Σε μια σειρά περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας επικρατεί οργή και αγανάκτηση ενάντια στην κυβέρνηση και τους μνημονιακούς σχεδιασμούς της.
Από την Ήπειρο και τις εξορύξεις πετρελαίου που αναμένονται ως το Κερατσίνι και την πάλη για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων, ως τις μάχες ενάντια στην προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων στο Βόλο και στα Άνω Λιόσια, οι τοπικές κοινωνίες βγαίνουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενάντια στην διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Η κυβέρνηση από τη μεριά της φαίνεται ότι το μόνο που ετοιμάζει είναι μέσω της υποτιθέμενης μεταρρύθμισης που την ονομάζει Κλεισθένη, ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που θα μπουν στην τσέπη ιδιωτών, μέσα από τη μετατροπή των ίδιων των δήμων σε επιχειρήσεις και μέσα από τις εργολαβίες που αναγκαστικά θα δίνουν στους ιδιώτες (διαχείριση απορριμμάτων, ελεύθεροι χώροι κ.λπ.). Τα σχέδιά της με τον κόσμο να αντιστέκεται στους δρόμους δεν μπορούν να περάσουν εύκολα.
Με αγώνες θα κερδίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή
Της Γιώτας Περδίκη, Αντιδήμαρχος Κερατσινίου-ΔραπετσώναςΠερίπου για έναν αιώνα, η πόλη μας σήκωνε στους ώμους της μεγάλο τμήμα της βαριάς βιομηχανίας που αναπτύχθηκε στην Αττική. Η περιοχή μάλιστα των Λιπασμάτων αποτέλεσε πηγή ρύπανσης για το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η βιομηχανική δραστηριότητα επιβάρυνε σημαντικά την υγεία των κατοίκων, αλλά και στέρησε από τους ίδιους την πρόσβαση στη θάλασσα.
Με «επιταγές» της ΕΕ, πολλά εργοστάσια της χώρας και της περιοχής μας έκλεισαν (όπως γνωρίζουμε βέβαια, αυτό δεν έγινε για να μεταφερθούν αυτά σε μη κατοικήσιμες περιοχές, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, όπως διεκδικούσαν τα κινήματα της περιοχής, αλλά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μερίδας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου).
Ένα από τα εργοστάσια που έκλεισαν ήταν αυτό των Λιπασμάτων. Έτσι, η περιοχή με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις και τη χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα, που έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν της πόλης, παρέμενε για χρόνια εγκαταλελειμμένη από τους φερόμενους ιδιοκτήτες της. Κατάντησε ένας πραγματικός κρανίου τόπος, γεμάτος σκουπίδια, παρατημένος, σκόπιμα, στην τύχη του.
Μετά την κατεδάφιση του εργοστασίου Λιπασμάτων, πολλές φορές διατυπώθηκαν διάφορα σχέδια για την αξιοποίηση της περιοχής, με στόχο τις περισσότερες φορές το κέρδος κάποιων και όχι το καλό της πόλης και των δημοτών.
Έπειτα από πολύχρονους αγώνες και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τη μεγάλη συμβολή του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, η σημερινή δημοτική αρχή διεκδίκησε και πέτυχε ένα κομμάτι της περιοχής να περάσει στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για εμάς η μετατροπή του χώρου σε άλσος με ελεύθερους χώρους πρασίνου και περιπάτου, σε κοιτίδα πολιτισμού, στον οποίο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι και όλες, αποτέλεσε εξαρχής τη μοναδική μας επιλογή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, φτάνοντας στο σήμερα που δημιουργήσαμε με τις δυνάμεις του δήμου έναν χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη.
Η λειτουργία του πάρκου, που ξεκίνησε με τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ στη Θάλασσα» πέρυσι το καλοκαίρι, σηματοδότησε μια νέα εποχή. Η επέκταση της ανάπλασης αποτελεί πια για τη δημοτική αρχή, την πόλη και τους κατοίκους της μονόδρομο.
Όλα αυτά όμως τα σημαντικά οφέλη για τους δημότες εξακολουθούν να τα εμποδίζουν οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους στην περιοχή. Η λειτουργία του διυλιστηρίου της Oil One –στα 50 μέτρα ουσιαστικά από το πρώτο σπίτι της Δραπετσώνας και 100 μόλις μέτρα από τη σχολική μονάδα του δήμου– ή η επαναλειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου της Lafarge με τα απαρχαιωμένα μηχανήματα του 1984 έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τα δικαιώματα και τα όνειρα των κατοίκων της πόλης μας.
Τις προηγούμενες ημέρες οι πολίτες ξαναβγήκαν στους δρόμους και όλοι μαζί δεν θα φύγουμε από το πεζοδρόμιο της διεκδίκησης έως ότου δικαιωθούμε. Όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Βρεττάκος στην τελευταία μεγάλη κινητοποίηση που διοργάνωσε η δημοτική αρχή με φορείς και συλλογικότητες, «απαιτούμε τώρα ένα σαφέστατο χρονοδιάγραμμα για την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One, του εργοστασίου Lafarge και την αποξήλωση των παλαιών δεξαμενών των Ελληνικών Πετρελαίων».
