Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Όχι στην απαξίωση της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων
 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς, Ελένη Χριστοπούλου

Εν μέσω πανδημίας covid-19 έχει αποδειχθεί περισσότερο από ποτέ πόσο αναγκαίο είναι να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν κανονικά οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και οι υπηρεσίες που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των δημοτών. Από κοινωνικά προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και τους παιδικούς σταθμούς, ως την καθαριότητα των σχολείων, των δρόμων, τη λειτουργία παιδικών χαρών, πάρκων, κολυμβητηρίων και άλσεων είναι απαραίτητη η στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων.
Είναι κυρίαρχα αυτοί οι τομείς που ασχολούνται με την άμεση καθημερινότητα όλων μας που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον κατά 50% με συμβασιούχους εργαζόμενους καθώς όλες οι κυβερνήσεις προτίμησαν να έχουν εργαζόμενους όμηρους στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και να απαξιώνουν την κοινωνική πολιτική με κυρίαρχο στόχο όπως έχει γίνει σαφές από τους τελευταίους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την άλωση των δήμων από τους ιδιώτες. Ήδη σε 2 από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις και το ζητούμενο είναι να παλέψουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι και δημότες για να μπορέσουμε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να έχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών. 

Συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων covid του Δήμου Αθηναίων 

Του Θάνου Λυκουργιά, μέλους του συντονιστικού της «Ανυπότακτης Αθήνας»

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι συμβασιούχοι covid - 19 του Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που τον Μάιο του 2020 ανέλαβαν, με 4μηνες συμβάσεις, να συμβάλλουν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της επιτροπής που έχουν διαμορφώσει, στελέχωσαν νευραλγικές θέσεις χωρίς κανένα από τα μέτρα προστασίας των υπόλοιπων εργαζόμενων (ειδικές άδειες, τηλεργασία, πληρωμή υπερωριών κλπ), βρέθηκαν δηλαδή πραγματικά στην πρώτη γραμμή.
Καθώς οι ανάγκες για τις οποίες προσελήφθησαν συνέχισαν να υπάρχουν, με το πέρας του πρώτου τετραμήνου, οι συμβάσεις τους επαναπροκηρύχθηκαν για ένα ακόμα 4μηνο με πριμοδότηση στα μόρια ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και στη συνέχεια, τον Δεκέμβρη του 2020 υπήρξε νέα επαναπροκήρυξη των θέσεων τους, για 8 μήνες αυτή την φορά και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Έχοντας ως δεδομένη την υποστελέχωση των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αλλά και όπως απέδειξε η εμπειρία από την εργασία τους, οι συμβασιούχοι covid - όπως τόσοι και τόσοι άλλοι - καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η ομηρία τους πρέπει να σταματήσει. Ούτως ή άλλως, αλλά και ειδικά όταν όλοι αναγνωρίζουν πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, η παραμονή τους στην εργασία είναι απαραίτητη.
Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ζητούν αυτή τη φορά να υπάρξει ανανέωση των συμβάσεων τους και όχι επαναπροκήρυξη με μοριοδότηση, η οποία πρακτικά τους οδηγεί τους οδηγεί στο να ξεκινούν κάθε φορά από το μηδέν. Μέσω της επιτροπής τους ζητούν από το Δήμο Αθηναίων να πάρει απόφαση για την παραμονή τους στην εργασία και μέσω αυτής να απευθυνθούν έπειτα στο αρμόδιο Υπ. Εσωτερικών ώστε τόσο αυτοί όσο και όλοι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους . Επίσης ζητούν την συμπαράσταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ) και της ΑΔΕΔΥ, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας τους. Η ανανέωση των συμβάσεων τους θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να σπάσει η μακρά αλυσίδα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους ΟΤΑ και το Δημόσιο συνολικότερα και σε αυτή τους την προσπάθεια χρειάζονται την μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Δήμο Καλλιθέας

Της Ελένης Χριστοπούλου, συμβασιούχου εργαζόμενης στο Δήμο Καλλιθέας

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλλιθέας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Την Δευτέρα 12/7 έγινε ενημέρωση στους χώρους εργασίας με τα αιτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων.
Καταγγελία για την άρνηση του Δημάρχου Καλλιθέας να συμβάλλει στην παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία, είτε με νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) για παράταση όλων των συμβάσεων των υπηρετούντων, είτε με συνομολόγηση σε δικαστικές διεκδικήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καταγγελία για την άρνηση και απαράδεκτη καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου από την διοίκηση για την διεξαγωγή προληπτικής ιατρικής( κατά την επταετή θητεία της διεξήχθη μόνο μια φορά).
Καταγγελία για την άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με τον νόμο και να αποζημιώσει χρηματικά τους εργαζόμενους που δεν έλαβαν ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) κατά την χρονική περίοδο 2017-2020 και για το πετσόκομμα της νέας μελέτης για προμήθεια ΜΑΠ 2021 με την δικαιολογία πως είναι υπερκοστολογημένα, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση διαθέτει περισσότερα χρήματα σε ιδιώτη εργολάβο για την διαμόρφωση νησίδας. Τέλος καταγγελία για την κατασπατάληση δημοτικών κονδυλίων για την συγκρότηση αναπτυξιακού οργανισμού με στόχο να παραχωρούνται όλες οι δημοτικές δομές σε ιδιώτες.
Την Τρίτη 13\7 οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, του πρασίνου και των τεχνικών συνεργείων απείχαμε από την εργασία μας και την Τετάρτη 14\7 προχώρησαμε σε γενική συνέλευση έξω από το δημαρχείο της Καλλιθέας. Έγινε σαφές ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ασχέτως της δικαιολογίας πρόσληψής μας (covid-19). Όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι είμαστε συμβασιούχοι εδώ και χρόνια στο δήμο αλλά γιατί όπως είναι γνωστό στους κατοίκους της Καλλιθέας οι δρόμοι και τα σχολεία καθαρίζονται στην πλειοψηφία από συμβασιούχους. Αντίστοιχα και οι παιδικοί σταθμοί και οι κοινωνικές δομές δεν θα λειτουργούσαν χωρίς αυτούς. Στην συνάντηση του προεδρείου του συλλόγου με τον Δήμαρχο, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να υποστηρίξει την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών διότι θεωρεί ότι καλύπτουμε ανάγκες λόγω covid.(οδηγώντας για μια ακόμα φορά τους συμβασιούχους στον δρόμο των δικαστηρίων).
Αποδέχθηκε ο Δήμαρχος το αίτημα της καταβολής χρημάτων για τα ΜΑΠ των προηγούμενων ετών (με ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβρη), αν και πιο ουσιαστικό είναι τα ΜΑΠ να δίνονται στους εργαζόμενους για την προστασία της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας. Ο σύλλογος εργαζομένων πρότεινε την αναστολή των κινητοποιήσεων για να συνεδριάσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ  ώστε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις μας. Οι εργαζόμενοι  είμαστε σε αναμονή για την συνέχιση των κινητοποιήσεων και τη λύση του πάγιου αιτήματος για μονιμοποίηση και όχι για παράταση απλά της ομηρίας μας.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία