Μπροστά στο φάσμα των απολύσεων και οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων
Μ ε μπροστάρη το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να εφαρμόζει τη μνημονιακή πολιτική των απολύσεων στο δημόσιο και τώρα που ακόμη δεν έχουν κοπάσει τα κροκοδείλια χαμόγελα του καραγκιοζ-μπερντέ υπουργικού συμβουλίου και βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Ζάππειο για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια. Νέα θύματα οι εργαζόμενοι ως επικουρικοί στα νοσοκομεία, όπου, σύμφωνα με την αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν είναι νόμιμη η ανανέωση των συμβάσεών τους μετά την πάροδο 24 μηνών και βέβαια δεν είναι νόμιμο και να πληρωθούν για όσες μέρες έχει παραταθεί η σύμβασή τους. Αυτό στα δημόσια νοσοκομεία αφορά όσους τους έχει ανανεωθεί η σύμβαση από τον Αύγουστο του 2017 ως και τις 31/12 του 2018.
Ελλείψεις προσωπικού
Κι όλα αυτά ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι επικουρικοί στα νοσοκομεία που είναι απλήρωτοι σχεδόν 6 μήνες, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν και να προσπαθούν να σώσουν τα χιλιοχτυπημένα, από τη μη χρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, δημόσια νοσοκομεία. Είναι δεδομένο ότι με τις πολιτικές που ήδη ασκεί η κυβέρνηση, όπως οι μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για κάλυψη εφημεριών, κάποια νοσοκομεία θα αναγκαστούν να κλείσουν κλινικές. Κάτι που σημαίνει ότι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους θα μείνουν εξαγγελίες.
Για το ίδιο το προσωπικό των νοσοκομείων η κατάσταση θα γίνει τραγική. Πέρα από τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, θα συνεχιστεί η κατάντια με τα χρωστούμενα ρεπό στις νοσηλεύτριες. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό που του οφείλονται ακόμη και 80, 90 ή 100 ρεπό. Αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί και η εντατικοποίηση θα χτυπήσει κόκκινο. Φαντάζει ακατανόητο τι αντοχές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοί οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν ίσως να δοθούν και οι καλοκαιρινές άδειες. Και μετά απ’ όλα αυτά υπάρχει και η φαεινή ιδέα των αξιολογήσεων.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Έχει αρνηθεί επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που εργάζονται στα νοσοκομεία, όταν ξέρει ότι ακόμη και αυτό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Προτιμάει το ευέλικτο προσωπικό, για να συνεχίσει αυτά που δίδαξαν οι δεξιοί και οι Πασόκοι προκάτοχοί τους. Την ομηρία με αντάλλαγμα τους ψήφους. Σε αυτή την κατεύθυνση βολεύεται και με τις συμφωνίες που έχει κάνει με την ΕΕ και την τρόικα και με τα μνημόνια που υπέγραψε. Άλλωστε σύμφωνα με τους νόμους που ο Τσίπρας και το σκυλολόι του ψήφισαν, απαγορεύεται ρητά η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Αντίθετα, το μόνο που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι ότι θα καλύψει, αν και εφόσον εφαρμοστεί η δέσμευση για το μία αποχώρηση-μία πρόσληψη το 2019, περίπου 6.500 θέσεις γιατρών που θα μείνουν κενές και όχι τα τεράστια κενά που υπάρχουν. Αλλά το υπουργείο Υγείας, από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης, το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει και να ειρωνεύεται όποιον προσπαθεί να αντισταθεί σε αυτές τις πολιτικές, είτε απεργός είναι, είτε συνδικαλιστής.
Μάλιστα μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την κινητοποίηση που έκαναν μαζί στο υπουργείο οι δύο ομοσπονδίες του κλάδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να «παρανομήσουν». Δηλαδή να γίνει κανονικά η μισθοδοσία, χωρίς να προηγηθεί η θεώρηση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής. Το ποιοι και πόσοι διοικητές δεν θα υπακούσουν, κινδυνεύοντας με φυλάκιση, είναι ένα ερώτημα που σύντομα θα δούμε την απάντησή του. Όμως ακόμη και έτσι ο Πολάκης και ο Ξάνθος το παίζουν Πόντιοι Πιλάτοι, ρίχνοντας το μπαλάκι στους διευθυντές, μη παίρνοντας οι ίδιοι ως σήμερα καμιά νομοθετική πρωτοβουλία. Δηλώνουν βέβαια ότι θα υπάρξει τέτοια σύντομα.
Μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί όπως λύθηκε και για τους συμβασιούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με... μοριοδότηση αντίστοιχη δηλαδή. Το μοντελάκι αυτό έχει βέβαια και τα γνωστά αποτελέσματα. Δεκάδες συμβασιούχοι των ΟΤΑ έχουν κατασκηνώσει σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Ξάνθη κ.α. Συμβασιούχοι που χάρη σε αυτό το μοντέλο μοριοδότησης πετάχτηκαν στο δρόμο από την κυβέρνηση Τσίπρα. Με λίγα λόγια, η νομοθετική ρύθμιση θα κάνει τα... γνωστά. Ομηρία και ξερό ψωμί για τους εκατοντάδες επικουρικούς των νοσοκομείων.
Κινητοποιήσεις
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να ξεσηκωθούν. Την Παρασκευή 22 Ιούνη έγινε η πρώτη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Χρειάζεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Τόσες, ώστε να σταματήσει ο Πολάκης να είναι χλευαστικός και ειρωνικός όσο ήταν την Παρασκευή απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές, που τον συνάντησαν. Μόνο η οργανωμένη απάντηση των ίδιων μπορεί να τον βάλει στη θέση του. Είναι καιρός να ξαναπάρει μπρος η πρωτοβουλία που υπήρχε τον Μάη και είχε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις κινητοποιήσεις ανά νοσοκομείο. Συνελεύσεις χρειάζεται να οργανωθούν σε κάθε νοσοκομείο, ενημερωτικές δράσεις και επιτροπές δράσης των εργαζομένων, με τη συμμετοχή και των επικουρικών.
Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει να απλωθεί ένα μέτωπο στο χώρο της υγείας, που μαζί με τους σκηνίτες συμβασιούχους των δήμων και τους απολυμένους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να μπορούν να παλέψουν με στόχο τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους, σχολεία και νοσοκομεία και για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.