Νέα από τους εργατικούς χώρους
Απεργία στον Τύπο για τον ΕΔΟΕΑΠ
Του Πέτρου ΤσάγκαρηΠ ολύ καθυστερημένα, στις 23/10 η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες ενώσεις στο χώρο του Τύπου, προκήρυξαν 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενες για την καταστροφή του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο.
Είχε προηγηθεί πολυήμερη απεργία πείνας –η οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχιζόταν– πέντε γυναικών δημοσιογράφων για αυτό το σκοπό (μάλιστα η μια από αυτές, η Αφροδίτη Υψηλάντη, είχε χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο).
Τόσο η απεργία πείνας όσο και το ίδιο το πρόβλημα αποκρύπτεται συστηματικά από τα μεγάλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δήθεν κόπτονται για αντικειμενική ενημέρωση –κι αυτό είναι πολύ φυσιολογικό από την πλευρά τους.
Εξαιτίας της τραγικής κατάστασης του ταμείου δεν καταβάλλονται στους συνταξιούχους οι επικουρικές συντάξεις, συντρίβοντας το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα, έχουν περικοπεί και άλλες παροχές του ταμείου και το μάρμαρο το πληρώνουν άμεσα αυτοί που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, καθώς δεν πληρώνονται οι δαπάνες για τις θεραπείες τους.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι της κατάρρευσης του Ταμείου: Το «κούρεμα» δηλ. η ληστεία μεγάλου μέρους των αποθεματικών του (με την απόλυτη συνενοχή της διοίκησής του) με το PSI του Βενιζέλου, καθώς και η κατάργηση του αγγελιόσημου από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου (ασφαλώς ως μνημονιακή, δηλ. φιλοεργοδοτική- υποχρέωση), επί υπουργίας του ανεκδιήγητου Κατρούγκαλου. Φυσικά η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και οι αποδοχές ψίχουλα των εργαζομένων -στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση ανέχεται και, ως εργοδότης στα δημόσια ΜΜΕ, υποθάλπει- ολοκληρώνουν την καταστροφή.
Το αγγελιόσημο τυπικά το πληρώνει ο κάθε διαφημιζόμενος στον Τύπο και έτσι στον κλάδο οι εργοδότες δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστική εισφορά! Το αγγελιόσημο λειτουργούσε, επομένως, κατά τρόπο παρεμφερή με την επιμερισμένη εισφορά σε βάρος ενός «οιονεί συλλογικού εργοδότη», όπως λένε οι νομομαθείς. Η κυβέρνηση στη θέση του δεν θεσμοθέτησε εργοδοτική εισφορά και απεργάζεται απλώς αύξηση των εισφορών των εργαζομένων!
Τον αγώνα των απεργών-πείνας κάλυψαν πιο συστηματικά τα… ξένα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι. Η μια από τις απεργούς-πείνας, η Μαρίνα Βήχου, έγραψε στις 19/10:
«Ο Yves Bourget, δημοσιογράφος του γαλλικού ραδιοφώνου, ήρθε σήμερα με την σύζυγό του να καλύψει την απεργία πείνας. Έφτιαξε ένα μικρό ντοκιμαντέρ, που θα ανεβάσει στο youtube και θα στείλει και σε άλλους συναδέλφους του για να στηρίξει την υπόθεσή μας […] Είπατε κάτι καλοί μου συνάδελφοι και συναδέλφισσες ιδιωτικών και κρατικών μέσων ενημέρωσης;;;
[…] Εσάς φαντάζομαι σας έχει λύσει όλα τα προβλήματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι κύριοι Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Σαββίδης, Κυριακού, Βρυώνης, Χατζηνικολάου κ.λπ. «αξιότιμοι κύριοι».
Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω στην εκκωφαντική σας ΣΙΩΠΗ […].
Η 48ωρη απεργία είναι καλύτερη από το τίποτε. Όμως η συγκεκριμένη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ (που είναι μια «συγκυβέρνηση» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει κάνει τίποτε έγκαιρα και κυρίως δεν κάνει τίποτε τώρα για να οργανώσει τον αγώνα, π.χ. με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς ώστε να ξεσηκώσει τον κόσμο. Ο μόνος τρόπος να έχει αποτέλεσμα η απεργία είναι, παρά τη στάση της ηγεσίας του, να «μιλήσει» ο κόσμος από τα κάτω, οι εργαζόμενοι, οι απλήρωτοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι.
Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστούν τα αιτήματα. Η πρόταση των εργοδοτών για μια τάχα «σωτηρία» του ΕΔΟΕΑΠ, με τη μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο, πρέπει να απορριφθεί. Οι κατακτήσεις στην περίθαλψη, την επικούρηση και το εφάπαξ πρέπει να υποστηριχτούν ως αδιαπραγμάτευτες και να διεκδικηθεί η επέκτασή τους σε όλο τον κλάδο των εργαζομένων στην ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Το «κόστος» μιας τέτοιας λύσης οι εργαζόμενοι το πληρώνουν πάγια με την καταβολή των εισφορών τους. Καιρός είναι να πληρώσουν και οι εργοδότες το μερίδιο που τους αντιστοιχεί, αλλά και το κράτος να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που τόσο «γενναιόδωρα» μετέφερε προς τις πληρωμές του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενάντια σε συμβασιούχους
Του Χρήστου Βαγενά, μέλους ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ και Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΕΕΤα τελευταία χρόνια προωθούνται αλματωδώς και στο Δημόσιο οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις κάθε μορφής, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου για εργασία. Μια τέτοια ξεχασμένη περίπτωση αποτελούν οι τρεις διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονταν στον ΟΑΕΕ-ΤΑΝΤΠ (πρώην ΤΑΝΠΥ) με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου από το 2003, το 2004 και το 2008 αντίστοιχα!
