Να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συνύπαρξης
Τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ, ένας καθιερωμένος και πετυχημένος «θεσμός» του κινήματος, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους και φέτος το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο, είτε «συγκεντρώνοντας» τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές αντιστάσεις (αλλά και ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες) της χρονιάς, είτε επαναφέροντας το ζήτημα της πάλης ενάντια στο ρατσισμό σε περιόδους κινηματικής νηνεμίας, τα Φεστιβάλ λειτουργούν ως μια χρήσιμη «στιγμή» του αντιρατσιστικού κινήματος. Αποτελούν χώρο συνύπαρξης ντόπιων και μεταναστών, πόλο έλξης για χιλιάδες και χιλιάδες νέους, μέρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ κάθε είδους συλλογικοτήτων.
Με τη μνημονιακή φτώχεια και λιτότητα να διαιωνίζονται, τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο και της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίζουν το απάνθρωπο έργο τους, με την ακροδεξιά διεθνώς να καλλιεργεί τον «εμφύλιο μεταξύ των φτωχών» και να σημειώνει ανησυχητικές νίκες σε μια σειρά χώρες, με την αναζωπύρωση του εθνικισμού στην Ελλάδα (Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά), αλλά και την απειλή πολεμικών περιπετειών, το μήνυμα συνύπαρξης, αλληλεγγύης και κοινού αγώνα αποκτά ξεχωριστή σημασία.
Στην Αθήνα, στις 29-30 Ιούνη και την 1η Ιούλη, το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα γίνει στο πάρκο Γουδή, με σύνθημα «Αν έχουμε μια ελπίδα, την οφείλουμε σ’ αυτούς που δεν έχουν καμιά». Οι Ανοιχτές Οργανωτικές Συνελεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται, για να διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.
Τις ίδιες μέρες, στον Κήπο των Εποχών (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης) διεξάγεται το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Ως κεντρικό σύνθημα φέτος επιλέχθηκε το «Ενάντια στον πόλεμο των λίγων – για την ειρήνη των πολλών», καθώς όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
«Όταν στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση που βιώνουμε εδώ και χρόνια, έρχονται να προστεθούν οι απειλές νέων πολέμων, πρέπει να το φωνάξουμε καθαρά:
Στεκόμαστε ενάντια στον πόλεμο των λίγων. Στον πόλεμο που προκαλεί πόνο, προσφυγιά, περιβαλλοντική καταστροφή, για να φέρει κέρδη στη βιομηχανία όπλων, τις πολυεθνικές του πετρελαίου, τους ιμπεριαλιστές του κόσμου όλου.
Είμαστε με την ειρήνη των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Με την ειρήνη αυτών που χτίζουν γέφυρες αλληλεγγύης και αντάμωσης, αυτών που αγωνίζονται σε ολόκληρη τη γη για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους.
Σε αυτή την αντάμωση είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Μια αντάμωση που περνά μέσα από τους κοινούς αγώνες των καταπιεσμένων, πέρα και ενάντια στους διαχωρισμούς της φυλής, του φύλου, του χρώματος, της καταγωγής, της γλώσσας, της θρησκείας. Τους αγώνες του παρελθόντος, αλλά και αυτούς που μέλλονται να έρθουν για την ειρήνη, την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αδερφοσύνη των λαών».
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες γιορτής, αλληλεγγύης και συζήτησης γίνονται και σε άλλες πόλεις, όπως το Αντιρατσιστικό Διήμερο στη Χίο (15-16 Ιούνη στο Δημοτικό Κήπο), με ξεχωριστή βαρύτητα λόγω του προσφυγικού, αλλά και με το μήνυμα «Αιγαίο: Θάλασσα των λαών, όχι των εθνικισμών» ή το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο (23-24 Ιούνη, στο Δημοτικό Κήπο) που επιστρέφει μετά το 2016, με αιτία την προσπάθεια της ακροδεξιάς να ανασυνταχτεί στην πόλη, τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, την προσπάθεια να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, που έφτασαν στην πόλη πέρυσι.
Όλοι-ες στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ, να γιορτάσουμε, να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να στείλουμε με την επιτυχία τους, σε μια δύσκολη συγκυρία, ηχηρό μήνυμα ενότητας, συνύπαρξης και αλληλεγγύης!