεων με προέλευση την Ασία και την Αφρική, η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα δώσει την ευκαιρία να ακουστεί δυνατά η φωνή των προσφύγων και των μεταναστών για ίσα δικαιώματα στα θύματα της φτώχιας και του πολέμου. Όλα δείχνουν πως η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη από άποψη ενδιαφέροντος και προσέλευσης, δικαιώνοντας το φετινό μας σύνθημα: «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε».
Brigada Kalimera
Στη γιορτή θα βρίσκονται και μέλη του καραβαιού αλληλεγγύης από την Ισπανία Brigada Kalimera, οι οποίοι μας δήλωσαν τα εξής:
«Ήρθαμε στην Αθήνα από τη Μαδρίτη, γιατί γνωρίζουμε το έργο που προσφέρετε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη δημιουργία χώρων, αυτοοργάνωσης, σεβασμού, ανεκτικότητας, χωρίς ρατσισμό. Ιδιαίτερα μας φαίνεται σημαντική η δουλειά που κάνετε με τους πρόσφυγες, στις καταλήψεις, στους καταυλισμούς και στα σχολεία εκμάθησης ελληνικών. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, για να τα ζήσουμε από πρώτο χέρι. Για να μάθουμε από αυτά, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μαζί σας και να χτίσουμε νέους τρόπους συνεργασίας. Σας προτρέπουμε να συμμετάσχετε στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει εδώ στην Αθήνα στις 23 και 24 Σεπτέμβρη. Γιατί ζούμε, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε μαζί».
Οι Encardia παίζουν μια μουσική από τις ελληνόφωνες περιοχές του ιταλικού νότου, δηλαδή μια λαϊκή περιοχή, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από φτώχεια, από αγώνες, και από τον πόνο της ξενιτιάς και της μετανάστευσης, που είναι βασικά χαρακτηριστικά του κάθε λαϊκού πολιτισμού. Και δω στην Ελλάδα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει μετανάστευση. Οπότε πάντα το στοίχημα είναι πώς μπορούμε τους ανθρώπους που συναντάμε, που έρχονται, να τους αγκαλιάζουμε, να ζούμε μαζί, να διεκδικούμε μαζί, να αγωνιζόμαστε μαζί. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να λείπουμε εμείς φέτος από την 11η Αντιρατσιστική Γιορτή.
Κώστας Κωνσταντάτος (Encardia)
Είμαστε οι Three Way Plane και στηρίζουμε την 11η Αντιρατσιστική Γιορτή, γιατί δεν γουστάρουμε ξενοφοβία και ρατσισμό.
Three Way Plane Γιατί συμμετέχουμε; Επειδή συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν γη και πατρίδα λόγω ανάγκης. Δεν διάλεξαν και κάτι. Εκτός από το να φύγουν από εκεί που κινδυνεύουν. Ήρθαν για κάτι καλύτερο. Κι αυτό είναι μια συμπαράσταση. Είμαστε οι Snails και παίζουμε στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Μαζί ζούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε. Γι’ αυτό.
The Snails