Ως «εκ θαύματος» βρέθηκαν τα χρήματα για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, λίγο πριν εκπνεύσει η «αντίστροφη μέτρηση» για τη διακοπή της χρηματοδότησης, όπως απειλούσε η Διαμαντοπούλου και ο λοιπός συρφετός του νόμου 4009/11.

Όπως απειλούσαν ότι η χώρα θα βρεθεί στο χείλος της καταστροφής, αν ακυρώσουμε το μνημόνιο, έτσι και το μπλοκ της κατεδάφισης των σχολών απειλούσε ότι, αν δεν εκλεγούν οι διοικήσεις (πρυτάνεις και πρόεδροι) με βάση το νέο νόμο, είναι αδύνατον βάσει του νόμου να πάρουν χρηματοδότηση. Ο εκβιασμός αυτός έχει χιλιοειπωθεί από πέρσι το Σεπτέμβρη, όταν το «μαύρο μπλοκ» ψήφιζε το νόμο έκτρωμα, μεταθέτοντας κάθε φορά το «όριο ανοχής και νομιμότητας».

Τελικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους –μετά από ερώτημα της υπηρεσιακής Υπουργού Παιδείας– έκρινε πως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορούν να πάρουν τη χρηματοδότηση, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ότι οι διοικήσεις τους θεωρούνται νόμιμες μέχρι και το Σεπτέμβρη (με ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία τους, μέχρι να αντικατασταθούν από νέες).

Οι εκβιασμοί και το μέτωπο μετατίθενται για Σεπτέμβρη. Το μπλοκ που ψήφισε και στήριξε πέρσι το καλοκαίρι το νόμο Διαμαντοπούλου (είτε μέσα από τη Βουλή, είτε από την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ…), προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αποφύγει τις συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα.