Για πολλοστή φορά ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπαίνει στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός και η υποχρηματοδότηση που δέχεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες να γίνονται έρμαια των πιο άγριων διαθέσεων των κυβερνήσεων. Οι εικόνες που πρόβαλαν τα ΜΜΕ και που καταγγέλλουν οι φοιτητές στην πλειονότητα των φοιτητικών εστιών δείχνουν ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί.
Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το Ίδρυμα  Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που έχει τη διαχειριστική ευθύνη των περισσότερων φοιτητικών εστιών, είναι αποκαλυπτικότατο, καθώς φαίνεται να εντοπίζει σοβαρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης. Οι φοιτητικές υποδομές στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θυμίζουν τουλάχιστον τριτοκοσμικές συνθήκες. Μούχλα, δυσωδία, σωληνώσεις εκτεθειμένες, σοβάδες μισογκρεμισμένοι, κακοσυντηρημένοι ανελκυστήρες, έλλειψη ζεστού νερού για μπάνιο, περιορισμένη έως ελλιπής σίτιση και θέρμανση είναι τα κυριότερα και πιο επικίνδυνα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές, καλύπτοντας μάλιστα οι ίδιοι πολλές φορές τις ζημιές που προκύπτουν λόγω της παλαιότητας των κτιρίων!
Αυτή η τραγική κατάσταση οδήγησε φοιτητές/τριες των εστιών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ να καταλάβουν το κτίριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η κατάληψη ξεκίνησε για τρεις μέρες αλλά η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των φοιτητών έχει οδηγήσει στο να ξεπεράσει τις τρεις βδομάδες. Η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τον αγώνα μας με την απεργία των εργαζομένων στο εστιατόριο της ΝΕΕΜΠ, ήρθαμε σε επαφή με τους/τις εργαζομένους/ες στη ΦΕΠΑ (στη συντήρηση, στο εστιατόριο και στον καθαρισμό) και τις απολυμένες καθαρίστριες του ΕΚΠΑ, έχοντας ήδη εντάξει στα αιτήματά μας τις δικές τους διεκδικήσεις». 
Οι φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στην κατάληψη δηλώνουν ότι θέλουν ο αγώνας τους να είναι πολύμορφος και να έχει μαζική απεύθυνση γι’ αυτό καλούν σε αλληλεγγύη κάθε λογής συλλόγους/σωματεία/σχήματα/ομάδες. Όρισαν την 27η Νοεμβρίου ως ημέρα πανελλαδικών δράσεων ενώ προχώρησαν και σε ενημερωτικές παρεμβάσεις στην Πολυτεχνειούπολη και την Πανεπιστημιούπολη. Το υπουργείο προσχηματικά απαντάει ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών μόνο αν λήξει η κατάληψη. Είναι προφανής η προσπάθεια να καμφθεί ο αγώνας των εστιακών φοιτητών και απλώς δίνονται οι χρόνιες αόριστες υποσχέσεις. Στο αίτημα του υπουργείου για λήξη της κατάληψης οι φοιτητές απαντήσανε με πολλαπλασιασμό των καταλήψεων και συντονισμό με φοιτητές από εστίες στα Γιάννενα, στην Ξάνθη και στην Πάτρα.
Σε κατάληψη βρίσκονται επίσης η πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, το παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη, η πρυτανεία του ΕΜΠ και η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Είναι σαφές ότι ο πολύμορφος και μαζικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πιο ταξικών κομματιών του φοιτητικού σώματος.