Νέα από τους εργατικούς χώρους
Ιδρυτική συνέλευση Πρωτοβουλίας εργαζομένων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό πεδίο εργασίας
Του Κώστα Κόκορα, ψυχολόγου, εργαζόμενου στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Την Πέμπτη 08/07 στην Δημοτική αγορά της Κυψέλης, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση για την σύσταση μιας ενωτικής και αγωνιστικής πρωτοβουλίας εργαζομένων στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Ήταν μία εκδήλωση με ευρεία ανταπόκριση από εργαζόμενους τόσο από ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς όσο και από αναπτυξιακές εταιρίες Δήμων.
[...] Τα θέματα που ανοίχτηκαν αφορούσαν τόσο τα εργασιακά δικαιώματα όσο και τις πολιτικές εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό που κάθε άλλο παρά θετικές δεν είναι. Η νέα ΚΥΑ που ορίζει ως ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων ασύλου με την αιτιολογία ότι είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία. Τα νέα κλειστά ΚΥΤ στα νησιά μοιάζουν με φυλακές αλλά και οι υπόλοιπες δομές της χώρας αποκτούν τείχη και συστήματα ασφαλείας με ελεγχόμενη είσοδο, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα εξέρχονται από camp και στεγαστικά προγράμματα θα τους περιμένουν κλειστά ενταξιακά κέντρα «κράτησης». [...]
Για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο προσφυγικό επικρατούν συνθήκες εργασίας ακραίας επισφάλειας με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου βραχείας ή πολύ βραχείας διάρκειας, ή συμβάσεις έργου χωρίς κανένα δικαίωμα ή καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία αλλά με υποχρεώσεις εξαρτημένης εργασίας χωρίς να διασφαλίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Συχνά φαινόμενα στον χώρο αποτελούν οι απλήρωτες υπερωρίες στον βωμό της επίκλησης στο συναίσθημα του εργαζόμενου λόγω τέλεσης «ανθρωπιστικού έργου» ως εργασία, απλήρωτες εκτός έδρας αποστολές, εξ αποστάσεως (ή και όχι) 24ωρα on call, μη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, μη προστασία από ομαδικές απολύσεις (ή «λήξη σύμβασης» αφού μπορεί να είναι και μηνιαία...), δεν υπάρχουν ανάλογη μισθολογική κλίμακα,αυξήσεις, προστασία μητρότητας και σε αρκετές περιπτώσεις οι άδειες υπάρχουν (ή και όχι) ανάλογα με την συμφωνία με τον εργοδότη (καθώς σε συμβάσεις έργου δεν προβλέπονται) και ακόμα χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις ούτε η ασφαλιστική κάλυψη δεν εξασφαλίζεται....
(ολόκληρο στο Rproject.gr)
Εκτός ορίων η ασυδοσία των εργοδοτών ενάντια σε καλλιτέχνες!
Σε μια απίστευτη καταγγελία προέβη ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αποδεικνύοντας ότι οι εργοδότες στο χώρο της τέχνης έχουν αποθρασυνθεί τελείως με αποτέλεσμα να υπάρχει άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων που έχουν βρεθεί σε πολύ μεγάλη ανάγκη εργασίας λόγω του ότι με την πανδημία τα καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία εταιρία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών προχώρησε σε casting στα τέλη του Ιούνη σε ηθοποιούς για συμμετοχή σε μια νέα της παραγωγή με θέμα το γάμο. Στο υποτιθέμενο casting θα συμμετείχαν εκτός από τους υποψήφιους ηθοποιούς και 3 μουσικά σχήματα που θα έπαιζαν δημοτικά, νησιώτικα και ρεμπέτικα. Ο χώρος που καλέστηκαν οι μουσικοί ήταν ένας χώρος δεξιώσεων για γάμους στους Αγίους Θεοδώρους.
Εκεί διαπίστωσαν όλοι μαζί ότι οι ηθοποιοί που έκαναν τους σερβιτόρους και οι μουσικοί που αποτελούσαν μέλη των σχημάτων είχαν πέσει θύματα μιας καλά οργανωμένης παγίδας, καθώς η δεξίωση γινόταν για έναν πραγματικό γάμο που είχε προηγηθεί και οι καθήμενοι στα τραπέζι δεν ήταν κομπάρσοι αλλά συγγενείς και φίλοι των νεονύμφων. Όλοι μαζί είχαν πέσει θύματα της αδίστακτης εταιρείας που ακόμη και μετά την αποκάλυψη της απάτης μιλούσε για ένα reality και για ένα ντοκιμαντέρ που γίνεται για να «βοηθήσει», ανάμεσα στα άλλα και τους καλλιτέχνες που χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία!!! Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να λένε ότι οι ηθοποιοί και οι μουσικοί δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις και δεν πληρώνονται γιατί ήξεραν ότι θα δουλέψουν σε κανονικό γάμο.
Πως όμως να μην αποθρασύνονται οι ιδιώτες όταν οι κυβερνήσεις έχουν επιτρέψει εδώ και χρόνια ακόμη και στην ΕΡΤ να κάνει μουσικές εκπομπές όπου τα σχήματα παίζουν απλήρωτα εδώ και χρόνια;
Γιατροί: όχι στην απόκτηση ειδικότητας με πανελλαδικές!
Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019 σύμφωνα με το οποίο οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας μετατρέπονται σε πανελλαδικές με γραπτό και προφορικό σκέλος που θα γίνονται τέσσερις φορές το χρόνο σε δύο κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι βέβαια στη διαδικασία. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι θα αναγράφεται βαθμός στον τίτλο κτήσης ειδικότητας κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη. Θα αναγράφεται μάλιστα ο βαθμός που πήρε ο εξεταζόμενος στην προφορική εξέταση.
Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε κείμενο υπογραφών που κυκλοφορεί ενάντια σε αυτή την αλλαγή θέτει σοβαρά ερωτήματα που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να απαντήσει. Ένας νέος γιατρός, ο οποίος είχε άγχος στην προφορική εξέταση και πέρασε με «καλώς» θα μπορεί να δουλέψει στα δημόσια νοσοκομεία ή η ταμπέλα μιας εξέτασης μισής ώρας δε θα του το επιτρέπει; Μια νέα γιατρός, η οποία ήταν άρρωστη την ημέρα της προφορικής εξέτασης και πέρασε με «λίαν καλώς» θα έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα ή θα καταλήξει να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα για να επιβιώσει; Ένας νέος γιατρός, που δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για τις εξετάσεις επειδή η κλινική του δεν είχε στην πραγματικότητα πρόγραμμα εκπαίδευσης και θα του κολλήσει η ταμπέλα του «καλώς», θα βρει ποτέ στη σταδιοδρομία του το χρόνο να μελετήσει και να γίνει καλύτερος ή θα είναι καταδικασμένος μια ζωή;
Οι εξετάσεις ειδικότητας όριζαν ως τώρα αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού. Ο χειρούργος είναι χειρούργος και όχι λίαν καλώς ή καλώς ή άριστος χειρούργος. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αντί να χτυπήσει τη ρίζα του κακού κάνοντας προσλήψεις και δίνοντας αυξήσεις στους γιατρούς και κυνηγώντας όσους παίρνουν φακελάκι να χτίσει νέους διαχωρισμούς μεταξύ των γιατρών αλλά και μεταξύ των νοσοκομείων. Η απόφαση αυτή πρέπει να βρει αντίσταση από τους γιατρούς και η ΟΕΝΓΕ ήδη πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/7 στο υπουργείο Υγείας.