Με σύνθημα «Αν έχουμε μια ελπίδα, τη χρωστάμε σε αυτούς που δεν έχουν καμία» θα πραγματοποιηθεί φέτος το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, στο πάρκο Γουδή, το τριήμερο 29-30/6 και 1/7.
Με μουσική, συζητήσεις και φαγητό απ’ όλο τον κόσμο, τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα κινηματικά γεγονότα, καθώς συσπειρώνουν κόσμο που καθημερινά βρίσκεται στον δρόμο ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τη φτώχια, τα μνημόνια και τον πόλεμο. Την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι βυθίζουν τον πλανήτη στο αίμα, που επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στήνονται και στη γειτονιά μας, που η Ευρώπη-φρούριο χτίζει φράχτες και πνίγει κόσμο στα σύνορά της, ενώ οι πολιτικές επιλογές τις λιτότητας και των μνημονίων στο εσωτερικό της λειτουργούν καταστροφικά για τους φτωχότερους των φτωχών, εμείς επιλέγουμε να συναντιόμαστε στον δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων.
Συζητήσεις
Οι συζητήσεις θα αφορούν τον εθνικισμό, το κράτος εξαίρεσης, τις ρατσιστικές πολιτικές και τον ιμπεριαλισμό. Την πρώτη μέρα θα υπάρχουν συζητήσεις για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την ισλαμοφοβία από φεμινιστική ματιά. Τη δεύτερη μέρα, για την Αριστερά στην Ευρώπη, τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης φρούριο, ενώ εκείνη τη μέρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση με τίτλο «Κράτος εξαίρεσης δικαιωμάτων, σωφρονιστική εκδικητικότητα και δικαστική βαρβαρότητα», με ομιλητές/τριες τον Τάσο Θεοφίλου (πρώην πολιτικός κρατούμενος) και μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή, της Συλλογικότητας Ρουβίκωνας, με συντονισμό της Ειρήνης Γαϊτάνου (Αναμέτρηση, Ομάδα Κομουνιστών/στριών) και από τα κάτω θα παρέμβει κόσμος από το Τμήμα δικαιωμάτων ΛΑΕ, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και Δίκτυο Φαντάρων «Σπάρτακος».
Την τρίτη μέρα, θα γίνουν συζητήσεις για τα κοινωνικά αγαθά, τους εργατικούς αγώνες και τις νίκες στις εποχές των μνημονίων, με συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, τον διαρκή πόλεμο, τα στρατοκρατικά καθεστώτα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ομιλητές τους Αντώνη Νταβανέλο (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), Toufic Haddad (παλαιστίνιος συγγραφέας και ακαδημαϊκός), Κώστα Κουσιάντα (elaliberta.gr), συντονιστή τον Γιάννη Αλμπάνη (Δημοσιογράφος, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) και από τα κάτω τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν και το Μωβ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα επεκταθεί από ηλεκτρονικούς και χιπ χοπ ήχους και έντεχνους καλλιτέχνες σε μεταναστευτικές ομάδες, ρεμπέτικα και ικαριώτικο γλέντι. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι οικογενειακοί μας δεσμοί είναι πιο ισχυροί από τις συμφωνίες σας», με θέμα την απεργία πείνας προσφύγων που έγινε τον Νοέμβρη του ’17 για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση.
Θεσσαλονίκη
Το ίδιο τριήμερο (29-30/6 και 1/7) θα πραγματοποιηθεί και το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Ενάντια στον πόλεμο των λίγων, για την ειρήνη των πολλών». Με ένα κεντρικό σύνθημα που στέκεται επάξια ενάντια στις προκλήσεις της περιόδου, το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανοίγει κεντρικά το ζήτημα του αντιπολεμικού καθήκοντος, σε μια περίοδο που οι εθνικισμοί και ανταγωνισμοί βρίσκονται στα ύψη. Ενάντια στον πόλεμο που προκαλεί πόνο, προσφυγιά, περιβαλλοντική καταστροφή, για να φέρει κέρδη στη βιομηχανία όπλων, τις πολυεθνικές του πετρελαίου, τους ιμπεριαλιστές του κόσμου όλου, εμείς επιλέγουμε την ειρήνη αυτών που χτίζουν γέφυρες αλληλεγγύης και αντάμωσης, αυτών που αγωνίζονται σε ολόκληρη τη γη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους.
Σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και στους εργατικούς αγώνες, στον αντισεξισμό, στην αντίσταση στις πολιτικές των μνημονίων είναι αφιερωμένες οι συζητήσεις του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Την πρώτη μέρα, θα υπάρχουν συζητήσεις για το μεταναστευτικό, το μακεδονικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον αντιιμπεριαλισμό, με το εργαστήριο για τα 50 χρόνια αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση (1968-2018), να παρουσιάζει το πιο έντονο ενδιαφέρον. Εισηγήσεις θα γίνουν από τις Κατερίνα Κλείτσα (Μαχητικές κι Ελεύθερες), Ιωάννα Γαϊτάνη (Αντισεξιστική ομάδα ΔΕΑ), Μαρία Ερμείδου (ΑΡΑΣ) και τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΛΑΕ). Η συζήτηση «Μέση Ανατολή. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου», με εισηγήσεις από τους Οζάλ (Πρωτοβουλία για τη Ροτζάβα), Σοφία Καρασαλίδου (πρόεδρο του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης), Παναγιώτη Μαυροειδή (μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Πάνο Πέτρου (ΛΑΕ), Δημήτρη Παυλίδη (ΚΚΕ (μ-λ)), Ντίνο Παντελίδη (Εκπαιδευτικός, μέλος αποστολής «Ένα Σχολείο για τη Γάζα») και η συζήτηση «Η δημοκρατία στη μέγγενη της ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης» με εισηγήσεις από τους Νίκο Χουντή (ευρωβουλευτή ΛΑΕ), Παναγιώτη Λίλλη (Κομμούνα-Ινστιτούτο κοινωνικής, οικονομικής και ιστορικής έρευνας), Μαριάννα Τσίχλη (Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.) να ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας.
Το φεστιβάλ θα κλείσει την 1/7 με συζητήσεις για τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς και τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό.