Ανακοίνωση της ΔΕΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Φωτογραφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ριζοσπαστικοποιήσει την πολιτική του, να αναλάβει τα καθήκοντα της αριστερής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη βουλή. Η δύναμη που ο κόσμος έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την ταχύτερη οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης, με πρώτο στόχο την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

 

1. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 17 Ιούνη ήταν συνέχεια του πολιτικού σεισμού της 6 Μάη, που άλλαξε ριζικά τον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων.

Η νίκη της Αριστεράς –μέσω της αποφασιστικής ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις- δημιούργησε πανικό στην ντόπια κυρίαρχη τάξη αλλά και στους διεθνείς συμμάχους της. Δημιούργησε, ταυτόχρονα, κύμα ελπίδας, ενθουσιασμού και αλληλεγγύης στις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

 

Η εργατική-λαϊκή και αριστερή νίκη της 6ης Μάη και της 17 Ιούνη πρέπει να διαφυλαχθεί και να ολοκληρωθεί.

 

 

2. Τα αριθμητικά στοιχεία των εκλογών αποδεικνύουν ότι ήταν απόλυτα εφικτός ο στόχος της ανατροπής των μνημονιακών δυνάμεων, ο στόχος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα αναλάμβανε να σταματήσει την επίθεση των καπιταλιστών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας όλες του τις δυνάμεις στο στόχο αυτό, με σοβαρότητα και ειλικρινή ενωτική διάθεση, πέτυχε μια αλματώδη ανάπτυξη που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο.

 

 

3. Η «πρωτιά» της ΝΔ είναι μια πύρεια νίκη για τον Αντ. Σαμαρά. Παρά τη σκανδαλώδη υποστήριξη των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων και των τραπεζών όπως και του διεθνούς παράγοντα, έμεινε αρκετά πίσω από το ποσοστό του Καραμανλή στο Βατερλώ της Δεξιάς το 2009.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αντ. Σαμράς χρειάζεται ξανά τη «συστράτευση» με το ΠΑΣΟΚ, που είδε τις δυνάμεις του να εξανεμίζονται ειδικά στις εργατικές και λαϊκές περιοχές.

 

Τα δύο μνημονιακά κόμματα, παρότι έχουν κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή, προσπαθούν απεγνωσμένα να ρυμουλκήσουν στο κυβερνητικό σχήμα τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη. Είναι η καλύτερη απόδειξη για το φόβο τους μπροστά στις εξελίξεις, μπροστά στην αναπόφευκτη αναμέτρηση με τον κόσμο. Είναι επίσης η απόδειξη ότι σκοπεύουν να κυβερνήσουν με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Αν μια τέτοια, νέα τρικομματική, κυβέρνηση τελικά συγκροτηθεί, δεν θα έχει ουσιαστικές διαφορές από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κόσμο με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο την ταχύτερη ανατροπή της.

 

 

4. Οι υποσχέσεις για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου είναι δημαγωγικές και δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Περιορίζονται στα ζητήματα του πότε και πώς θα πληρωθούν οι δανειστές και δεν αγγίζουν τη ψυχή της μνημονιακής πολιτικής που είναι η προσήλωση στα προγράμματα διαρκούς και βάρβαρης λιτότητας.

 

 

5. Η επιβεβαίωση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής είναι ένα από τα μελανά στοιχεία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η Χ.Α. το επόμενο διάστημα θα είναι μια απειλή όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για κάθε αγωνιστή. Θα αποτελέσει μια δύναμη ενάντια στην Αριστερά και το κίνημα συνολικότερα. Ωστόσο οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής υπάρχουν. Η αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου θα πρέπει να αναβαθμιστεί στις προτεραιότητές μας.

 

 

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ριζοσπαστικοποιήσει την πολιτική του, να αναλάβει τα καθήκοντα της αριστερής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη βουλή. Η δύναμη που ο κόσμος έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την ταχύτερη οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης, με πρώτο στόχο την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας. Αντίθετα, οι φωνές για «υπευθυνότητα», για προσαρμογή στον κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό, οδηγούν στο να εξανεμιστεί η δυναμική του 27% και της πρωτοκαθεδρίας στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στις λαϊκές γειτονιές…

 

Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιμείνει στην ενωτική πολιτική –με σοβαρότητα, ειλικρίνεια, χωρίς ίχνος αλαζονείας- προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη νίκη του κόσμου της εργασίας.

 

Αντίστοιχα όμως και οι δυνάμεις της «άλλης» Αριστεράς οφείλουν να εγκαταλείψουν την παθητική πολιτική μιας αναμονής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο γεγονός, αν συμβεί, θα αποτελούσε ήττα για όλη την Αριστερά, για όλο το κίνημα αντίστασης.

 

7. Σαν ΔΕΑ, δώσαμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για το ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή δύο βουλευτίνων της ΔΕΑ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναγνώριση και αποτέλεσμα της συλλογικής μας προσπάθειας. Η ΔΕΑ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους. Θεωρούμε αυτό το καθήκον σαν βασική προϋπόθεση για να μετατραπεί το τεράστιο εκλογικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ σε πραγματική δύναμη ανατροπής.

 

 

Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε! Να πετύχουμε την ανατροπή στην Ελλάδα, να πυροδοτήσουμε τις αλλαγές που η κρίση επωάζει σε όλη την Ευρώπη!

Λέξεις Κλειδιά

Online έκδοση

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία