Το σαββατοκύριακο 16-17/12 η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το 11ο Συνέδριό της. Ένα Συνέδριο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου μακριά από τους φόβους και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Ένα Συνέδριο που ως αντίδοτο στην κρίση προτείνει τη συνέχιση της κρίσης. Όλη η ελίτ του πολιτικού, μιντιακού και οικονομικού κατεστημένου έστησε ένα επικοινωνιακό σόου προκειμένου να ενισχύσει τον επόμενο διαχειριστή της εξουσίας του.
Η ΝΔ στο πλευρό
των επενδυτών
Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει μέσα στα χρόνια των μνημονίων και της κοινωνικής κατακραυγής, χωρίς να έχει μια εκλογική και πολιτική καταβαράρθρωση αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να διατηρήσει τις δυνάμεις της αλλά και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατώντας πάνω στα συντρίμμια της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μίλησε για «ανασύνταξη», «ανάπτυξη», «επανίδρυση». Μόνο που συστατικά στοιχεία των οραμάτων του επίδοξου πρωθυπουργού συνεχίζουν να είναι τα ίδια συντρίμμια στα οποία κολυμπάμε σήμερα. Πλαισιωμένος από τον ακροδεξιάς κοπής Άδωνι Γεωργιάδη, το συντηρητικό «φιλόσοφο» Στέλιο Ράμφο, τον «πρύτανη των ΜΑΤ» Θεόδωρο Φορτσάκη, πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων των μνημονίων αλλά και κατασκευασμένα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, προσπάθησε να παρουσιάσει κάτι νέο που βρωμάει όμως παρελθόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει. Πρόκειται για ένα όργιο νεοφιλελευθερισμού που αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν υποψήφια πελατεία των επελαύνοντων επενδυτών. Βασικός πυλώνας το προγράμματός του άλλωστε είναι η προσέλκυση επενδύσεων όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Αφού βάφτισε τα κινήματα και τους αγώνες για δημόσια δωρεάν αγαθά ως «λαϊκισμό» στη συνέχεια έκλεισε το μάτι σε ένα νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων. Υποσχέθηκε έμφαση στον ιδιωτικό τομέα και επενδύσεις σε ιδιωτικά γήπεδα, στις μεταφορές, σε σιδηροδρόμους, σε λιμάνια, σε αεροδρόμια, στις τηλεπικοινωνίες, στον ορυκτό πλούτο, σε αγωγούς φυσικού αερίου και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Επίθεση στο δημόσιο
και αυταρχισμός
Η πλήρης αποκάλυψη των προθέσεών του όμως έγινε αισθητή στο κομμάτι της Παιδείας και της Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη δημιουργία «εξώστρεφων ιδιωτικών πανεπιστημίων» και στοχοποίησε πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση που ονειρεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μια εκπαίδευση υποταγμένη στους νόμους της αγοράς και στα κέρδη των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδιώκει τη σύνδεση ακόμη και των σχολείων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Έκανε λόγο για την ίδρυση προτύπων σχολείων ανά περιφέρεια που θα περιλαμβάνουν «εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης» ανάλογα με την εξέλιξη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς. Παράλληλα, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι οικονομικά και υλικά απογυμνωμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά τη λύση «στο χτίσιμο της υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» ακόμη και στην πρόληψη ή την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Η επίθεση στο δημόσιο τομέα και οι διευκολύνσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ένα νέο γύρο αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας την καραμέλα του πελατειακού κράτους προσπάθησε για ακόμη μια φορά να στιγματίσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη, φάνηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τους επιχειρηματίες και τους κάθε λογής εργοδότες ανακοινώνοντας μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Την ώρα που η μαύρη, ανασφάλιστη και ελαστική εργασία θερίζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται αλληλέγγυος στις εργοδοσίες και όχι στους εργαζομένους που βιώνουν την εργασιακή εκμετάλλευση των μνημονίων και τη λιτότητας.
Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, τη φίμωση των κινημάτων και τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου. Σε ένα κρεσέντο τρομολαγνίας αρκετά στελέχη της ΝΔ ισχυρίστηκαν ότι θα καταργήσουν το «άβατο» των Εξαρχείων και ότι η ελληνική αστυνομία θα αισθάνεται ελεύθερη να επιτελεί το έργο της. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε και πάλι αναφορά σε κουκουλοφόρους και βία στα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να επιτεθεί στην «ιδεολογική ηγεμονία» της αριστεράς. Είναι σαφές ότι η ΝΔ, προσπαθεί να στοχοποιήσει κάθε εστία αντίστασης και αγώνα, είτε πρόκειται για μια γειτονιά, είτε για ένα φοιτητικό αμφιθέατρο, είτε για έναν εργατικό χώρο. Μόνο έτσι μπορεί να υλοποιηθεί το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της.
Συμμαχίες
Αυτό που παρουσίασε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το πολιτικό άνοιγμα που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η καλύτερη απόδειξη της συνέχισης του μνημονιακού τέλματος βρίσκεται στη μη δυνατότητα υπέρβασης της εκλογικής στασιμότητας των κομμάτων εξουσίας. Τα συστημικά κόμματα του άλλοτε κραταιού δικομματισμού πλέον δε βλέπουν ούτε με κιάλια τα παλιά ποσοστά τους και γι αυτό αναζητούν συμμαχίες προκειμένου να φτιάξουν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα στο «Κίνημα Αλλαγής» τονίζοντας στη Φώφη Γεννηματά ότι πρέπει να βάλουν από κοινού πλάτη για τη διάσωση της χώρας όπως έκαναν οι Σαμαράς-Βενιζέλος. Απευθυνόμενος στο Σταύρο Θεοδωράκη δήλωσε ότι δε διακρίνει εύκολα τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και Ποταμιού για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο του Ποταμιού ότι «είναι σίγουρος πως θα συναντηθούνε».
Το Συνέδριο της ΝΔ πέρα από τις αερολογίες, τις πατριωτικές κορόνες και την αναπαραγωγή στερεοτύπων ήταν πολύ αποκαλυπτικό. Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνική αγανάκτηση που μεγαλώνει, θέτει το καθήκον στην κυρίαρχη τάξη και τους συμμάχους της να βρουν τη διάδοχη κατάσταση. Η ΝΔ δηλώνει πρόθυμος συνεχιστής της μέχρι σήμερα πορείας και μάλιστα με πολύ σκληρούς προγραμματικούς όρους. Γνωρίζει όμως ότι η τσακισμένη από τα μηνημόνια κοινωνία δεν πρόκειται να εμπιστευθεί συντριπτικά ένα κόμμα που τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των δανειστών. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητά απεγνωσμένα κυβερνητικούς εταίρους.
Το ζήτημα είναι να υπερισχύσει ένα αντιπολιτευτικό αντίβαρο από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τα δεξιά. Η ριζοσπαστική αριστερά μαζί με τα κινήματα οφείλουν να βάλουν φρένο στα σχέδια της ΝΔ αποδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου της δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κενό χαρτί.