Η απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την πόλη μας αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον που ανήκει σε μας και τις επόμενες γενιές. Δεν θα αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια άλλων. Οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, όπως πετύχαμε η περιοχή των Λιπασμάτων να περάσει στα χέρια μας, έτσι και τώρα, με αγώνες, θα ξανακερδίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή.
Βόλος: Ηχηρό όχι στην καύση σκουπιδιών
Ένα μαζικό όχι βροντοφώναξαν πάνω από 5.000 Βολιώτες στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και στα σχέδια του δήμου για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF-RDF (επεξεργασμένα σκουπίδια). Το μαζικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε το Σάββατο 5 Μάη από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετείχαν συνδικάτα και φορείς του νομού Μαγνησίας (σύλλογοι, ενώσεις γονέων, ενώσεις επαγγελματιών κ.α.).
Όλοι μαζί βροντοφώναξαν ότι ο Βόλος δεν θα γίνει Χιροσίμα. Άνθρωποι με μάσκες, πολλοί μαθητές και καλλιτέχνες, όπως οι carakatu με τύμπανα έδωσαν τον τόνο.
Τη στήριξή τους με την παρουσία τους δήλωσαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Η ΛΑΕ με τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας κ.α. Η κυβέρνηση φέρει απόλυτη την ευθύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή από την οποία απειλούνται οι κάτοικοι του Βόλου και του νομού Μαγνησίας. Το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θεωρούνταν ότι είχε παγώσει ώσπου βρέθηκε ο πρόθυμος υπηρέτης των αρπακτικών της αγοράς. Ο υπουργός Γ. Σταθάκης (βλέπε και τις αποφάσεις του για τα μεταλεία χρυσού της Χαλκιδικής και το Mall της Ακαδημίας Πλάτωνα) πάντοτε πρόθυμος να εξυπηρετήσει μεγάλους εργοδότες, τροποποίησε τον μνημονιακό νόμο του 2014 που προέβλεπε την δυνατότητα η ΑΓΕΤ να κάνει καύση με εναλλακτικά καύσιμα.
Το νόμο του Μανιάτη, η ΑΓΕΤ δεν τον είχε εκμεταλλευτεί καθώς οδικά της ήταν ασύμφορη η μεταφορά των εναλλακτικών καυσίμων για να πραγματοποιεί την καύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ της δίνει τώρα τη δυνατότητα να μεταφέρει τα καύσιμα μέσω θαλάσσης και να χρησιμοποιεί το λιμάνι του Βόλου για να μπορεί να κάνει ακόμη και εισαγωγές σκουπιδιών προς καύση από άλλες χώρες. Στις πλάτες του περιβάλλοντος και των κατοίκων του Βόλου κάποιοι θα θησαυρίσουν. Οι κάτοικοι, τα συνδικάτα και οι φορείς του Βόλου δηλώνουν αποφασισμένοι μετά την μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του δημάρχου Αχ. Μπέου που παρά το ότι υποχρεώθηκε να καλέσει στο συλλαλητήριο δεν έστειλε ούτε καν κάποιον εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής σε αυτό.
Συλλαλητήριο για το ΧΥΤΑ Φυλής
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Δυτικό Μέτωπο την Τετάρτη 23 Μάη, στις 7.30 το απόγευμα, στην Κεντρική πλατεία Δημαρχείου στα Άνω Λιόσια, καλεί το Δυτικό Μέτωπο. Το Δυτικό Μέτωπο είναι μια πρωτοβουλία που συντονίζει τη δράση φορέων, σωματείων, συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων και κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στόχος τους να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας που γίνεται στη Δυτική Αθήνα, με το ΧΥΤΑ να λειτουργεί παράνομα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι προέκταση του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση που ελέγχει στην Περιφέρεια Αττικής, με την ψήφιση το Δεκέμβρη του 2016 του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής ενέκρινε τη συνέχιση -για απροσδιόριστο χρόνο- της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Το Δυτικό Μέτωπο έχει πραγματοποιήσει σειρά πετυχημένων κινητοποιήσεων και θα συνεχίσει καθώς η Περιφέρεια με μια μελέτη που έκανε πρόσφατα φωτογράφισε ως συνέχεια του ΧΥΤΑ Φυλής και πάλι τη Δυτική Αττική (λατομεία Μουσαμά και ΤΙΤΑΝ και το παλιό μεταλλείο στο Μελετάνι της Μάνδρας).
Ήπειρος: Ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου
Μια σειρά συντονισμών, πρωτοβουλιών και επιτροπών κατοίκων δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Ειδικά στο νομό Πρέβεζας η Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας πραγματοποίησε ενημερωτικές συζητήσεις σε χωριά του νόμου ενημερώνοντας τους κατοίκους για τις συνέπειες από την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι, εργαζόμενοι, ψαράδες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε τουριστικές μονάδες. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες σε περιοχές της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων. Το νέο ραντεβού που έχει δοθεί είναι την Παρασκευή 1 Ιούνη στα Γιάννενα όπου θα πραγματοποιηθεί Πανηπειρωτική συνάντηση όλων των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και δρουν στους τέσσερεις νομούς της Ηπείρου, ενάντια στις εξορύξεις.