ΣΥΡΙΖΑ παντού!

αριστερά / Γιώργος Σαπουνάς, μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟ / 05.06.2012

Χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την άμεση συνέργεια αυτού του κόσμου με τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και επιλογές θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δώσουμε νικηφόρα τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε σταθερά τη ριζοσπαστική μας γραμμή.

Μαζικό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόσμου της εργασίας, της μαχόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας!

 

Σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό ρεύμα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί στην κορυφή.

Όλος αυτός ο κόσμος, που ριζοσπαστικοποιείται έχοντας αποκτήσει ελπίδα και αποφασιστικότητα, επιλέγει και απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας κάποια θεμελιώδη στοιχεία ταυτότητας της πολιτικής του πρότασης και της φυσιογνωμίας του:

ΣΥΡΙΖΑ - πολιτική δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτός του «κάδρου» του σάπιου πολιτικού συστήματος, κυβέρνηση της Αριστεράς, ανατροπή του μνημονίου και της λιτότητας, οι ζωές των ανθρώπων της εργασίας και της λαϊκής πλειοψηφίας πάνω από τα τρομοκρατικά διλλήματα και τις σκληρές, αντιλαϊκές απαιτήσεις της τρόικα και του ντόπιου κεφαλαίου.
Ωστόσο όλος αυτός ο κόσμος αποτελεί για την ώρα ένα «ανώνυμο» εκλογικό ακροατήριο.

Συμμετοχή
Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του να συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την άμεση συνέργεια αυτού του κόσμου με τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και επιλογές θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δώσουμε νικηφόρα τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε σταθερά τη ριζοσπαστική μας γραμμή.

Στο άμεσο μέλλον μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα χρειαστεί, όταν θα ηγείται της μάχης, όταν θα διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες να έχει στο πλευρό της εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα. Θα χρειαστεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία να υλοποιούν στην πράξη τη ριζοσπαστική γραμμή της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Θα χρειαστεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις υπό εθνικοποίηση ΔΕΚΟ να εξασφαλίζουν τον δημόσιο, εργατικό έλεγχο και να βάζουν πραγματικό φραγμό στα σαμποτάζ των τραπεζιτών και στις προσπάθειες της φυγής των κεφαλαίων και του πλούτου. Τους εργαζόμενους στις μεγάλες ιδιωτικές, συχνά πολυεθνικές επιχειρήσεις να βάζουν φραγμό στις απειλές και τις επιλογές των ιδιοκτητών τους για μαζικές απολύσεις ή ακόμη για κλεισίματα και μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τον ίδιο τον κόσμο να περιφρουρεί τα δημοκρατικά δικαιώματά του, τις στοχεύσεις και τις καταχτήσεις του από το παρακράτος και τις φασιστικές συμμορίες.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τομές που πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της διεύρυνσης της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας. Στο επίπεδο του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στην παραγωγή και την οικονομία, σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Αφορούν το σύνολο των πολιτών πέρα από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης της Αριστεράς, πέρα από την πολιτική τοποθέτηση και την κομματική ένταξη.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιχειρηθεί να υποκατασταθεί από το «κόμμα».

Ωστόσο δεν αρκεί για όλα αυτά να εκλεγεί η «κατάλληλη» κυβέρνηση. Η πρακτική υλοποίηση των θέσεων-κόμβων της ριζοσπαστικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να γίνει απλώς με διατάγματα. Μάλιστα στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνειδητές, υποκειμενικές δυνάμεις για να παίξουν τον πρωτοπόρο, υποδειγματικό ρόλο στις δύσκολες μάχες που συνιστά μια τέτοια διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, η ίδια η κυβέρνηση κινδυνεύει ήδη από τα πρώτα της βήματα.

Συγκρότηση
Αυτές οι πρωτοπόρες δυνάμεις βρίσκονται ήδη σήμερα μέσα στο μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που δείχνει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γυναίκες και άνδρες των κινημάτων και της κάθε είδους αντίστασης, με συγκροτημένη αριστερή πολιτική συνείδηση και παράλληλα εξειδικευμένα στελέχη του πνεύματος και της εργασίας. Ακόμη όμως και πολλοί/ες χωρίς, ίσως, ξεκάθαρη αριστερή πολιτική συγκρότηση και συνείδηση που μετέχουν στο μαζικό αίσθημα αποφασιστικότητας, στο μαζικό κοινωνικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν, εάν βρεθούν μέσα σε πλαίσια συλλογικότητας και δημοκρατίας. Είναι όλοι και όλες που σήμερα θα μπορούσαν και πρέπει να αναλάβουν όχι μόνο τον ουσιαστικό σχεδιασμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς στο επίπεδο του «συγκεκριμένου», αλλά και την εγγύηση της υλοποίησής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ενιαίο και μαζικό κόμμα είναι ιστορική αναγκαιότητα. Πρέπει εδώ και τώρα να αρχίσει να κτίζεται ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινωνικό ρεύμα που τον στηρίζει. Τα μέτρα που πήραμε, οργανώνοντας συνελεύσεις και συλλέγοντας στοιχεία όσων θέλουν, είναι ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο η κλίμακα του κοινωνικού ρεύματος είναι τόσο δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την οργανωτική δυνατότητα υποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, που τα μέτρα αυτά δεν αρκούν!

Μια τολμηρή, αλλά απολύτως αναγκαία κίνηση είναι να απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της ηγεσίας του, δημόσιο κάλεσμα «αυτοοργάνωσης», παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα για να υποδεχθεί τον κόσμο. Προετοιμάζοντας το συνέδριο της επανίδρυσής του ως μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόσμου της εργασίας, της μαχόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας!