Και όμως γυρίζει

Αίγυπτος:
Οι βιομηχανίες διώξεων (και θανατικών καταδικών) καλά κρατούν στην Αίγυπτο του Σίσι. Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 75 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση ενάντια στο πραξικόπημα το 2013 στο Κάιρο. Είναι η διαδήλωση που κατέληξε στο αιματοκύλισμα εκατοντάδων ανθρώπων από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για «γκροτέσκα παρωδία δικαιοσύνης», καθώς ούτε ένας θύτης δεν δικάστηκε για τη σφαγή των διαδηλωτών, ενώ τώρα καταδικάζονται σε θάνατο και όσοι από τα θύματα γλίτωσαν…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ρωσία
Μαζικές διαδηλώσεις των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Πούτιν στη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 60 στα 65 για τους άντρες και στα 63 από τα 55 στις γυναίκες. Υπό το βάρος των διαδηλώσεων, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μια «υποχώρηση»: οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται 5 και όχι 8 χρόνια αργότερα. Στο μεταξύ, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άντρες στη Ρωσία είναι τα 66 χρόνια σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ σύμφωνα με τα ρωσικά συνδικάτα σχεδόν ένας στους δύο Ρώσους δεν θα ζήσει καν για να πάρει σύνταξη! Πρωτοπόρος στην «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων ο Πούτιν, δείχνει το δρόμο στους ομολόγους του στη Δύση: Οι μισοί δεν θα ζήσουν καν για να πάρουν σύνταξη! Μπαγλάρωσαν οι Αρχές και καμιά χιλιάρα διαδηλωτές, που τόλμησαν να «πολιτικοποιήσουν» τις διαδηλώσεις, ενώ χτυπούσαν κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις. Κάπως έτσι πέφτει για πρώτη φορά η υψηλότατη δημοτικότητα του Πούτιν. Η προσάρτηση της Κριμαίας μπορεί να δώσει πόντους, τονώνοντας το πατριωτικό αίσθημα. Αλλά η Κριμαία δεν δίνει συντάξεις…

 

Αγγλία
Η Εθνική Επιτροπή των Εργατικών υπέκυψε τελικά στις πιέσεις και υιοθέτησε έναν ορισμό του αντισημιτισμού, που πρακτικά απαγορεύει κάθε κριτική στο κράτος του Ισραήλ, απορρίπτοντας μια διαφορετική πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν, που προστάτευε το δικαίωμα κριτικής στο Ισραήλ. Στο να περάσει η απόφαση έπαιξαν ρόλο τα συνδικάτα και τμήμα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που πίστευαν ότι «πρέπει να κλείσει το θέμα» που έκανε, λέει, κακό στο κόμμα. Ούτε το θέμα του «αντισημιτισμού» θα κλείσει (μόλις άνοιξε η εποχή κυνηγιού αλληλέγγυων στην Παλαιστίνη αγωνιστών), ούτε η επίθεση της δεξιάς πτέρυγας στον Κόρμπιν θα σταματήσει (μάλλον η νίκη της άνοιξε την όρεξη)…

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία