Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διαψεύδουν κάθε προγνωστικό (που τα συνοδεύει από τις… αρχές Δεκέμβρη) και συνεχίζουν. Η διαδήλωση στις 27 Απρίλη πήρε χαρακτηριστικά πρωτόλειας ενότητας (με κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και αρκετά κόμματα της Αριστεράς να καλούν από κοινού με τα Κίτρινα Γιλέκα στην κινητοποίηση). Ακολούθησε η μαζική Πρωτομαγιά, όπου ο βασικός κορμός των συνδικάτων κατέβηκε στο δρόμο και πλαισιώθηκε και από τα «Γιλέκα». Αυτή η συμπόρευση ενόχλησε και προκάλεσε μια άγρια καταστολή, που δεν έχει ξανασυμβεί σε οργανωμένη από τα συνδικάτα κινητοποίηση. Είχαν προηγηθεί τα μέτρα του Μακρόν (κάποιες «θολές» φοροελαφρύνσεις, αναπροσαρμογή των χαμηλότερων συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό κλπ) και η εικόνα «μεταμέλειας» και «ταπεινότητας» την οποία θέλησε να παρουσιάσει. Ήταν σημάδι αδυναμίας, δεν έπεισε τους Γάλλους να σταματήσουν να διαδηλώνουν, ενώ η καταστολή αποκάλυψε την υποκρισία του. Στις 9 Μάη γίνεται απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων…
Σουδάν
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπολίτευσης και Στρατιωτικού Συμβουλίου πότε καταρρέουν και πότε συνεχίζονται, καθώς η κάθε πλευρά απαιτεί την πλειοψηφία σε ένα νέο «Συμβούλιο» (με την αντιπολίτευση να έχει υποχωρήσει ήδη υπερβολικά από την αρχική απαίτηση για «αμιγώς πολιτική σύνθεση», αλλά το στρατό να επιμένει να τους περιορίσει σε κομπάρσους). Στο μεταξύ οι κατασκηνώσεις και οι διαδηλώσεις που απαιτούν παράδοση της εξουσίας από το στρατό συνεχίζονται. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο εξαπολύει πλέον απειλές ενάντια «στη συνέχιση των δράσεων ανυπακοής και της παράλυσης των δρόμων», αλλά το κίνημα επιμένει («δεν ξηλώνουμε τα οδοφράγματα, τα ενισχύουμε!»). Πρόσφατα, το «τρένο της ελευθερίας» μετέφερε διαδηλωτές από την Άτμπαρα (γενέτειρα της σημερινής εξέγερσης και ιστορικό «κέντρο» της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης στη χώρα, λόγω των σιδηροδρόμων) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, για να υπογραμμίσει με τη φυσική παρουσία το μήνυμά του «Σώστε την Επανάσταση!».
ΗΠΑ-Βραζιλία
Το Βραζιλιανο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαρακτήρισε «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον Μπολσονάρο για «την καθαρά δηλωμένη πρόθεσή του να αναπτύξει στενότερους εμπορικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ». Ωστόσο το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη σχετική τελετή, όταν έμαθε ποιος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ κάτω από την απειλή κινητοποιήσεων, ο ίδιος ο Μπολσονάρο υποχρεώθηκε να ακυρώσει την επίσκεψη…