«Κάτω τα χέρια από την αγορά, τα σχέδια του Καμίνη θα μείνουν στα χαρτιά»

Φωτογραφία

Πετυχημένη ήταν η πρώτη συγκέντρωση κατοίκων της Αθήνας ενάντια στο λουκέτο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, από τον «προοδευτικό» δήμαρχο της πόλης Γ. Καμίνη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Παρά τον καύσωνα, περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από τα κατεβασμένα ρολά του κτηρίου, μπροστά από το οποίο έχουν παραταχθεί εδώ και μέρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στην απόπειρα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής να «φιμώσουν» έναν ακόμα ελεύθερο χώρο αντίστασης, αλληλεγγύης και δημιουργίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να ριζώσουν σε κάθε γειτονιά. Ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο.

 

Είναι βέβαιο ότι η οικονομική εξαθλίωση που σπέρνουν οι πολιτικές λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, θα συνοδεύονται από ένταση του αυταρχισμού. Η καλλιέργεια του φόβου όμως, δεν είναι ικανή να σταματήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που ήδη ανέτρεψαν δύο μνημονιακές κυβερνήσεις και υπερασπίζονται επίμονα τους δημόσιους χώρους από τις «επιχειρηματικές αναπλάσεις» του Δήμου Αθηναίων. 

 

Εκτός από τα μέλη της ανοιχτής κατάληψης Αγοράς Κυψέλης και της τοπικής συνέλευσης, την διαμαρτυρία στήριξε κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, της  Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρόντες στην κινητοποίηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Κώστας Μπάρκας.

 

Η βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, μίλησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» για την πρώτη συλλογική απάντηση στα σχέδια του δημάρχου, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 

«ο Καμίνης που θυμάται κάθε φορά διάφορες “νομιμότητες”, αυτή τη φορά παραβίασε κάθε διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο εκκρεμούσε συζήτηση για το θέμα της Αγοράς. Οι ισχυρισμοί του περί καθαρισμού και ανακατασκευής είναι ακατανόητοι. Ένας χώρος που γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, δωρεάν μαθήματα σε μετανάστες, που ήταν σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα, στέκι δημιουργίας και αλληλεγγύης για Έλληνες και μετανάστες, που καθαρίστηκε από τις φίλες και τους φίλους της Ανοιχτής Πόλης και άλλων συλλογικοτήτων και παραδόθηκε στους πραγματικούς του κατόχους, τους κατοίκους της γειτονιάς. Ο χώρος τώρα είναι κλειστός και γύρω γύρω ΜΑΤ. Παρόλα αυτά η Χρυσή Αυγή έχει κάθε ανοχή να πραγματοποιεί εκατοντάδες επιθέσεις σε μετανάστες στην περιοχή, χωρίς κανείς να προσαχθεί. Το μήνυμα κυβέρνησης και Καμίνη είναι ότι δεν θα υπάρχει ελεύθερη κοινωνική δράση, την ώρα που Τετάρτη και Πέμπτη κλείνουν όλοι οι δήμοι. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, όταν εξαφανίζονται οι πόροι για τους δήμους και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τα πάντα: ΚΑΠΗ, δημοτικοί σταθμοί, υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνική φροντίδα, δεν θα υπάρχουν σε λίγο. Η σημερινή πορεία και η συμμετοχή του κόσμου στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Καμίνη, που θα έχει την τύχη του προκατόχου του, ο οποίος έκοβε τα δέντρα και βρέθηκε εκτός δημαρχιακού θώκου. Μήνυμα αγώνα και αυτοπεποίθησης του κόσμου να υπερασπιστεί τη ζωή και τα δικαιώματά του».

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία