Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Μανωλάδας, που δουλεύουν στη συγκομιδή της φράουλας και κατάγονται κυρίως από το Μπανγκλαντές.
Πρόκειται για τους εργάτες γης που έμεναν στον καταυλισμό που κάηκε τον Ιούνη του 2018. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αντιπροσωπείες σωματείων της περιοχής και έγινε με αίτημα να σταματήσουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και κόντρα στην επανειλημμένη άρνηση της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργατών..
Συνολικά τα αιτήματά τους είναι: Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού. Να παραχωρηθούν στους μετανάστες, των οποίων κάηκαν τα υπάρχοντα, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια. Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια). Μεροκάματο 33,57 ευρώ (σημαίνει μισθός 751 ευρώ). Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Τελικά συναντήθηκαν με την υπουργό, η οποία δεσμεύθηκε μόνο στο ότι ψάχνει τρόπο, ώστε να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα, χωρίς καμία εγγύηση ούτε για το πώς θα διασφαλιστεί η καταβολή του. Για όλα τα υπόλοιπα παρέπεμψε σε συνάντηση που θα οριστεί με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής, τους μετανάστες και τους εργοδότες. Σε αρνητικό κλίμα έγινε και η συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Ρέντη. Εκεί έριξαν το φταίξιμο στους μετανάστες για το γεγονός ότι έχουν μείνει χωρίς χαρτιά, επειδή υποτίθεται αμέλησαν να στείλουν τα ονόματά τους, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός κατάλογος έχει φτιαχτεί εδώ και πολύ καιρό. Η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαιώσεις για την επανέκδοση των εγγράφων σε μια βδομάδα από την κοινοποίηση των ονομάτων, αλλά και για την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί, επειδή τα έγγραφά τους έχουν καταστραφεί.