G20:
Η Σύνοδος των G20 κατέληξε τελικά σε κοινό ανακοινωθέν, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις. Το αποκαλυπτικό της κατάστασης είναι ότι θεωρείται «επιτυχία» το ότι μπόρεσε έστω να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν κι ότι όλα τα διεθνή ζητήματα μπήκαν «έστω ως αναφορά, για να μη σταλεί μήνυμα ότι παύουν να είναι αντικείμενο συνεννόησης». Στο κρίσιμο ζήτημα του διεθνούς εμπορίου γίνεται μια αναφορά για την ανάγκη «διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες». Αλλά γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα της υπάρχουσας «διεθνούς τάξης» και την ανεπάρκεια του ΠΟΕ, για να καλυφτούν οι ΗΠΑ. Η αρχική αμερικανική γραμμή ήταν αποκαλυπτική: Ήθελε να απαλειφθεί κάθε θετική αναφορά στην «πολυμέρεια», τους «κανόνες» ή το ΔΝΤ και τον ΠΟΕ, ενώ μπλόκαρε τελικά με επιτυχία κάθε αναφορά στον προστατευτισμό ως «απειλή»…
Ισπανία
Μέχρι πρότινος, η Ιβηρική αποτελούσε «εξαίρεση» στην άνοδο της ακροδεξιάς. Και η ιστορική μνήμη (Φράνκο στην Ισπανία, Σαλαζάρ στην Πορτογαλία), αλλά και η πορεία του πολιτικού αγώνα και των κοινωνικών συγκρούσεων στις δύο χώρες δεν ευνοούσαν την ενίσχυση τέτοιων δυνάμεων. Αυτό ίσως αλλάζει στην Ισπανία. Το ακροδεξιό Vox, που αφότου ιδρύθηκε το 2014 παρέμενε στην αφάνεια, απασχόλησε πρόσφατα την αρθρογραφία Ισπανών συντρόφων, με αφορμή κάποιες μαζικές συγκεντρώσεις του. Πριν στεγνώσει το μελάνι στα άρθρα προειδοποίησης, το Vox κέρδισε 12 έδρες στην Ανδαλουσία. Με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα σε κρίση, φαίνεται ότι οι φρανκιστές, που είχαν κουρνιάσει στις γραμμές του, μετατοπίζονται σε πιο «σκληρούς» πολιτικούς χώρους.
Κίνα
Οι Κινεζικές Αρχές εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τη μελέτη των μαρξιστικών κειμένων και του έργου του Μάο. Παραμένουν τυπικά «επίσημη ιδεολογία» του κράτους. Αλλά η μελέτη οφείλει να γίνεται στα αυστηρά κρατικά-ακαδημαϊκά πλαίσια. Έλα που τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε μια νέα παρενέργεια: Κινέζοι φοιτητές συγκροτούν δικές τους ομάδες μαρξιστικής μελέτης, όπου είναι πιο ελεύθεροι να συζητήσουν το νόημα των κλασσικών κειμένων. Αυτές οι ομάδες λοιπόν, βλέποντας γύρω τους τον καπιταλιστικό κόσμο που περιγράφει το Κομουνιστικό Μανιφέστο, ακολουθώντας την απάντηση που προτείνει ο Μαρξ γι’ αυτή τη βαρβαρότητα κι εμπνευσμένοι από μαοϊκές ρήσεις όπως «να υπηρετείς το λαό», οργανώνουν ομάδες που πάνε στα εργοστάσια με στόχο να οργανώσουν τους εργάτες. Και κάπου εκεί έρχεται ένα κύμα συλλήψεων αυτών των φοιτητών τους τελευταίους μήνες. Είπαμε να διαβάζετε Μαρξ, όχι και να πάτε να εφαρμόσετε τις ιδέες του…