Αυτονόητο καθήκον όλων η στήριξη στον αγώνα των εργολαβικών Α.Π.Θ.

Ανακοίνωση της Τ.Ο. της ΔΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τη συνέχιση των δίκαιων κινητοποιήσεών τους για 42η μέρα αποφάσισαν οι εργολαβικοί υπάλληλοι του Α.Π.Θ. στην τελευταία Γενική Συνέλευσή τους στις 30/10, ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς εργολάβους. Προηγουμένως, η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. είχε καταθέσει δήθεν “συμβιβαστική” πρόταση με την οποία ζητούσε από τους εργαζόμενους να πάψουν την απεργία και να επιστρέψουν στη δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι και πετσοκομμένους τους μισθούς στα 586 ευρώ μικτά! Χωρίς καμία εγγύηση των θέσεων εργασίας από το 2013! Χαρακτηριστικό για τη στάση της Πρυτανείας είναι ότι επικαλείται ίδια με την κυβέρνηση επιχειρήματα, όπως η “δύσκολη θέση της χώρας”, ότι κατηγορεί για την κατάσταση του Αριστοτελείου τους απεργούς, ενώ τυχαία δεν είναι και η εισαγγελική παρέμβαση κατά της απεργίας μετά από διαδικασίες που η Πρυτανεία κίνησε.

Οι εργαζόμενοι πολύ σωστά αντιπαρήλθαν με συντριπτική πλειοψηφία την ψευδοπρόταση και τα κυβερνητικά επιχειρήματα της Πρυτανείας.

 

·                     Γιατί δεν βρίσκεται σε “δύσκολη θέση” η χώρα, αλλά μόνο τα κατώτερα ως και μεσαία κοινωνικά στρώματα, ακριβώς για να πλουτίζουν τα ανώτερα -μεταξύ των οποίων και οι αεριτζήδες εργολάβοι του Α.Π.Θ.

·                     Γιατί για αυτή τη “δύσκολη θέση” των εργαζόμενων φυσικά δεν φταίνε οι ίδιοι -εργολαβικοί ή μη- οι οποίοι συνεχίζουν τρία χρόνια τώρα να αντιστέκονται και δεν καταδέχονται να μετατραπούν αμαχητί σε είλωτες των εργοδοτών.

·                     Γιατί όταν ένας εργατικός αγώνας έχει δίκαια αιτήματα -όπως μέχρι και η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. αναγνώρισε για τον προκείμενο- δεν μπορεί να βαρύνονται με τις συνέπειες του αγώνα οι απεργοί, αλλά το αδιάλλακτο κράτος των τραπεζιτών και των εργολάβων.

 

Γιατί, επιπρόσθετα, ένας τόσο αποφασισμένος αγώνας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για κάθε εργαζόμενο που ασφυκτιά απ'τις ασκούμενες πολιτικές πείνας. Τις ίδιες πολιτικές που στεγνώνουν τα πανεπιστήμια από κονδύλια και ρίχνουν στην ανεργία και την φτώχεια όλους, από ανειδίκευτους ως μέλη ΔΕΠ.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι μόνο για τους απεργούς του Αριστοτελείου απαραίτητη η υποστήριξη στον αγώνα τους. Αφορά τα περισσότερα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας -με εξαίρεση όσους ελπίζουν σε προσωπικά οφέλη υπηρετώντας τις μνημονιακές πολιτικές. Αλλά αφορά και όλους τους εργαζόμενους και νεολαίους εκτός πανεπιστημίων.

 

Η ανατροπή των Μνημονίων και της κυβέρνησης δεν είναι απίθανη! Η επιστράτευση των Ναζί, της αστυνομικής βαρβαρότητας, της λογοκρισίας στον Τύπο, των δικαστικών διώξεων δείχνει τον πανικό τους. Κι οι νέες γενικές απεργίες έρχονται, με αρχή στις 6-7 Νοέμβρη και 14 Νοέμβρη.

Μετά τις αντίστοιχες μάχες άλλων κλάδων το προηγούμενο διάστημα, από την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ μέχρι τις καταλήψεις υπουργείων και νοσοκομείων και τις τεράστιες πανεργατικές, τώρα οι εργολαβικοί του ΑΠΘ σπρώχνουν τον καιρό προς την ανατροπή.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΕΝΟΤΗΤΑ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία