Τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στην Αττική
«Ο καπιταλισμός σκοτώνει», «τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές»: κλισέ ή βγαλμένα από την πραγματική ζωή;
Ο απολογισμός της υπερ-καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική είναι περισσότερο από τραγικός. Είναι άδικος, ήταν προδιαγεγραμμένος, θα επαναληφθεί.
Μπορούσε να αποφευχθεί; Ήταν τόσο άγρια τα καιρικά φαινόμενα (ή, κατά τον πρωθυπουργό «ασύμμετρα»); Θα υποπέσουμε σε λαϊκισμό και κοινοτοπία αν ισχυριστούμε ότι φταίνε τα μνημόνια και οι πολιτικές επιλογές που χρηματοδοτούν το ιδιωτικό κεφάλαιο, εις βάρος των λαϊκών αναγκών, της προστασίας του περιβάλλοντος και του συνόλου των ανθρώπων; Αυτό θα ισχυριστούμε και αποδεικνύεται.
Σε μια χώρα της προηγμένης Δύσης, του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, ισότιμο μέλος των ισχυρών σχηματισμών ΕΕ & ΝΑΤΟ, τα φυσικά φαινόμενα της βροχής, του αέρα, της ζέστης, ακόμα και της φωτιάς, φαίνεται πως το οργανωμένο κράτος τα αντιμετωπίζει ως «θεομηνίες» και στέκεται ανήμπορο μπροστά τους.
Ζούμε σε μια χώρα που μια ώρα πτήσης πολεμικού F-16 ή Mirage 2000-5κοστίζει 10.000 – 10.500€, ενώ η τιμή αγοράς τους είναι μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ έκαστο, χωρίς να υπολογίζονται αναβαθμίσεις και οπλικά συστήματα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/4/2018).
Ζούμε σε μια χώρα που η Περιφέρεια Αττικής εγκρίνει από τον προϋπολογισμό της περί τα 27 εκ.€ για τα γήπεδα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.
Ζούμε σε μια χώρα, που, όπως γράφει κι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, «η κυβέρνηση ενέταξε τον κρίσιμο τομέα της αντιπυρικής προστασίας στα πλαίσια των περιοριστικών πολιτικών των μνημονίων και ταυτόχρονα υποβάθμισε τις ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του λαού».
Να σημειωθεί ότι οι φωτιές στα δάση αποτελούν φυσικό τρόπο ανανέωσης και δεν είναι μόνο αποτελέσματα εμπρησμού, σκοτεινών σχεδίων επίθεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση, ή του… «στρατηγού άνεμου». Είναι αναμενόμενα φαινόμενα, πολύ περισσότερομε την κλιματική αλλαγή που συμβαίνει (παρόλο που αμφισβητείται από το… «διαβολικά καλό» φίλο του κ. Τσίπρα, Τραμπ).
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, είχε εκθέσει όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας και είχε ζητήσει τη λήψη περισσότερων μέτρων, πριν την έναρξη του καλοκαιριού, όπως αναφέρεται στο CNNGreece (24/7), αναφέροντας χαρακτηριστικά «πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα δύσκολο καλοκαίρι από την άποψη ότι και η κλιματική αλλαγή πλέον δημιουργεί μεγάλες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, αλλά και με δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει φοβερά πράγματα στην αντιπυρική προστασία, στη διαχείριση του δάσους παραδείγματος χάριν. Τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα τα τελευταία χρόνια».
Όσο για τη διαχείριση, φύλαξη και προστασία των ίδιων των δασών, με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης των πάντων, είτε προορίζονται για παράδοση σε επιχειρηματίες τύπου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», για ξενοδοχειακή ή οικιστική «αξιοποίηση» τύπου Κασσιόπη, ή για οποιαδήποτε εμπορική χρήση με στόχο το κέρδος ιδιωτών κι όχι ολόκληρης της κοινωνίας, είτε απαξιώνονται κι εγκαταλείπονται στην τύχη τους, αφού οι δημόσιοι πόροι κατευθύνονται στο χρέος, στην ενίσχυση τραπεζιτών, στις επιδοτήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, στην αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού με υπερκοστολογημένα προϊόντα κλπ.
Εντελώς ενδεικτική είναι η κατάσταση στον τομέα των δασολόγων του Δημοσίου και του προσωπικού που ασχολείται με τα δάση. Στα χρόνια των μνημονίων έχουν μειωθεί κατά 50%!
Όσο για τη στελέχωση των δασαρχείων, ειδικά για τους καλοκαιρινούς κι επικίνδυνους μήνες, η φροντίδα του οργανωμένου κράτους εξαντλήθηκε στην εξαγγελίατου νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 5.066 προσλήψεις στα δασαρχεία της χώρας, που έγινε στις 11/4/2018, από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόλγου, τον υφυπυργό Νάσο Ηλιόπουλο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμμελο, με στόχο «οι ωφελούμενοι»να κατανεμηθούν στα δασαρχεία όλης της χώρας και αφού περάσουν ένα διάστημα εκπαίδευσης να εργαστούν στα δάση προκειμένου να προστατεύεται ο δασικός πλούτος της χώρας από τον ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Μάλιστα, στο σάιτ «www.dikaiologitika.gr», όπου ήταν αναρτημένη η συγκεκριμένη αναγγελία του προγράμματος, διευκρινιζόταν ότι «η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών».
Οι προσλήψεις αυτές (περίπου 300 δασολόγοι και δασοπόνοι και 4.000 εργάτες), κατέληξε να γίνουν τον… προχωρημένο Ιούλιο και χωρίς να διατίθενται τα απαραίτητα μέσα (αλυσοπρίονα κλπ) για τη διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και τις υπόλοιπες εργασίες που χρήζει η προστασία ενός δάσους.
Η ασυμμετρία που εύκολα διαπιστώνει κανείς είναι ανάμεσα στην κατανομή των δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες και τη χρηματοδότηση χρέους, τραπεζιτών, επιχειρηματιών και είναι εντυπωσιακά ταξική!
Τα καιρικά φαινόμενα είναι γνωστά ότι θα έρθουν. Οι έντονες βροχές το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι θυελλώδεις άνεμοι και τα μελτέμια το καλοκαίρι, συνυπολογίζοντας και την κλιματική αλλαγή, είναι στο πρόγραμμα. Επομένως, η επίκληση αυτών ως δικαιολογίαγια τους πρόσφατους πνιγμούς στη Μάντρα και τους νεκρούς από τις πυρκαγιές στο Μάτι, τη Ραφήνα κλπ, είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
Επιπλέον, η διαρκής δημιουργία αυθαιρέτων και η άναρχη δόμηση, ακόμα και με την άδεια της πολιτείας, που δηλώνουν υποταγή στην ασυδοσία και τα κέρδη του κατασκευαστικού/εργολαβικού τομέα, καμιά οργανωμένη κρατική παρέμβαση και πολεοδομικό σχεδιασμό και έλλειψη στις ανάγκες στέγασης των φτωχών ανθρώπων, που το οργανωμένο κράτος δεν καλύπτει με ικανοποιητικές κι επαρκείς μισθοδοτικές απολαβές, περιπλέκουν την κατάσταση σε ρέματα, δάση, οικισμούς, με αποτέλεσμα ακόμα πιο επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης.
Όσο για το ΕΚΑΒ και τις δυνατότητες διάσωσης ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι παλιό και διαρκέςτο πρόβλημα στελέχωσής του. Συνεχείς και πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του το υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση, αλλά οι προτεραιότητες είναι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Είναι εμπειρία οποιουδήποτε περάσει έστω και για λίγο από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, σε αριθμό σχεδόν ίσο με του ΕΚΑΒ…
Συνοψίζοντας, τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι κάποιες φορές και απρόβλεπτα. Τα αποτελέσματά τους, όμως, εξαρτάται πόσο δολοφονικά θα είναι από τις δυνάμεις που διατίθενται, την ταχύτητα των πρώτων αντιδράσεων, τα αναχώματα που οι οργανωμένες κρατικές δομές θα έχουν φροντίσει να παρατάξουν.
Από το Νταού Πεντέλης μέχρι τη θάλασσα σε Μάτι και Ραφήνα μεσολαβούν αρκετά χιλιόμετρα δάσους, που δεν είχε καθαριστεί, δεν είχαν φροντιστεί οι αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχε επαρκές πυροσβεστικό δυναμικό για να αντιμετωπίσει γρήγορα και ταυτόχρονα μεγάλες φωτιές σε Κινέτα και Αν. Αττική, δεν υπήρξε συντονισμός υπηρεσιών για την εκκένωσητων περιοχών και κυρίως, η εγκατάλειψη του δάσους δεν είχε ούτε αρμόδιους εργαζόμενους, ούτε ανθρώπους που να το χαίρονται, ώστε να ειδοποιήσουν έγκαιρα για την αρχική φωτιά, είτε ήταν εμπρησμός, είτε άλλης αιτίας.
Όπως γράφει και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (24/7) «η έκβαση της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς κρίνεται πάντα από την αρχική επέμβαση. Οι Γάλλοι πυροσβέστες λένε χαρακτηριστικά ότι ‘το πρώτο λεπτό η πυρκαγιά σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο λεπτό με έναν κουβά νερό, το τρίτο λεπτό με μια δεξαμενή νερό, μετά κάνουμε ό,τι μπορούμε’».
Αλλά το συγκεκριμένο άρθρο καταλήγει σε ένα προβληματικό συμπέρασμα: «η Πολιτική Προστασία πρέπει να προβλέπει την εξέλιξη της πυρκαγιάς και με βάση αυτή την πρόβλεψη να κατανέμει τα διαθέσιμα μέσα». Το προβληματικό σημείο είναι η λέξη «διαθέσιμα»!
Τα «διαθέσιμα» μέσα για τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων έχουμε να διεκδικήσουμε να είναι επαρκή για «ασύμμετρες περιπτώσεις», για να μην φτάνουμε σε 30 νεκρούς από πλημμύρες και σε περισσότερους από 74, από πυρκαγιές, μέσα στην ίδια χρονιά, εξοπλισμένα, σύγχρονα, με μόνιμο προσωπικό, αξιοπρεπώς αμειβόμενο και ασφαλές κατά την εργασία του. Τα «διαθέσιμα» μέσα δεν μπορεί να υπόκεινται στη μνημονιακή πολιτική και στις δολοφονικές προτεραιότητες του κεφαλαίου!