Το καλοκαίρι του 2016 οι διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ (Τσακίρης και Καποτάς - υποδιοικητής ΕΦΚΑ και διοικητής ΕΤΕΑΕΠ τώρα) επέλεξαν να εφαρμόσουν παλαιότερη απόφαση προηγούμενων διοικητών των δύο Ταμείων και κατήγγειλαν τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που είχαν. Οι τρεις εργαζόμενοι, μετά την αδιάλλακτη στάση των δύο διοικητών, ακολούθησαν τη δικαστική οδό και σχεδόν ένα χρόνο μετά κέρδισαν προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και επέστρεψαν στη δουλειά τους, που πλέον είναι στον ΕΦΚΑ, λόγω της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον καινούριο ενιαίο φορέα.
Δυστυχώς δεν πρόλαβαν να χαρούν για αυτή τη μικρή νίκη και η διοίκηση του ΕΦΚΑ κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης των προσωρινών μέτρων, ωσάν τα ασφαλιστικά μέτρα τριών συμβασιούχων να ήταν η μεγάλη απειλή για την κοινωνική ασφάλιση που έπρεπε… εσπευσμένα να αντιμετωπιστεί! Ευτυχώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και έδωσε αναβολή της δίκης για τις 3 Γενάρη.
Η ίδια διοίκηση δεν δείχνει την ίδια «αποτελεσματικότητα» και σπουδή όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο οργανισμός: για τις εκκρεμούσες συντάξεις (που υπολογίζονται σε πάνω από 130.000), για τις εισφορές εισφορές 1,5 εκ. ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών και εργαζόμενων με μπλοκάκια (που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι ύψος θα είναι), για την έγκαιρη έκδοση των εγκυκλίων για τις συντάξεις (που βγαίνουν με… ενάμιση χρόνο καθυστέρηση)…
Συνεπείς στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξης και οι δύο υποδιοικητές, Τσακίρης Δ. και Σέμπος Λ., επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών εναντίον εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων και τα συνδικάτα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους τρεις συμβασιούχους συναδέλφους, να τους γράψουμε στο σωματείο των μονίμων και να είμαστε μαζί τους και στα δικαστήρια στις 3 Γενάρη, όταν θα συζητηθεί πάλι η υπόθεσή τους!
Η «αξιολόγηση» κατέρρευσε από τη μαζική ανυπακοή των δημοσίων υπαλλήλων
Της Κατερίνας ΓιαννούλιαΣτις 23 Οκτωβρίου έληξε τυπικά η περίφημη «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, με το 75% των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχει στην απεργία-αποχή, ενώ σε σημαντικούς και μαζικούς εργατικούς χώρους, όπως τα νοσοκομεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, τα ποσοστά έφτασαν από 80 έως και 100%!
Πολλά θα ακουστούν για τα ποσοστά συμμετοχής στην «αξιολόγηση», αφού η Γεροβασίλη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛθα επιχειρήσουν να διαβεβαιώσουν τους πάντες -και πρώτα απ’ όλα τους «θεσμούς»- ότι η «αξιολόγηση» πέτυχε. Είναι εξάλλου ένα από τα «αγκάθια» της αξιολόγησης της κυβέρνησης από την τρόικα.
Είναι, ωστόσο, βέβαιο, ότι η «αξιολόγηση» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απολύτως απονομιμοποιημένη στα μάτια όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και αυτών που υπέκυψαν στις τρομακτικές πιέσεις που ασκήθηκαν. Αν αποφάσισαν οι γενικοί διευθυντές και οι… υπουργοί να συμπληρώσουν οι ίδιοι τα φύλλα «αξιολόγησης» που δεν συμπλήρωσαν οι υφιστάμενοί τους, τότε θα είναι και παράνομοι και αποτυχημένοι!
Η εντυπωσιακή συμμετοχή των Δ.Υ. στην απεργία-αποχή επιτεύχθηκε υπό καθεστώς τρομοκρατικών απειλών, ανύπαρκτων διλημμάτων και ψεύτικων διαδόσεων, με αντισυναδελφικές προτροπές, παράνομες παρατάσεις προθεσμιών και παράτυπα, ανοιχτά πρωτόκολλα.
Και όλα τα παραπάνω χρειάστηκαν γιατί δεν μπορούσε η κυβέρνηση κι οι τοποθετημένες πολιτικές ηγεσίες της, παρά την υπόγεια αρωγή συνδικαλιστών του μνημονιακού τόξου, να κάμψουν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων ούτε μετά την απεργοσπαστική, εκβιαστική, διχαστική και πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή!
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε σε μια μνημονιακή της δέσμευση και εκτέθηκε στα μάτια χιλιάδων εργαζομένων, αφού αποκαλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό η στόχευσή της να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει οτιδήποτε δημόσιο και κοινωνικό απέμεινε.
(Ολόκληρο στο Rproject.gr)
48ωρη απεργία στον ΟΤΕ
48ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί σε όλο τον όμιλο κόντρα στην αδιαλλαξία της διοίκησης του ΟΤΕ στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κύριο αίτημα της κινητοποίησης είναι η νέα ΣΣΕ να εξασφαλίζει τις σημερινές θέσεις εργασίας στον όμιλο, αυξήσεις σε όλους και ενιαίο ωράριο εργασίας. Ψίχουλα δηλαδή μπροστά στα υπέρογκα ύψη που κυμαίνονται οι αμοιβές και οι παροχές των υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 30/10 στις 10 π.μ. προσυγκέντρωση στο ΝΥΜΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την Τρίτη 31/10 στις 10 π.μ. πραγματοποιεί συγκέντρωση στην είσοδο του Διοικητικού Μεγάρου.